Značenje i Porijeklo Imena Azra

Azra je ime arpskog porijekla iz arapskog azr-a i znači "čistoća" ili "devica". Na prostoru BiH Azra je stoljećima rado nadijevano ime, a ima duboku tradiciju u islamu i poznato je u svim muslimanskim zemljama.

znacenje i poreklo imena Azra

ŠTA ZNAČI IME AZRA?

Postoji više tumačenja značenja imena Azra, ali sva simboliziraju čistoću i netaknutost, što ima kulturni i religiozni značaj, ne samo u islamu (o tome pročitajte više dole u nastavku teksta).

Ovdje navodimo tri objašnjenja za značenje imena:

  • Ime Azra je arapskog porijekla i znači „nevina“ ili „djevica“ . 
  • Takođe je i jedno od imena grada Medine, i u ovom kontekstu se pominje i značenje "negaženi pijesak".
  • Takođe se pojam „azra“ odnosi na biser koji je cjelokupan, netaknut, nedodirivan.

ime Azra slika

Pojam Azra Označava Djevičanstvo

Djevičanstvo je imalo i ima dan danas veliki značaj u skoro svim kulturama i u patrijarhalnim društvima. Takođe djevičanstvo nevjeste je imalo visok status u srednjem vijeku i na tlu Evrope, posebice kroz uticaj crkve i često se smatralo uslovom za brak.

Kod Muslimana

ime Azra na arapskom muslimansko

Djevičanstvo uživa veliki ugled u Kur'anu, i Kuran zabranjuje seksualne odnose prije braka. Ipak Islam prihvata razvod i ponovno vjenčavanje.

Znači nevinost nije nužna za brak, jer je čak i prorok Muhamed imao prethodno razvedene žene. A ovdje vam navodimo značaj djevičanstva u ostalim kulturama:

U hrišćanskoj tradiciji djevica je simbol duhovne ponižnosti i jednostavnosti (= "čistoće"). Ona se drži podalje od  zemaljskih želja. Djevica Marija ovakav stav oličava na poseban način.

U grčkoj mitologiji i rimskoj antici je djevičanstvo bilo religiozno zaštićeno i visoko cijenjeno. Boginje Atena, Artemis i Hestia su djevice Hinduizmu

Hinduizam takođe smatra nevinost visokom vrijednošću, ali ne krši svoje religiozno opravdane kazne, kao što je islam.

 

 

POPULARNOST IMENA AZRA

Na našem Podneblju Azra je već decenijama veoma popularno ime na području BiH. Tako se 2017. godine našlo na 36. mjestu najpoželjnijih imena za curice i FBiH.

U Ostalim Zemljama je najpopularnije u Turskoj, ali i u turskom stanovništvu Njemačke.

 
Zanimljivosti

Sevdalinka, koju možete poslušati ispod je nastala iz pera njemačkog pjesnika Heinrich Heine, jednog od najvećih pisaca u istoriji svjetske i evropske književnosti, a njen izvorni naslov bio je "Der Asra" .

Po ovim stihovima je i čuveni rok Bend „Azra“ dobio ime

 

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku: ŽENSKA IMENA

 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...