ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA EVA (HAVA)

Eva je ona koja je poklekla iskušenju, ubrala zabranjeni plod i dala ga Adamu. No ime Eva između ostalog znači i - ona čini korak u svijet u kome svaki pojedinac preuzima odgovornost za sebe.

znacenje i porijeklo imena Eva

Šta Znači Ime Eva?

Ime Eva je latinski oblikimena Hawwah i standardni biblijski oblik na nekoliko europskih jezika. Biblija se općenito smatra najstarijim pisanim izvorom za ime Eva. U židovskoj i kršćanskoj tradiciji svi znamo Evu kao prvu ženu, koju je Bog stvorio iz Adamovih rebara. Zvuči suludo, ali i Adam je stvoren od "prašine s tla". Ime Eva dolazi iz hebrejskog "Hawwah" (חוּה) što znači "životni dar",  a takođe i „majka svih živih“". Zapravo, Adam ju je nazvao Evom u Postanku.

 Citat (3,20): " Adam nadjenu ženi svojoj ime Eva; jer postade mati svima živima. "

Ime Eva slika

Naime, Adam i Eva živjeli su u raju i imali su dopuštenje jesti ono na što su imali apetit. Ali su se trebali držati podalje od jednog stabla, s kojeg im nije bilo dopušteno kušati plodove. Ali Sotona je prvi zaveo Evu da ubere plod, a onda je ona ponudila i Adamu plod s tog stabla. Adam i Eva su zbog ove pogreške izbačeni iz raja i protjerani su na zemlju. 

Ime Eva znači „majka svih živih“, ali simbolika ovog imena je šira.

Eva simbolizira; onu koju privlači zabranjeno, koja prekoračuje granicu dozvoljenog, koja se da zavesti. No Eva takođe ima i simboliku one koja je hrabra za promjene i koja je  spremna da učini (neophodni) korak iz dječijeg svijeta, gdje se ništa ne dovodi u pitanje, u svijet odraslih koji je pun oprečnosti, požude, sumnji i tereta. Ona čini korak u svijet, u kome svaki pojedinac preuzima odgovornost za sebe, pa tako i odgovornost da je ona koja je „kriva“. 

Eva se također smatra u anglosaksonskim zemljama oblikom irskog imena "Aoifea" (izgovara se efa). Ovo ime se pojavljuje u staroj irskoj mitologiji i ima značenje  "blistavo, lijepo, ugodno". Na kraju, neka tumačenja Evu smatraju samo kratkim oblikom imena poput Evangeline i Evelyn.

Ovdje smo naveli sva rasprostranjena tumačenja imena, no u većini slučajeva ime Eva je prilično jasno povezano s Evom iz Biblije.

 

Ime Eva (Hava) kod Muslimana

Ime Eva na arapskom

Kuran također priča o Adamu i Evi. Evino ime se u Kuranu ne spominje direktno, no muslimanski uobičajeni oblik imena je Hava (od istog korjena riječi- hawwa) i prekodi se sa „pramajka svih živih“.

Na našem podneblju je ime Hava zastupljeno ponajviše među Bošnjacima.

 

Popularnost imena Eva

Ime Eva slika

Ime Eva je vrlo popularno diljem Zapadnog svijeta: od Slovenije do Sjeverne Irske. Od Nizozemske do Škotske i Francuske. To je omiljeni naziv za djevojčice u Australiji i vrhunski izbor na Iberijskom poluotoku. Evu vole kod nas u Hrvatskoj, ali isto tako i u Kanadi, Austriji, Irskoj, Engleskoj i Norveškoj.

Sve ove podatke, kao i tumačenje i analizu trendova, možete pronaći u našem odjeljku – TOP LISTE

 

Oblici i Nadimci Imena Eva

Kao što smo napomenuli, ime Eva je korišteno širom svijeta, a ovdje navodimo samo nekoliko internacionalnih oblika ovog imena:

 • Arapski: Hawa, Hawwa (حواء)
 • Bjeloruski, ruski, ukrajinski: Jeva (Ева)
 • Njemački jezik: Ev, Eve, Evi
 • Engleski: Eve
 • Estonski, finski: Eeva
 • Francuski: Ève
 • Hebrejski: Chava, Chawah (חוּה)
 • Irski: Aoife
 • Latinski : Heva
 • Latvijski, litvanski: Ieva
 • Poljski: Ewa
 • Perzijski, turski: Havva
 • Mađarski: Éva

 

Pjesme o imenu Eva

I za kraj poslušajte staru pjesmu Zdravka Čolića i pogledajte stari oficijelni video o Adamu i Evu koji su imali "isti peh" i  „prognani za samo jedan grijeh“:

 

Više o srpskim imenima možete naći ovdje: SRPSKA IMENA

Više o hrvatskim imenima možete naći ovdje:  HRVATSKA  IMENA

Više o muslimanskim imenima možete naći ovdje:  MUSLIMANSKA  IMENA

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

 

Loading...