ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA DANIJELA

Danijela je indirektno biblijsko ime armenijskog porijekla i ima značenje „Bog je moj sudac“. Danijela popularna kod nas ali i internacionalno. 

znacenje i porijeklo imena Danijela

Šta Znači Ime Danijela?

Odakle potiče ime Danijela? Ime Danijela je izvedeno od muškog imena Danijel (Daniel), a dolazi od od armenijske riječi „daniy'el” (דניאל) , koja se prevodi kao u „Bog je moj sudac”, no često se tumači i kao „ona koja čita snove“, „proročica“. Zašto je to tako, otkrivamo u tekstu ispod.

Ime Danijel (Danilo) u Bibliji

Ime Danijel je se javlja u Starom zavjetu. Naime Danijel je bio je prorok čija je priča ispričana u knjizi Danijela. On je bio židovski rob u gradu Babilonu kod asirskog kralja Nabukodonozora oko 600 godina prije Krista. Danijel (prorok) ili kod Srba poznat kao Danilo (prorok) je bio poznat kao tumač snova i tako dobija naklonost kralja. Kasnije ga njegovi neprijatelji bacaju lavovima, no Bog drži zatvorenim lavlja usta da spasi Danijela od sigurne smrti.

Ime Danijel i lavovi

Ova biblijska priča je bila veoma popularna u srednjem vijeku, a što često je igrana u predstavama zvanim „čudo predstave”, koje su imenu Danijel dale dodatnu popularnost. Poslije je ime Danijela izvedeno od muškog oblika.

Danijel (Danilo) kod katolika i pravoslavnih hrišćana važi kao svetac i prorok. Judaizam smatra Knjigu o Danijelu (Danilu) sastavnim dijelom jevrejskog zakona, ali ga ne priznaju kao proroka. Islam priznaje Danila za proroka, iako se on ne pominje eksplicitno u Kuranu.

Popularnost imena Danijela

Ime Danijela slika

Ime Danijela je pravo međunarodno ime, i poznato je svuda u svijetu. Trenutačno je posebno popularno u Španiji, gdje se nalazi mešu prvih 10 imena za djevojčice. 

Više o španskim imenima i nadimcima možete pročitati ovdje: Španska imena i nadimci

Na domaćim prostorima se ne nalazi u prvih 100 imena niti u jednoj zemlji bivše Jugoslavije, ali to je možda baš jedan od razloga da svojoj djevojčici date ovo ime. Ime Danijel se našlo među prvih 100 imena u Beogradu 2017. godine.

Sve ove podatke, kao i tumačenje i analizu trendova, možete pronaći u našem odjeljku – TOP LISTE

Oblici i Nadimci Imena Danijela

Ime Danijela slika

Oblik Danijela je poznat kod nas. U inozemstvu se koristi oblik bez slova j – Daniela, naročito u  je  talijanskim i španjolskim zemljama kao i istočnoeuropskim i slavenskim zemljama. Francuzi koriste Danielle, a takođe i zemlje engleskog govornog područja imaju tendenciju da koriste Daniella (s dva "L" s).

Ovdje navodimo još neke oblike imena i nadimke:

  • Francuski: Danièle, Danielle
  • Japanski: Daniera, Deniera
  • Slaveni: Danijela
  • Drugi oblici: Danela, Danella, Danelle, Daniella, Danila
  • Kratki oblici: Dana, Danja, Dany, Dani, Ela, Nela, Nella

Pjesme o imenu Danijela

Izdvojićemo pjesmu Olivera Dragojevića, iz 1979. godine:

 

Više o srpskim imenima možete naći ovdje: SRPSKA IMENA

Više o hrvatskim imenima možete naći ovdje:  HRVATSKA  IMENA

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...