SVE O IMENU ANITA: Značenje i Porijeklo

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA ANITA

Ime Anita je izvorno hebrejskog porijekla, ali je izvedeno od španjolskog. Ime je na naše podneblje došlo možda preko Italije, možda preko Njemačke, no izvorno nam dolazi od imena Ana (Johanna).

znacenje i porijeklo imena Anita

Šta Znači i Čije Je Ime Anita?

Anita je španjolska, portugalska i hrvatska umanjena varijanta (ime od milja) izvedena od imena Ana. Opširno o imenu Ana pročitajte ovdje. „Ana“ je izvedena iz hebrejskog i znači „milost, zahvalnost“, te je Anita ona koja je „u milosti Božijoj“, ili "Bio je milostiv, pokazao je naklonost". Pretpostavka je da je oblik Anita izveden prvobitno iz španjolskog, kao kratki oblik imena Juanita (čita se Huanita). Dodjeljivanje imena Anita započinje krajem 19. stoljeća prvo u španjolskom, a potom u italijanskom. Veliku popularnost ime doživljava ubrzo u zemljama njemačkog govornog područja. Vjerojatno posudba nije bila izravno iz španjolskog, već s talijanskog govornog područja. U Italiji, rasprostranjenost tog imena seže od supruge borca za slobodu Giuseppe Garibaldi (Đuzepe Garibaldi), Anite.

POPULARNOST IMENA ANITA

Ime Anita slika

Na našim prostorima se ime Anita nije našlo na listi 100 najpopularnijih imena posljednjih godina. Prethodnih godina je najčešće nadijevano djevojčicama na području Hrvatske, stoga kod nas važi kao „hrvatsko ime“. Međutim ime Anita sve češće biraju mladi roditelji koji potiču s našeg podneblja, a žive u dijaspori, posebice u Njemačkoj. Razlog je što je ime relativno često u Njemačkoj, a takođe nije rijetkost ni u Švedskoj, Austriji i USA, te u Poljskoj i Mađarskoj. Ime je internacionalno, lako se izgovara, i s dobrim razlogom se sve češće nadijeva djevojčicama koje potiču s naših prostora, a rođene su negdje drugdje.

Zanimljivo je da se ime Anita javlja i u indijskom jeziku, i ima isto značenje, iako ne vodi porijeklo iz hebrejskog. Tamo ime dolazi od sanskrta i samo slučajno se podudara s europskom varijantom.

Ime je inače najčešće u Italiji i Španiji.

 

Pjesme o imenu Anita

Postoji više pjesama o Aniti. Zanimljivo je da je poznati njemački šlager pjevač, koji potječe iz Grčke, Anitu opjevao sad već davne 1976. godine i pjesma je bila veliki hit. Možete je poslušati ovdje:

 

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...