Sve o Imenu Laura (Lora, Lorena): Značenje i Porijeklo

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA LAURA

Ime Laura je latinskog porijekla i znači "lovorom ovjenčana", a često se tumači i kao „prelijepa žena koju se voli, ali ona koja je van domašaja“. 

znacenje i porijeklo imena Laura

Laura je žensko ime i kratki oblik Laurentia, a na hrvatskom jeziku je Laura ženski oblik muškog imena Lovro, Lovre. Lora i Lorena su pored Laure omiljeni ženski oblici imena.

Izvedeno od „laurel“ ime znači „ona koja nosi  lovorov vijenac“.

Izvanredna popularnost osobnog imena Laura traje još od srednjeg vijeka. Veliki utjecaj na to je imao talijanski pjesnik Francesco Petrarca (Frančesko Petrarka), koji je pisao u svojoj nedostižnoj Lauri de Sade, što je ovo ime načinilo popularnim diljem Europe za sljedeća stoljeća. O tome više u nastavku teksta.

Šta Znači Ime Laura?

hrvatsko Ime Laura za djecu

Ime Laura (kao i Lorena) znači „lovorom ovjenčana“, a lovor  je simbol mudrosti, časti i postignuća. Zapravo, lišće lovora su krasile pobjednike u drevnom Rimu.

Ime je nosila španska španska djevica iz 9. vijeka - sv. Laura iz Kordobe. Tokom okupacije Iberijskog poluostrva od strane Mavara (uglavnom Sjevernih Afrikanaca, Arapa i Muslimana), Laura je stradala zbog njenih hrišćanskih uverenja, u koalicionom vrelovom olovu. Kao i mnogi poznati rani svetitelji, njeno ime se širilo širom Evrope u srednjem vijeku. Međutim, ono što je zaista utjecalo na široku upotrebu imena Laura bio je italijanski pesnik iz 14. Frančesko Petrarka (Francesco Petrarca). Laura je bila predmet njegove žudnje, i zbog Laure je napustio sveštenstvo. Divna Laura je očigledno je izazvala svu njegovu strastvenu ljubav, koju nije mogao pomiriti s njegovim religioznim ubijeđenjima. Pošto je Laura bila udata žena, Petrarkina ljubav je ostala neuzvraćena.

Zbog toga se ime Laura često tumači kao  „prelijepa žena koju se voli, ali ona koja je van domašaja“

POPULARNOST IMENA LAURA

hrvatsko Ime Laura slika

Na Našem Podneblju

Ime Laura je na našem podneblju daleko najpopularnije u Hrvatskoj. Tako se našlo među prvih 15 na listi najpopularnijih splitskih imena i najpopularnihih zagrebačkih imena.

U Ostalim Zemljama

Bezvremena privlačnost imena Laura se jasno vidi na američkim listama popularnosti. Naime od kada je statistički zavod počeo pratiti trendove imenovanja, još od 1880. godine, Laura je bila omiljeno ime i  rangirana u top 50 najčešće korištenih imena djevojčica. Vrhunac popularnosti ovog imena došao je 1960-ih, 70-ih i 80-ih godina kada je bila u na top 10. Od 2002. godine Laura je skoro potpuno izašlo isz mode u SAD.

U Njemačkoj je ime Laura doživljava uspon krajem 1970. Od 1990-ich pa do 2017. ime je često bilo među deset najčešćih ženskih imena. Na samom vrhu liste je dakako i u Italiji i Španiji.

Oblici Imena Laura

hrvatsko Ime Lorena slika

Lora, Lorena,Lorina,Lora,Laure, Laurence (francuski) Laureen, Lauri, Lauren,Loreen, Laurel, Laurie, Lauryn (engleski) Lauretta (talijanski), Lore, Loretta, Lorissa, Lourene.

Pjesme o imenu Laura

Definitivno jedan od najveći hitova koji su opjevali ime Laure je:

 

Više o hrvatskim imenima možete naći ovdje:  HRVATSKA  IMENA

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...