ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA LUCIJA (LUCIA, LUCE)

Ime Lucija je latinskog porijekla, izvedeno od latinskeriječi lux što znači svjetlost. Kao što to sugerira i značenje imena, Lucia zvuči svijetlo i prijateljski, svjetovno i inteligentno, poetski i melodično. Pravi odabir za svaku sretnu djevojčicu.

znacenje i porijeklo imena Lucija

Šta Znači Ime Lucija?

Lucija je ženska varijanta latinskog imena Lucius, a vodi podrijetlo od latinske riječi "lux" što znači "svjetlo". Muško ime Lucius je bilo jedno od najčešćih osobnih imena u rimskoj povijesti. Ime je često bilo darivano djeci koja su se rodila u zoru, što objašnjava rasprostranjenu uporabu imena. Ženska varijanta imena je nastala nešto kasnije, ali je isto rasprostranjena još od davnina.  Poznata nositeljica ženskog imena Lucija, je Sv. Lucija iz Sirakuze, svetica i mučenica iz ranog 4. stoljeća. Lucija je dakle biblijsko ime i ponajviše zbog Svete Lucije je uporaba ovog osobnog imena narasla u srednjem vijeku.

Ime Lucija u Bibliji

lucija ime podrijetlo 

Sveta Lucija

 

Možeš Luciju istjerati iz svjetla, ali ne možeš istjerati svjetlo iz Lucije.

Lucija je zaštitnik slijepima i ona je simbol za "put svjetlosti". Rođena je krajem 3. stoljeća u Sirakuzi na Siciliji, okrenula se kršćanstvu i odbila je svog paganskog zaručnika. Odbačen i bijesan, on će tražiti njeno pogubljenje. Kad su čuvari došli da je odvedu na pogubljenje, prvo nisu mogli pomaći njezino tijelo jer je bila toliko teška i ispunjena Duhom Svetim. Niti su je uspjeli spaliti. Konačno, frustrirani stražari iskopali su joj oči. Zbog toga se smatra zaštitnicom očiju i vida.

Dan sv. Lucije se slavi 13. prosinca. Običaj je da se prati i bilježi kakvo je vrijeme 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja veli da će biti takvo vrijeme u svakom od 12 mjeseci sljedeće godine.

 

Popularnost imena Lucija

Ime Lucija slika

Ime Lucjia je kozmopolitsko i naširoko se koristi u Europi – posebice u Italiji i Španjolskoj, ali i u Sjedinjenim Državama već više od stoljeća. U Španjolskoj je ime Lucija apsolutni hit i nalazi se na ubjedljivom prvom mjestu. Više o tome pročitajte u odjeljku: Španjolska Imena

Na našem podneblju je ima zasigurno najpopularnije u Hrvatskoj i nalazi se na samom vrhu najpoželjnijih hrvatskih ženskih imena, ali i u BiH je ime bilo 2017. godine u top 50 bosanskih ženskih imena.

U Srbiji se ime Lucija sreće rjeđe, ali je takođe prisuno među 150 ženskih imena za novorođenje djevojčice. Sprska varijanta imena je Luča.

Kao što to sugerira i značenje imena, Lucia zvuči svijetlo i prijateljski, svjetovno i inteligentno, poetski i melodično. Pravi odabir za svaku sretnu djevojčicu.

 

Oblici i Nadimci Imena Lucija

Ime Lucija slika

Na našim prostorima se koristi još i oblik bez j- Lucia, a u Dalmaciji je učestala i varijanta Luce.

Ostale međunarodne varijante su: Lucie, Luzia, Lucía (španjolska), Lucya, Lucy (engleski), Lucie (francuski, češki), Lucia (slovački, italijanski, rumunski), Łucja (poljski) itd.

Sa L: Lucilla (italijanski), Lucille (francuski)

Sa N:  Lucinda (francuski), Luciana (italijanski / španjolski / portugalski), Lucina (latinski), Lucyna (poljski), Luciene (brazilski), Lucinda

 

Pjesme o imenu Lucija

 I za kraj poslušajte Luciju i njenu izvedbu Silance (Tišina):

 

Više o hrvatskim imenima možete naći ovdje:  HRVATSKA  IMENA

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...