ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA ZARA

Ime Zara slika

Što Znači Ime Zara?

Ime Zara je modni hit, ne samo na našem podneblju nego i šire. Samo značenje imena nije potpuno jednoznačno. Tumači se i kao oblik imena Sara (na njemačkom se čak i izgovara Zara),  no ipak najvjerovatnije ime vodi porijeklo iz arapskog jezika, izvedeno od imena Zahra, što znači u bukvalnom prijevodu: cvjetajući cvijet.

Ali kako je ime Zara iz arapskog došla na top liste imena za djevojčice diljem Europe? O tome pročitajte u tekstu ispod, a sad već otkrivamo da ime u tom kontekstu je simbol borbe protiv religijske netolerancije.

Čije je Ime Zara?

Ime Zara slika

Na neki način, Zara se može smatrati književnim pronalaskom. 1732. godine je visoko cijenjeni francuski filozof  i pisac Volter (franc. Voltaire) napisao tragediju pod nazivom "Zaïre", koja je kao doživjela ogroman uspjeh na pozornicama Pariza. Predstava je ubrzo je adaptirana na engleski jezik i preimenovana u „The Tragedy of Zara“, ili u našem prevodu "Zarina Tragedija", i imala je ogroman uspjeh u Londonu. Ime Volterove tragične heroine Zare (Zaïre) je najvjerojatnije inspirisano arapskim imenom "Zahrah" (زهرة) što znači "pupoljak ili cvijet u cvatu".

Naime, radnja ove tragedije se odigrava u 13. vijeku u Jerusalimu tokom krstaških ratova. Tada su muslimani zarobili kršćanku Zaru (Zaïre) još dok je bila mala, koja se poslije zaljubljuje u sultana i želi da se vjenča s njim. U međuvremenu Zarin brat ju je pronašao i prepoznao da je to njegova sestra, on u pismu traži od nje da prizna hrišćansku vjeru svojih očeva prije no što se uda za muslimana. Sultan presreće pismo, misli da je on njen ljubavnik, i izjeden dubokom ljubomorom ubija nevinu Zaru, njegovu najveću ljubav. Kad sazna da je po srijedi nesporazum, ubija se u u očaju pada preko tijela Zare.

Zarin tragični lik u ovoj predstavi imao je cilj da osvijetli katastrofalne posljedice religijske prislile i netolerancije. Zara je posve nevina, tragična žrtva straha, zabluda i nasilja muškaraca - od onih koji su je oteli, do njezinog brata i oca koji po svaku cijenu provode vjerski kodeks nad njom, do njezinog zaručnika, koji joj toliko ne vjeruje, da je slijepo ubio. Volter, koji je književnik i filozof iz epohe prosvetiteljstva, zagovarao je građanske slobode, uključujući i slobodu vjeroispovijesti.

Time ime Zara simbolizuje slobodu vjeroispovjesti i slobodu sopstvene odluke jedne žene.

Popularnost Imena Zara

Ime Zara slika

Zara je danas, sa trendom kratkih imena, često dodjeljivano ime na našem podneblju, naročito u BiH, Sloveniji i Hrvatskoj.

Ime se sreće u Velikoj Britaniji u skorije vrijeme, a razlog za to je ponajviše princeza Ana (kćerka kraljice Elizabete II) koja je 1981. godine nazvala njenu jedinu kćerku Zara, što je s obzirom na egzotičnu prirodu imena izazvalo pažnju u medijima.

Ime svakako niije baš tipično za standardna engleska kraljevska imena, zar ne? Ali kao što smo objasnili, ime Zara stoji za slobodu odluke, i nije ni čudo da je popularno međunarodno ime za djevojčice.

Sve ove podatke, kao i tumačenje i analizu trendova, možete pronaći u našem odjeljku – TOP LISTE

Varijante imena Zara

Kod muslimana na našem podneblju je najpoznatiji izvorni oblik, od kojeg je ime i nastalo, a to je – Zehra. Nadalje su međunarodno poznate varijante: Zaira, Zarah, Zaria, Zariah, Zarina, Zarinda, Zarria, Zary, Zayeera i Zayra.

Više o hrvatskim imenima možete naći ovdje:  HRVATSKA IMENA

Više o muslimanskim imenima možete naći ovdje:  MUSLIMANSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...