Klikom na jedno od dugmića pretražite imena po porijeklu i po početnom slovu.

 

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž

Sara 101502
Hana 66799
Ema 65887
Ana 52020
Lana 48546
Zara 45066
Mia 44145
Lejla 43137
Dalija 40584
Marija 40152
Elena 39277
Asja 38966
Ena 38060
Ajla 37426
Ivana 37245
Kalina 36438
Petra 34728
Nika 32494
Emina 32121
Lara 31567
Lorena 30294
Teodora 29823
Dunja 29083
Helena 28805
Amina 28678
Jasmina 27945
Lamija 27678
Matea 27129
Azra 27031
Alina 26545

 

Ovdje su Vam dostupne najnovije top liste najčešće davanih imena i analize trenda, sortirane po polu i godinama. Domaća i strana. Sa porijeklom i značenjem.

AKTUELNE TOP LISTE IMENA »OPŠIRNO TUMAČENJE IMENA:


U našoj banci podataka ćete među nešto više od 9000 ženskih imena naći ponešto od svega. Iako je akcenat na imenima sa našeg podneblja, ovdje možete pronaći razne internacionalne oblike istog imena. Jasna, Klara ili Claire imaju u stvari identično značenje.

Da li volite medjunarodna imena ili domaća imena, obična i tradicionalna imena ili sasvim neobična i egzotična imena je stvar vašeg ukusa. Izabrati ime nije lako i ovdje svakako možete dobiti inspiraciju koje ime da date svojoj bebi.

Ko ne želi biti suviše moderan a ni egzotičan, ko traži bezvremeno lijepo i pozitivno ime koje svuda prolazi, može kćerku nazvati Ana. Zar ne?

A ako ne, mi vam preporučujemo da potražite neko ime i značenje imena na našem portalu i ako vam se neko svidi, ne dajte se pokolebati.

U tekstu ispod ćemo objasniti osnovne kategorije imena i kako da ih tražite u bazi podataka.

Ženska muslimanska imena

Bošnjaci tradicionalno djeci nadijevaju imena orijentalnog porijekla koja su širenjem osmanlijskog carstva došla na naše prostore. Stoga su kod nas najzastupljenija turska zenska imena, ali i perzijska i arapska. Takva imena se u narodu nazivaju muslimanska imena. U islamu ne postoji prinud da imena budu arapska, bitno je da imaju lijepo značenje i da ne budu bogohulna, no isto kao što je to slučaj kod hrišćana, gdje su svetačka imena veoma zastupljena, kod muslimana su imena iz Kurana i imena koja imaju veze sa životom poslanika Muhameda veoma rasprostranjena.  Mi nemamo posebnu kategoriji „muslimanska zenska imena iz kur'ana“, ali smo u pojašnjenju o porijeklu i značenju imena svakako naveli ako je slučaj da se radi o takvom imenu. Da bi ste mogli na našoj veb stranici naći ime koje tražite, imena turskog, perzijskog i arapskog porijekla smo obilježili i kao „muslimanska“. Međutim postoje imena, koja su u Bosni rado nadijevana djeci kod muslimana, a imaju korijen u našem jeziku. Npr. kao ime Zlatka ili Jasna. Ova imena smo obilježili kao „bosanska“ i „slavenska“ .

Ime Jasna ima isto značenje što i Envera (أَنْوَرَة) ili Klara. Iako islam ne zabranjuje bilo koje ime od ova tri, mi smo primjerice prvo obilježili kao bosansko, drugo kao arapsko i muslimansko, a treće je njemačkog porijekla.

Ako želite da u banci podataka pregledate zenska muslimanska imena, kliknite  ovdje: Ženska muslimanska imena

 

Hrvatska ženska imena 

U kategoriji hrvatskih ženskih imena ćete naći sva ona imena, koja se tradicionalno daju ženskoj djeci u Hrvatskoj. Iako je primjerice Lucija ime latinskog porijekla, stavili smo ga u kategoriju „žensko hrvatsko ime“, da bi ste ga mogli naći pri pretragama. Takođe imena koja su se širila hrišćanstvom nisu izvorna narodna hrvatska imena, ali i njih možete naći u istoj kategoriji.

Slavenska imena koja su se koristila i koriste na našem podneblju smo obilježili kao „slavensko“ ali i kao „hrvatsko“ i „srpsko“ ovisno kojem od ovih kategorija ime tradicionalno pripada. Npr. Borjana ili Cvita su stroslavenskog porijekla, no ipak su tipična hrvatska imena. Ova imena zovemo i „narodna imena“, a ovdje nabrajamo primjere:

Borjana, Božena, Buga, Cvita, Danica, Davorka, Diva, Divna, Draga, Drina, Dunja, Iskra, Jasna, Ljerka, Mila, Mirna, Nada, Neda, Ruža, Sanja, Slavica, Snježana, Sunčica, Tihana,  Višnja, Vlasta, Vlatka, Zvonka.

Ako želite da u banci podataka pregledate hrvatska zenska imena sa značenjem, kliknite  ovdje:

Hrvatska ženska imena

 

Srpska ženska imena

Za samo nekolicinu imena je moguće reći da je ime „srpsko“ ili „hrvatsko“. Velika većina imena ili su staroslavenskog porijekla, i prisutna kod oba naroda a i šire, ili su došla na naše govorno područje podsredstvom širenja hrišćanstva. Tako npr. iako su mnogi sigurni da je Jelena staro srpsko ime, činjenica je da je Jelena grčkog porijekla, i u obliku „Jelena“ je istorijski gledano jednako zastupljeno kod Hrvata kao i kod Srba. O tome možete pročitati više ovdje:

Ime Jelena- značenje i porijeklo

No da bi svi koji pretražuju našu bazu podataka sa imenima mogli i naći ime koje traže, npr. Jelena je svrstana u više kategorija: srpsko, hrvatsko, grčko a i rusko. Među srpskim ženskim imenima ćete dakle naći sva ženska imena koja Srbi rado daju ženskoj djeci. U objašnjenju značenja imena će nadalje biti onda navedeno odakle ime potiče, kao i ostale posebnosti tog imena vezane za srpsko govorno područje. Mi nismo uveli kategoriju „pravoslavna imena“, ali ako je ime u pravoslavlju imalo bitan značaj, to je svakako isto navedeno u objašnjenju kod porijekla i značenja imena.

Ako želite da u banci podataka pregledate srpska zenska imena sa značenjem, kliknite  ovdje:

Srpska ženska imena

 

Medjunarodna ženska imena

Medjunarodna imena obično traže mladi budući roditelji, koji ili žive u inostranstvu, ili su u doba današnje globalizacije i mogućnosti seljenja već unaprijed svjesni činjenice da se neka imena jako teško izgovaraju ili komplikovano pišu na nekim drugim jezicima.  Obično je cilj roditelja da nađu neka imena koja su naša domaća, ali i svjetska. Kod ime za djevojčice je svakako lakše naći ovakve primjere, nego što je to slučaj sa imenima za dječake. Tako su se npr. Sofija, Elena, Mila, Jana, Ena, Ema, Sara našle na listi popularnosti od Berlina, preko Madrida, kroz Zagreb pa do Beograda i šire.

Glavne karatkeristike ovih tzv. međunarodnih imena je da su kratka i fonetički jednostavna .

U bazi podataka ne postoji kategorija „međunarodno ime“ te vam preporučujemo da tražite sva ženska imena, te da kad nađete ime koje vam se sviđa da se zapitate

 • kako se to ime izgovara na drugom jeziku
 • šta ime znači na drugom jeziku

Ako tražite najlepsa strana zenska imena koja su pri tom i na listi najpopularnijih, pogledajte našu rubriku  top liste imena

 

Moderna ženska imena

Moderno je uvijek ono što je trenutno popularno i omiljeno. Tako su već duže moderna kratka ženska imena, imena koja se na svim jezicima mogu glatko izgovoriti i pisati. Kako na listama popularnosti na našem podneblju tako i širom Evrope, djeci se sve rijeđe daju stara tradicionalna imena. No svaki trend dođe i prođe, pa onima koji razmišljaju unprijed je jasno da će im dijete nositi ime i kad prođu današnje mode. No ipak postoje vremena koja su nekako uvijek popularna. Mila npr. je naše domaće ime, koje je toliko milo i milozvučno, da se našlo na top listama širom svijeta. Mi vam preporučujete da bacite oko na našu stranicu „top liste“ , gdje ćete naći najpopularnija ženska imena iz regiona, a i internacionalna. Lista se aktualizira svake godine:

Moderna ženska imena

 

Ruska ženska imena

Postoji više zaloga zašto su ruska ženska imena omiljena. Prvenstveno Rusi veoma često koriste nadimke, te su se ti nadimci osamostalili kao imena i kao takva se često daju djeci. A nadimci zvuče uvijek milo. Tako je Nataša nastalo od Natalija, Sonja od Sofija, Vanja od Ivan (a koristi se kao žensko ime), Katja od Katarina itd. Više o tome možete pročitati ovdje:

Ruska Imena

Ruska imena se našem podneblju daju djeci i zbog osjećaja vezanosti za Rusiju, što po religioznoj osnovi kad su u pitanju Srbi i prisutnost ortodoksne crkve, što zbog vezanosti za vrijeme SSSR-a i SFRJ- a. A nije za podcijeniti i to da je uvreženo mišljenje da su ruske djevojke lijepe i mile. Sve to zajedno daje za rezultat da su ruska ženska imena omiljena i tražena, i često izbor mladih roditelja.

Ako ste u potrazi sa ruskim imenom za devojčice, mi svake godine objavljujemo statistike iz Moskve sa stotinama imena i sa njihovim značenjem. Kliknite ovdje:

Ruska ženska imena

 

Najljepša ženska imena

Budući da se ukusi veoma razlikuju, mi vam ne možemo dati odgovor koja su najljepša imena, ali ćemo vam ovdje navesti po dva imena koja su nama najljepša danas, a sutra ko zna kako će biti.

 • Zaboravljena srpska zenska imena: Kosana i Divna - nadamo se da će se uskoro vratiti u školske klupe.
 • Stara hrvatska imena: Tihana i Božena- zvuče uzvišeno, zar ne?
 • Stara bosanska imena: Esma i Lejla - dobre stare drugarice, uvijek u modi.
 • Kratka ženska imena: Una i Ana - s takvim imenima nema greške.
 • Egzotična ženska imena: Alma i Ines - oba imena ne zvuče kao da su pala s Marsa, česta su u Španiji ali i kod nas nisu baš skroz neobična, pa ne zvuče kao izmišljotina.
 • Dalmatinska zenska imena: Luce i Cvita – prekrasna imena, podsjećaju na Dalmaciju.
 • Ruska: Vasilisa i Svetlana- nisu zaslužili da padnu u zaborav.
 • Njemačka: Klara i Marlene – imena koja zvi znamo.
 • Španska: Karmen i Karolina – poznajemo lično Španjolke s ovim imenom, a osobe nas asociraju na to dalŽ je ime lijepo ili ne.

Lista je duga, a ovo su bili samo par primjera. Koje ime je najljepše je svakako subjektivni utisak, te vas ohrabrujemo da pregledate imena na našoj stranici i ono koje vam se najviše sviđa to je najljepše. Ne dajte se pokolebati!

 

Loading...