SVE O IMENU ELENA (HELENA, LENKA)

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA ELENA

Ime Elena je gr�?kog porijekla i simbol je veli�?anstvenje ljepote,  a zna�?enje je „sun�?eva svjetlost“. Uzvišena i blistava, Elena je jedan od oblika imena Helene, koja je kod nas najpoznatija kao Jelena.

znacenje i porijeklo imena Elena


Šta Zna�?i Ime Elena?

Elena je žensko ime i verzija imena Helena koja poti�?e iz gr�?ke Hēlēnē (Ελένη), što je bilo ime �?uvene ljepotice iz pri�?e o Trojanskom ratu u gr�?koj mitologiji.

Postoje dvije moguće etimologije za ovo ime. Jedna je da je Elena  izvedeno od rije�?i "hēliosa", što je gr�?ka rije�? za "sunce", tako da Helen zna�?i " sun�?evi zraci ", „sun�?eva svjetlost“. Drugo, to bi mogla biti gr�?ka rije�? za "Gr�?ka" (Hellēn), ali ovo nije široko rasprostranjeno tuma�?enje. S obzirom na legendarnu ljepotu Helene iz Troje  koja je obasjala sve (lice koje bi moglo lansirati hiljadu brodova), sun�?eva svjetlost ili zraka svjetla izgleda mnogo bolje. (Za više informacija pogledajte opširno o tome za ime Jelena.) U svakom slu�?aju, ovo drevno ime gr�?kog porijekla ima mnoštvo varijacija širom Evrope, kao što su Helen, Hélne, Ellen, Elaine, Eleanor, Ella i �?ak Nell. Elena je poznati italijanski i španski oblik imena Helena.

Ime Elena u Hišćanstvu

Iako je ime popularno zahvaljujuži lijepo Eleni iz Troje, ono se širilo širom svijeta hrišćanstvom. Ime su široko koristili rani hrišc�?ani zbog Svete Helene, majke cara Konstantina koja je na putu za Jerusalim, prema legendi, našla �?asni krst na kome je Isus Hrist razapet. Zbog tog ime Elena važi �?ao �?estito i vje�?no ime. Sveta Elena (Helena, Jelena) se poštuje i u katoli�?koj i u pravoslavnoj crkvi, pa ime važi dakle:·   

  •  i kao katoli�?ko (spomendan joj se obilježava 18 kolovoza)· 
  •  i kao pravoslavno (obilježava  se 21. maja po starom, odnosno 3. juna po novom kalendaru).

 

Ime Elena u Makedoniji

Iako je na našim prostorima najpopularniji oblik ovog imena svakako bila Jelena, Elena je pogotovo u Makedoniji obožavana i opjevana  divnom narodnom pjesmom „Eleno Kerko Eleno“, koju možete poslušati ovdje:

   

 

Grad Jedrene (Edirne, na turskom) opjevan u ovoj staroj narodnoj izvornoj pjesmi je danas glavni grad istoimene turske provincije na tromeđi Turske, Bugarske i Gr�?ke  sa oko 150 hiljada stanovnika. Važi za jedan od interesantnijih gradova Turske.

 

Istu pjesmu možete poslušati u poznatoj izvedbi Amire Medunjanin:

 

 

POPULARNOST IMENA ELENA

Ime Elena je u raznim oblicima rasprostranjeno širom svijeta. Sve oblike i nadimke za ime Elena možete naći na dnu teksta.

 

Na Našem Podneblju

Ime Elena je u Republici Srpskoj već godinama među 20 najpopularnijih ženskih imena, a među najpopularnijima su prisutne i Helena i Jelena. U Federciji BiH je Elena zauzela 72. Mjesto, a na podru�?ju Beograda su se i Elena i Helena našle među prvih 20 imena. Ime se našlo među prvih 30 takođe na listi najpopularnijih splitskih imena .

Elena je �?ini se najpopularnija bila prošle godine u Zagrebu gdje je zauzela �?ak 8. mjesto u Zagrebu i našla se na top listi  najpopularnihih zagreba�?kih imena.

 

U Ostalim Zemljama

Ime Elena na gr�?kom

Kao što smo rekli, razni oblici imena Helena su popularni širom svijeta. No baš za oblik Elena se može reći da je u svjetskom trendu. U Španiji je ova varijanta imena bila oduvjek omiljena, ali npr. u Njema�?koj je poznatija bila Helene. No to se promijenilo i Elena je osvojila top liste širom Evrope:

.

Oblici i Nadimci Imena Elena

Ime Elena nadimak Lenka slika

Kod nas naj�?ešći oblici su Jelena, Helena, Lela, Lena, Lenka, Len�?e. A ovo su oblici koji su zastupljeni širom svijeta:

Aline, Alena, Alenka, Alina, Aljona, Alyona, Eileen, Élaine, Elena, Eleni, Ellena, Elina, Eliane, Elin, Ella, Ellah, Ellen, Helen, Helene, Helin, Heli, Heley, Heliane, Hella, Hely, Nel, Nele, Nelly, Nene, Olena, Ylène, Ylenia i gr�?i Ελένη, Έλενα

Više opširnih pri�?a o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...