Značenje i Porijeklo imena Nikolina (Nikol, Nikoleta, Nikolija)

Ime Nikolina je ženski oblik muškog imena Nikola. O značenju imena i sve ostalo o imenima Nikolina, Nikol i Nikolija sa slikama i pjesmama pročitajte ovdje.

znacenje i porijeklo imena Nikolina

 

ŠTA ZNAČI IME NIKOLINA?

Nikolina (Nikol, Nikolija, Nikoleta) ima isto značenje i porijeklo kao i muško ime Nikola i znači „narod pobjeđuje“. Ovo značenje je izvedeno iz grčih riječi „nike“ što znači „pobjeda“ i laos (Λάος) što znači „narod“. Sve o značenju imena Nikola možete opširno pročitati ovdje.


Ženske varijante imena Nikola, isto kao i muške, su u uporabi od srednjeg vijeka, kada su imena koja su nosila popularni sveci služila kao zaštitna imena za djecu. Osobito je sv. Nikola bio skrbnik „malih ljudi“.  Dok mnoga imena imaju značenje koje simbolizira vladare i nekoga ko je uzdignut iznad naroda, ime Nikolina i ostala imena koja su izvedena od muškog imena Nikola su ta koja su „narodna“.

 

IMENDAN

Katolici 6. Decembra (prosinca) slave svetog Nikolu, pa taj dan važi kao imendan i za Nikolinu i ostale izvedenice imena. Nicole se također slavi i 6. Marta (ožujka) zahvaljujući Svetoj Koleti  (Saint Colette što je izvedeno od imena Nicolette), koja je u srednjem vijeku podigla mnoge samostane i kojoj se pripisuje uskrsnuće preko stotinu djece.

Kod pravoslavaca se 19. decembra slavi Krsna slava Nikoljdan, što je najčešća je krsna slava u Srbiji.

 

POPULARNOST IMENA NIKOLINA

znacenje i porijeklo imena Nikol

 

Ime Nikola se širilo hrišćanstvom ali je bilo poznato još prije Isusa Hrista. Ime Nikola sa svim svojim oblicima je jedno od najčešćih imena svijeta. Nikolina je napoznatiji ženski oblik ovog imena kod nas, ali je sve češće u upotrebi i varijanta Nikol posebice u Zagrebu i Splitu, koja je poznatija u ostalim dijelovima Europe. U Beogradu i na području Srbije je takođe sve učestalija varijanta Nikolija.

 

znacenje i porijeklo imena Nikolija

 

Nikolina se koristi najviše u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bugarskoj i Makedoniji.

Nicole (čita se Nikol) se koristi ponajviše u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Češkoj, USA. Naša varijanta ovog imena je Nikol, i u Zagrebu je ime Nikol popularnija od imena Nikolina.

Nikoleta je popularno u Grčkoj (sa jednim t) Mađarskoj, Francuskoj, Holandiji i Italiji (sa dva t)

U Francuskoj je ime Nikol (Nicole) posebice popularno bilo 30-tih. U Njemačkoj je popularnost imena Nicole postajala sve veća od kraja 50-ih. U prvoj polovici sedamdesetih godina, ime  Nicole (čita se Nikol) je bilo najzastupljenije žensko ime u Njemačkoj. Od sredine 80-ih godina je popularnost počela da opada je ovo ime  u međuvremenu pripada manje popularnim imenima na njemačkom govornom području.

 

ZANIMLJIVOSTI

Klapa Levanda i njihova pjesma o Nikolini:

 

Nicole Scherzinger i Pussycat Dolls:

 

 

znacenje i porijeklo imena Nikoleta

 

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...