SVE O IMENU ELENA (HELENA, LENKA)

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA ELENA

Ime Elena je grčkog porijekla i simbol je veličanstvene ljepote, a značenje je "sunčeva svjetlost". Uzvišena i blistava, Elena je jedan od oblika imena Helene, koja je kod nas najpoznatija kao Jelena.

znacenje i porijeklo imena Elena


Šta Znači Ime Elena?

Elena je žensko ime i verzija imena Helena koja potiče iz grčke Hēlēnē (Ελένη), što je bilo ime čuvene ljepotice iz priče o Trojanskom ratu u grčkoj mitologiji.

Postoje dvije moguće etimologije za ovo ime. Jedna je da je Elena izvedeno od riječi "hēliosa", što je grčka riječ za "sunce", tako da Helen znači "sunčevi zraci", "sunčeva svjetlost". Drugo, to bi mogla biti grčka riječ za "Grčka" (Hellēn), ali ovo nije široko rasprostranjeno tumačenje. S obzirom na legendarnu ljepotu Helene iz Troje koja je obasjala sve (lice koje bi moglo lansirati hiljadu brodova), sunčeva svjetlost ili zraka svjetla izgleda mnogo bolje. (Za više informacija pogledajte opširno o tome za ime Jelena.) U svakom slučaju, ovo drevno ime grčkog porijekla ima mnoštvo varijacija širom Evrope, kao što su Helen, Hélène, Ellen, Elaine, Eleanor, Ella i čak Nell. Elena je poznati italijanski i španski oblik imena Helena.

Ime Elena u Hrišćanstvu

Iako je ime popularno zahvaljujući lijepoj Eleni iz Troje, ono se širilo širom svijeta hrišćanstvom. Ime su široko koristili rani hrišćani zbog Svete Helene, majke cara Konstantina koja je na putu za Jerusalim, prema legendi, našla časni krst na kome je Isus Hrist razapet. Zbog tog ime Elena važi kao čestito i vječno ime. Sveta Elena (Helena, Jelena) se poštuje i u katoličkoj i u pravoslavnoj crkvi, pa ime važi dakle:·   

  •  i kao katoličko (spomendan joj se obilježava 18. kolovoza)· 
  •  i kao pravoslavno (obilježava se 21. maja po starom, odnosno 3. juna po novom kalendaru).

 

Ime Elena u Makedoniji

Iako je na našim prostorima najpopularniji oblik ovog imena svakako bila Jelena, Elena je pogotovo u Makedoniji obožavana i opjevana  divnom narodnom pjesmom "Eleno Kerko Eleno", koju možete poslušati ovdje:

   

 

Grad Jedrene (Edirne, na turskom) opjevan u ovoj staroj narodnoj izvornoj pjesmi je danas glavni grad istoimene turske provincije na tromeđi Turske, Bugarske i Grčke sa oko 150 hiljada stanovnika. Važi za jedan od interesantnijih gradova Turske.

 

Istu pjesmu možete poslušati u poznatoj izvedbi Amire Medunjanin:

 

 

POPULARNOST IMENA ELENA

Ime Elena je u raznim oblicima rasprostranjeno širom svijeta. Sve oblike i nadimke za ime Elena možete naći na dnu teksta.

 

Na Našem Podneblju

Ime Elena je u Republici Srpskoj već godinama među 20 najpopularnijih ženskih imena, a među najpopularnijima su prisutne i Helena i Jelena. U Federaciji BiH je Elena zauzela 72. mjesto, a na području Beograda su se i Elena i Helena našle među prvih 20 imena. Ime se našlo među prvih 30 takođe na listi najpopularnijih splitskih imena.

Elena je čini se najpopularnija bila prošle godine u Zagrebu gdje je zauzela čak 8. mjesto u Zagrebu i našla se na top listi najpopularnijih zagrebačkih imena.

 

U Ostalim Zemljama

Ime Elena na grčkom

Kao što smo rekli, razni oblici imena Helena su popularni širom svijeta. No baš za oblik Elena se može reći da je u svjetskom trendu. U Španiji je ova varijanta imena bila oduvijek omiljena, ali npr. u Njemačkoj je poznatija bila Helene. No to se promijenilo i Elena je osvojila top liste širom Evrope:

  • Elena je u Španiji veoma često i rado davano ime. Prošle godine se našla na 23. mjestu na listi "ženska španska imena"
  • U Moskvi je Elena dospjela na takođe među 50 najpopularnijih ruskih imena
  • U Njemačkoj takođe je Elena na top listi najpopularnijih imena za djevojčice

.

Oblici i Nadimci Imena Elena

Ime Elena nadimak Lenka slika

Kod nas najčešći oblici su Jelena, Helena, Lela, Lena, Lenka, Lenče. A ovo su oblici koji su zastupljeni širom svijeta:

Aline, Alena, Alenka, Alina, Aljona, Alyona, Eileen, Élaine, Elena, Eleni, Ellena, Elina, Eliane, Elin, Ella, Ellah, Ellen, Helen, Helene, Helin, Heli, Heley, Heliane, Hella, Hely, Nel, Nele, Nelly, Nene, Olena, Ylène, Ylenia i grčki Ελένη, Έλενα

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku: ŽENSKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Ime Elena u Filmovima

Ime Elena ima snažnu filmsku prisutnost, pojavljujući se u naslovima brojnih filmova i TV emisija tijekom godina. Neki od najpopularnijih uključuju:

Elena od Avalora - Ova animirana serija Disney Channela predstavlja princezu Elenu, hraburu i avanturističku buduću vladaricu Avalora. Kao Disneyjeva prva latinoamerička princeza, Elena je predstavljala kulturni miljnik.

Elena Undone - Ova romantična drama iz 2010. godine usredotočuje se na Elenu, udanu ženu koja se zaljubljuje u drugu ženu i kreće na put samo-otkrivanja. Film je bio revolucionaran u osjetljivom prikazu lezbijske romance.

Elena - U ovoj ruskoj drami iz 2011. godine, Elena je misteriozna žena udana za bogataša. Njezine kompleksne motivacije pokreću filmsko istraživanje klasnih i obiteljskih dinamika u modernoj Rusiji.

Elena Ferrante - Ova poznata talijanska književnica koristi ime Elena kao ime glavne junakinje u svom voljenom serijalu Napuljski romani, donoseći ime književnoj slavi.

Bila hrabra princeza, kompleksna heroina ili romantična glavna uloga, ime Elena budi teme identiteta, kulturne baštine i samo-otkrivanja kada se pojavi na velikom platnu. Očito je da je filmografija srdačno prihvatila ovo ime.

Top 5 pjesama o Eleni

  1. My Chemical Romance - Helena [Official Music Video]
  2. Elena – Selimova Zelceski
  3. Saban Saulic - Elena - (Audio 2008)
  4. MIle Kitic i Juzni Vetar - Elena (Audio 1984)
  5. Elena ITD Band 
 
 

 

 

Loading...