Značenje i Porijeklo Imena Una

Ime Una je kratko, ali nije nadimak nego samostalno ime. Sa trendom kratkih imena je ovo ime naglo osvojilo Hrvatsku, Srbiju i BiH, a popularno je samo na našem podneblju. Značenje je „jedna, jedinstvena“.

znacenje i poreklo imena Una

ŠTA ZNAČI IME UNA?

Ime Una je latinskog porijekla i ima značenje „jedna, jedinstvena“. Latinska riječ „una“ je logično korijen mnogih riječi, kao što je naprimjer i „univerzum“, „unity“ (jedinsvo), „unique“(jedinstvena), „“united“ (ujedinjeno) itd.  U svakom slučaju ime simbolizira jedinstvenost i posebnost.

 

Ime Una simbolizuje osobu koja je: jedinstvena, posebna, jedina kćerka, jedna jedina, prvorođena. Za sve roditelje koji gaje vezu sa rijekom Unom ovo ime simbolizuje i ljepotu ove rijeke.

Postoji tumačenje da ime potiče iz keltskog „oonagh“ što znači jagnje. Međutim ova teza je vrlo malo vjerovatna, jer ime Una se ni ne sreće na području Irske i Britanije, a i dominantnost latinskog pojma „una“ je neprevidiva.

POPULARNOST IMENA UNA

Iako je kratko i zbog latinskog porijekla korijen mnogih riječi u raznim jezicima, žensko ime Una je jedinstveno isključivo za naše podneblje. Ovo ime je na svakoj top listi u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Pri tome ime nema nikakvu religioznu osnovu. Pitanje je zašto i kako se ovo ime odjednom pojavilo na listi najpoželjnijih imena u gradovima bivše Jugoslavije?

znacenje i porijeklo imena Una po istoimenoj rijeci

Poslije raspada bivše Jugoslavije mnogi budući roditelji, koji su se odselili sa područja oko rijeke Une, su rado izabrali ovo ime za kćerku. Ovo bi moglo biti jedno od objašnjenja, iako sigurno nije jedino.

Pored rijeke Une, na našem podneblju je svakako poznat roman Mome Kapora, koji nosi naziv Una. Ipak ime Una se nije pojavilo te davne 1981. godine kad je roman bio popularan, nego upravo od 2010. pa na ovamo.

Roman o Uni je priča o romansi između mlade, lijepe i inteligentne studentkinje Une Vojvodić i njenog profesora Mišela Babića. 1984. godine je urađen i film po ovom romanu u režiji Miloša Radivojevića a glavne uloge su glumili Rade Šerbedžija i Sonja Savić.

 

Ovdje možete pogledti kratki isječak iz filma:

Jedna od kćerki Zdravka Čoloća se zove Una. A i kćerka Gorana Bregovića nosi ovo ime.

 

UNA JE JEDINSTVENA

Kao što smo pomenuli gore, ime Una se može naći kod Hrvata, Srba, Muslimana. Roditeljima se ime dopada, žele ga dati djetetu, pa nam često stižu upiti da li je ime pravoslavno, hrvatsko, muslimansko, srpsko itd. Ispod pogledajte sliku Gugla i traženih termina u vezi s ovim imenom.

ime Una srpsko hrvatsko muslimansko pravoslavno

 

Ime Una, kao mnoga druga imena latinskog porijekla, nije niti srpsko niti hrvatsko niti muslimansko da prostite. Una je jedinsvena, kao što i samo ime kaže, i ne da se svojatati. Te ako ste u nedoumici da li da date ovo ime svom djetetu, napominjemo da je ime univerzalno i nema religioznu osnovu. Ako vam se sviđa kao takvo, dajte ga djetetu, jer značenje imena je divno. U protivnom možete izabrati imena kao što su Marija, Ajša, Ana, Fatima itd.

 

Ime Una slika momo kapor

 

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku: ŽENSKA IMENA 

 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...