ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA LEA

znacenje i porijeklo imena Lea

Što Znači Ime Lea?

Za tumačenje značenja imena Lea postoji nekoliko pristupa.

Izvedeno iz latinskog ime Lea bi imalo značenje – lavica, no ime potječe iz hebrejskog i tu ima potpuop drugo značenje;

S jedne strane, ime može biti "(divlja) krava". Iako zvuči neobično, i neka druga lična imena iz biblije, kao što su Debora i Rahel, su takođe imena životinja. Leini sinovi su bili nomadski stočari govedari, a Rahelini sinovi odgajivači ovaca, i Rahenlino ime upravo znači „mati ovca“. (više o Lei i Raheli  u tekstu ispod)

Po nekim tumačenjima ime Lea (Leah) ima značenje "ona koja se uzalud trudi " od hebrejskog "le'a" (לֵאָה).

Pitate se zašto bi netko dao ovo ime svom djetetu tj. odakle potječe ime Lea? Iako mnogima zvuči kao kratko pomodno ime, i često se tumači samo kao skraćenica imena Leonardo, Leon itd., ime Lea je prastaro. Naime žensko osobno ime Lea ima biblijsko podrijetlo i javlja u knjizi Postanka kao Jakovova prva žena. Također i kao Rahelina starija sestra.

Ime Lea u Bibliji

lea ime podrijetlo  

Lea i Rahel : Dante Gabriel Rosetti  1855

 


Biblijska priča glasi kako slijedi: Jakov se zaljubio u Rahelu, Leinu mlađu (i ljepšu) sestru. U zamjenu za Rahelinu ruku, Jakov prvo mora služiti njihovom ocu Labanu punih sedam godina. No kad je isteklo tih sedam godina, Laban prevari Jakoba i navečer Jakovu je odveo Leu kako bi “legao s njom” 1. Mojsijeva 29:23 Citat: „Ali navečer je uzeo kćer svoju Leu, pa je nju uveo k njemu da legne s njom“. Sa Leom je Jakov imao šest sinova i jednu kćer.

Jakov je bio jako razočaran kad je shvatio da je prevaren te je Labanu, a ne njegovim kćerima, prigovorio: “Zar ti nisam služio za Rahelu? Zašto si me prevario?” Što mu je Laban odgovorio? “Nije običaj udati mlađu prije starije. Proslavi do kraja ovaj tjedan s ovom ženom, a onda ćeš dobiti i drugu ženu za drugih sedam godina službe koju ćeš služiti kod mene” (1. Mojsijeva 29:25-27). Tako je Jakov bio primoran na poligamni brak sa sestrama Leom i Rahelom, koji je kasnije u njegovoj obitelji bio uzrok velike ljubomore.

Napominjemo da u biblijskim vremenima, više od jedne žene je bilo društveno prihvatljivo. Jedini fizički  opis Lee kojeg nalazimo u Bibliji nalazi se u Postanku 29:17: "Lea je imala slabe oči, a Rahela je bila lijepa stasa i lica."

Ime Lea slika

Dok Biblija uspoređuje prekrasnu Rahelu s "slabim očima" Leinim, Gospod blagoslivlja Leu s djecom , dok je Rahela bila dugo neplodna. Naime Jakov je i dalje više volio Rahelu.  Kad je Bog vidio da Lea “nije voljena” kao Rahela, otvorio joj je maternicu, a Rahela je ostala nerotkinja, a u to vrijeme se neplodnost smatrala sramotom.

No Lea je željela više od djece — željela je da je Jakov voli. Shvativši da on voli samo Rahelu, postala je nesretna. A ni Rahela nije bila ništa sretnija. Ona je imala Jakovljevu ljubav, no željela je postati majka. Obje su željele ono što je imala ona druga i nijedna od njih nije bila sretna. Obje su voljele Jakova ,željele su mu roditi djecu i bile ljubomorne jedna na drugu.

Lea je rodila 6 sinova i jednu kćer, a Rahela je kasnije rodila dvoje djece - Josipa i Benjamina. Od Jakovljevih 12 sinova potekao je cijeli izraelski narod pa se i Lea i Rahela smatraju pramajkama Izraela, a biblijska priča o Lei i Raheli je između ostalog i priča o tome, zašto Bog zabranjuje blud i preljub.

 

Popularnost imena Lea

Ime Lea slika

Kao i Rahela, ime Lea je uvijek bio popularan izbor u židovskoj tradiciji imenovanja; ona je viđena kao simbol plodnog braka i majka plemena Izraela. Ime Lea je široko rasprostranjeno među kršćanima posvuda. U Bibliji Lea je takoreći odigrala drugu violinu svojoj ljepšoj sestri Raheli, i baš zato je Lea poštovana kao simbol poniznosti i skromnosti.

Na engleskom jeziku se koristi oblik Leah. Nizozemci, Francuzi, Nijemci, Skandinavci i Slaveni koriste Leu bez "h" na kraju.

Danas nalazimo ime Laa na top listama u cijeloj Europi, a na našem podneblju je posebice omiljena na području Hrvatske i Slovenije.

Zanimljivo, u čitavom zapadnom svijetu Lea je daleko popularnije ime od Rahele. Dakle, možda je Jakov više volio lijepu Rahelu, ali mladi roditelji više vole Leu!

 

Sve ove podatke, kao i tumačenje i analizu trendova, možete pronaći u našem odjeljku – TOP LISTE

Više o hrvatskim imenima možete naći ovdje:  HRVATSKA  IMENA

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

Loading...