ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA VALENTINA (TINA)

Ime Valentina je latinskog porijekla, izvedeno od grčke riječi valens i znači zdrava, jaka. No ime je širom svijeta dovedeno u vezu sa pojmovima ljubav, romantika, zaljubljenost. Zašto?

znacenje i porijeklo imena Valentina

Šta Znači Ime Valentina?

Valentina je latinica ženska verzija imena Valentinus, izvedena iz "valens", što znači "zdrava, jaka". Najpoznatiji nositelj ovog imena je Sveti Valentin čiji je dan, pogodili ste ga, 14. februar (veljače).  Ovaj dan je poznat kao „dan zaljubljenih“ i stoga se često pogrešno misli da ime Valentina ima veze sa zaljubljenošću, no pravo značenje imena nije ništa bolje i znači – zdravlje. Uistinu, nije poznato puno o ovom svecu u 3. stoljeću, već je njegov kult postao jak u kasnijem srednjem vijeku. 

Valentin iz Rimu je pogubljen jer je vjenčavao parove koji se vole usprkos zabrani kršćanstva i zato je 14. veljače (februara) 269. godine pogubljen. Osim toga, Valentin je davao novim bračnim parovima cvijeće iz svog vrta. Vjenčanja koja je on sklopio, prema tradiciji, bili su brakovi pod dobrom zvijezdom.

Kao zaštitnik ljubavi, mladih ljudi i sretnih brakova, Valentin a time i ime Valentina je najviše povezano s romantičnom ljubavlju i dobrim i uspješnim brakom.

Popularnost imena Valentina

Ime Valentina slika

Žensko ime Valentina trenutno je najčešće korišćeno u Italiji, Španjolskoj, Kataloniji i Južnoj Americi. Također se rangira veoma dobro među slavenskim narodima, posebice u Rusiji. Na našem podneblju je jednako popularno u Hrvatskoj i Sloveniji, ali je najčešće u Srbiji.

 

Ime Valentina je među 50 najpoželjnijih ženskih imena u Republici Srpskoj i na području Beograda. Ime se našlo među prvih 100 takođe na listi najpopularnijih splitskih imena.

Valentina hrvatsko ime: Ime Valentina se 2017. godine nije našla u  Zagrebu među prvih 100 imena, ali jeste u Splitu.

Valentina srpsko ime: U Srbiji Valentina ne spada više među egzotična imena. Ona se naime 2017. godine među srpskim ženskim imenima za djevojčice našla na 57. mjestu.

Valentina rusko ime: U Rusiji je Valentina 2017 također među top 60 najpopularnijih ženskih imena. Više o ruskim imenima i top listu popularnosti možete vidjeti ovdje.

Valentina špansko ime: Ipak je ime Valentina, a i muški oblik- Valentin, daleko najpopularnije na španskom govornom području, i standarno je pri vrhu top liste najtraženijih imena. Listu sa španskim imenima možete naći ovdje.

Valentina je četverosložno ime, što mu daje određeno dostojanstvo u moru kratkih imena koja trenutno vladaju scenom, a zbog značenja objašnjenog gore, ono ima i poetsku i lirsku kvalitetu.

znacenje i porijeklo imena Tina

Ime Valentina je puno ljubavi, ljepote i romantike, ali i snage i zdravlja kao što sugerira etimologija.

Uobičajeni nadimak a ime Valentina je Tina.

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

Više o srpskim imenima možete naći ovdje: SRPSKA IMENA

Više o hrvatskim imenima možete naći ovdje:  HRVATSKA  IMENA

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

Loading...