Značenje i Porijeklo Imena Jelena (Helena)

Značenje i Porijeklo Imena Jelena (Helena)

Malo koje srpsko ime može da se meri sa Jelenom. U poslednje vreme se devojčicama češće daju druge varijante ovog imena: Helena, Elena, Lena. No ime Jelena su nosile naše prabake, naše majke, naše prijateljice. I to ne samo u Srbiji nego i u Hrvatskoj. Svako ko čita ovaj tekst sigurno poznaje barem tri Jelene, zar ne?

znacenje imena Jelena

Ime je decenijama bilo jedno od najčešće davanih ženskih imena, a onda je jednostavno došlo do prezasićenosti. Ovde možete pročitati jednu istinitu priču o jednoj divnoj Jeleni, njenom imenu i zašto je ime Jelena početkom 80-tih palo u zaborav.

Nakon nešto više od tri decenije , čini se došlo je vreme da se Jelena ponovno vrati na scenu, i kao što njeno ime kaže - da obasja mnoga pomodna imena oko sebe. Jer iako mnoga imena nestaju sa scene, neka od njih zauvek,  ponovno se vraćaju samo ona tradiconalna . Za neka od njih moglo bi se reći da su on večna . Jedno od njih je Jelena.

ŠTA ZNAČI IME JELENA?

Ime Jelena je naš oblik  oblik grčke Helene ('Elenēē'), koji najverovatnije dolazi od grčkog 'heliosa' (ήλιος )  što znači 'sunce' - tačnije, „sunčeva svetlost ili svetlosni zrak“. Shodno tome, ime Jelena podrazumeva ženska bića koja sijaju od lepote ili su čak otelotvorenje  ženske lepote. Od najranijih pisanih izvora do danas, ime Helena je vrlo često među hrišćanskim narodima. Ime je prvenstveno poznato po Homerovoj sagi Iliadi, u kojoj je Helena,  kćerka vrhovnog boga Zevsa i Lede a supruga spartanskog kralja Menelaja, bila navodno najlepša žena na svetu. Ona se zaljubila u trojanskog princa Parisa i zajedno su pobegli za Troju a njeno bekstvo pokreće dug i krvavi rat između Grka i Trojanaca

 

Ime Jelena Trojanska

Kidnapovanje Jelene Trojanske

Oblik Jelena se primarno koristi na našem govornom području, ponajviše u Srbiji ali je ime zastupljeno i u Hrvatskoj.  Na srpskom i hrvatskom jeziku, ime uvek počinje slovom J, dok u svim ostalim jezicima ime počinje sa H ili E  i poznato je hao Helena ili Elena. U Rusiji se koristi oblik  Elena (Елена) , ali treba napomenuti da Rusi početno E izvovaraju kao „Je“, ali dok mi izvovaramo ime sa kratkim E (Jelena), Rusi ga izgovaraju kao (Jeleeena).

Uzgred, slovanska reč znači jelen se često vezuje za ovo ime, iako sa samim poreklom imena nema veze.

 

IME JELENA U HRIŠĆANSKOJ TRADICIJI

slika Ime Jelena

Jelena (Helena) je poznata je kao žena čije prelepo lice je "pokrenulo hiljadu brodova"  jer je  flota grčkih mornara isplovila da vrati lijepu Helenu  izazivajući Trojanske ratove. Ona je mitološkim standardima  često smatra najlepšom ženom koja je ikada živela..

No za širenje imena u hrišćanstvu nije nije zaslužna ova grčka lepotica, već svetiteljka 3. ili 4. veka - Sveta Jelena tj. carica Jelena je bila majka rimskog cara Konstantina I Velikog (272-337) a rodila ga je u današnjem Nišu. Prema popularnoj legendi, carica Jelena je takođe zaslužna za pronalaženje "istinskog krsta" (relikvije krsta na kome je Hrist razapet.) U hrišćanskom predanju Jelena je prikazana kao uzorna hrišćanska carica, pobožna, skromna i ponizna a kult sv. Jelene je bio raširen i u zapadnoj (rimokatoličkoj) i u istočnoj (pravoslavnoj) crkvi. U simboličnom smislu, Jelena je, zahvaljujući svojoj ulozi ktitora i sakupljača najvrednijih relikvija, smatrana podjednako važnom u osnivanju ovozemljaskog Hrišćanskog carstva kao i njen sin Konstantin.

 

SRPSKO I HRVATSKO IME JELENA

slika Ime Jelena

Iako se često govori da je Jelena srpsko ime, kroz istoriju vidimo da je Jelena jednako srpska kao i hrvatska. Ime je u stvari grčko, a u formi Jelena se ime pojavilo u hrvatskom plemstvu još sa Jelenom Slavnom- hrvtskom kraljicom.  Stoga se  ni za Jelenu, kao skoro ni za jedno lično  ime ne može danas reći da pripada određenoj naciji. Danas je ime u Srbiji češće zastupljeno, ali je i dalje veoma često i kod Hrvata.

Kod Hrvata

Po istorijskim izvorima balkanskih Slovena najraniji je pomen imena Jelena je Jelena Slavna (949.-969.). - hrvatska kraljica i žena kralja Mihajla Krešimira II.

Zatim Jelena Lijepa (od 1050 do 1091)  - hrvatska kraljica i žena kralja Dimitra Zvonimira a  kćer mađarskog kralja, Bela I.

Jelena Zrinska je hrvatska vellikašica iz porodice Zrinskih knezova.

Kod Srba

I u srpskom plemstvu, ime Jelena je vrlo često. Jelena iz Srbije tj. Jelena Vukanović (1109 do 1161) bila je ćerka velikog Uroša I, i  supruga mađarskog kralja Bele.

Jelena Stracimirović-Nemanjić (oko 1310 — 1374) je bila bugarska plemkinja i srpska kraljica a potom i carica, supruga Stefana Dušana  i majka cara Uroša.

 

POPULARNOST IMENA JELENA

Ime Jelena je  pune tri decenije bila na samom vrhu liste najpopularnijih imena u Srbiji i Hrvatskoj (od 1970. do 2000) a onda je naglo nestalo sa scene . 2016 se Jelena našla u Beogradu na 62 a u Zagrebu na 87. Mestu.

Više o tome pročitajte u našem odeljku – Top Liste Najpopularnijih Imena

IME JELENA NA SVIM JEZICIMA

Iako je Sveta Jelena zaslužna da je ime ušlo u crkveni kalendar, ipak će se Jelena ( tj. Helena) najviše pamtiti kao lice koje je „pokrenulo  hiljadu brodova“, a i ime Helena je i ime koje je praktično pokrenulo hiljadu varijanti. Naša je Jelena, a diljem svijeta su mnoga imena potekla od ovog imena: Ellen, Eleanor , Elena , Lena, Ella , Elin (holandski, skandinavski), Helene, Iliana (španski), Aileen / Eileen (škotski); Elaine (velški); Alienor, Elle, Ella, Ellie, Lena, Nell, Nella, Nellie. Na engleskom jeziku je Ellen je bila češća nego Helen. Ipak Helena je bila i nastavlja da bude najčešća varijacija koja se koristi širom Evrope.

 
JELENA U PESMAMA

Za imenom Jelena postoji žudnja i ono ne može isčeznuti.

Ova žudnja za Jelenom je opevana u mnogim pesmama. Mi izdvajamo ove dve:

  • Jelo, Jelo, Jelena, jesil' skoro prošena

 

  • Jelo Jelo Jeleno, ne gazi seno košeno u izvedbi Nade Mamule

 Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odeljku: ŽENSKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i internacionalno, posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...