Značenje i Porijeklo Imena Selma (Salma, Selima)

Ime Selma je arapskog porijekla i znači „zdrava“ ali i  „sigurnost, mir i harmonija“. U cijeloj bivšoj Jugoslaviji je ime postalo veoma popularno kroz ljubavnu rok baladu Bijelog Dugmeta, sad već davne 1974. godine.

znacenje i poreklo imena Selma

ŠTA ZNAČI IME SELMA?

Ime Selma je arapskog porijekla izvedeno od arapske riječi „salma“  سلمى  što znači – mirna, harmonija, sigurna, zdrava“. U našem narodu je ova riječ najbolje poznata kroz izraz „posalmiti“, ili „poselamiti“, što znači „pozdraviti“. Ime u obliku Selma se koristi U Bosni i Turskoj, ali je međunarodno poznata i verzija Salma. Kod nas se ranije davalo često ime Selima, koje ima isto značenje i porijeklo. Selma je modernija varijanta i češće se sreće kod mladih žena i djevojaka.

U Islamu

Salma bint Zakhar ibn bila je supruga Abu Kuhafa i majka Abu Bakra, prvog kalifa, čija se kći Ajša udala za Muhameda. O njoj se malo zna, samo njen sporni naziv "Majka Blaženog" (Umm-ul-Khair ili arapski  أم الخير) pominje se u kontekstu njenog imena. Iako je taj naslov prihvaćen od Sunita, Šiiti se s time ne slažu.

U Engleskoj

Ime Selma slika

Selma je izmišljen kraljevski zamak u djelu ossianskog škotskog pjesnika Džejmsa Makfersona. Ime proizilazi iz škotsko galskog „Seláma“ što znači "lijepo videti". Pjesme o Selmi su najpoznatije pjesme Ossiana zbog njihovog lirskog i elegijskog karaktera. Gete ih je preveo i koristio u "Jadi mladog Vertera"

 

POPULARNOST IMENA SELMA

Na Našem Podneblju

Kod nas je ime popularno u Bosni i Hrecegovini. Selmu je opjevalo još Bijelo Dugme sa pjesmom „putuj Selma“. Ime nikad nije bilo na samom vrhu popularnosti ali nije sigurno ni neki prolazni hit, već se godinama rado daje djevojčicama među muslimanskim stanovništvom. Najpopularnija ženska imena u Bih možete vidjeti ovdje:

Najpopularnija ženska imena za bebe u Federaciji BiH u 2017

 

U Ostalim Zemljama

Ime Selma je u tom obliku popularno u Turskoj. U obliku Salma internacionalno ga je popularizirala meksička glumica Salma Hayek, koja se kćerka Arapina i Španjolke. Možete pogledati njen čuveni ples iz fila From Dusk Till Down u videu iznad. Salma je u suštini ženski ekvivalent arapskom muškom imenu Salma . Ime Salma je iznenađujuće popularna u Španiji i Kataloniji, a takođe je popularno žensko ime među Arapima u Francuskoj i Belgiji. Zanimljivo je da ove ime arapskog porijekla koriste manje arapsko-amerikanci i više Hispanjolci-Amerikanci.

 
ZANIMLJIVOSTI

Ovdje poslušajte čuvenu Selmu od Bijelog Dugmeta:

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku: ŽENSKA IMENA 

 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...