ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA NIKA

Ime Nika simbolizira žensku osobu takmičarskog duha, koja je sportska i koja pobjeđuje. Poznato, u zdravom tijelu je i zdrav duh, a koji roditelj ne želi baš ove osobine svom djetetu.

znacenje i porijeklo imena Nika

Šta Znači Ime Nika?

Nika je ime grčkog podrijetla izvedeno od nikē" (pobjeda). Tumači se i kao jedan od ženskih oblika imena Nikola, o kom smo opširno pisali ovdje. No ovo ime je i kao samostalno žensko ime je bilo prisutno još u drijevnoj Grčkoj. Nika je ime božice pobjede i trijumfa, i grčki je ekvivalent rimske božice Viktorije. Takođe je bila i božica snage i brzine. 

Nika - Brza, Jaka, Pobjednica

Ime Nika Što Znači

Pošto je bila božica ratne pobjede, prikazivana je uz Zeusa, Atenu i Aresa. Ako je prikazivana sama, onda kao prekrasna djevojka sa pobjedničkim vijencem na glavi, sa palmom u desnoj ruci i sa krilima. Naime Nika je bila veoma brza, mogla je brzo trčati i letjeti. Ako je prikazivana s nekim drugim bogom, Nika je uvijek bila bez krila. Prema mnogim podacima, Nika je u Ateni portretirana bez krila, tako da nikad ne bi mogla odletjeti iz svog grada.

Drevni Grci obožavali su Niku, jer su vjerovali da im ona može dati snagu i brzinu potrebnu za pobjedu u svakom poduhvatu koji su poduzeli, i učiniti da nikada ne umru. Zbog svega ovog navedenog je i tvrtka sportske opreme - Nike izabrala baš to ime.

Isto tako nije čudo da sve više roditelja za svoju kćer izaberu baš ovo ime, jer ime Nika simbolizira osobu takmičarskog duha, koja je sportska i koja pobjeđuje. Poznato, u zdravom tijelu je i zdrav duh, a koji roditelj ne želi baš ove osobine svom djetetu. 

Popularnost imena Nika

Ime Nika slika

Nika hrvatsko ime: Ime Nika je najpopularnije u Hrvatskoj, i 2017. godine se u Zagrebu našla na 3. mjestu, a u Splitu na 16. mjestu najčešćih ženskih hrvatskih imena.

Nika srpsko ime: U Srbiji Nika  takođe ne spada više među egzotična imena. Ona se naime 2017. godine među srpskim ženskim imenima za djevojčice našla na 56. mjestu, a poznati oblici koji su se našli u top 100 izvedeni su od muškog oblika Nikola - Nikolija i Nikolina.

Nika bosansko ime: U BiH je Nika takođe među prvih 100 imena.

Nika slovenačko ime: U Slovenii je ime Nika već 30 godina u kontinuitetu među 10 najpopularnijih ženskih imena za bebe. Od 2001 do 2010 ime je bilo na ubjedljivom prvom mjestu. Od 2010 do 2017 se našlo na 6. mjestu.

Nika rusko ime: U Rusiji je Nika 2017 također među top 60 najpopularnijih ženskih imena. Više o ruskim imenima i top listu popularnosti možete vidjeti ovdje.

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

Ime Nika slika

Više o srpskim imenima možete naći ovdje: SRPSKA IMENA

Više o hrvatskim imenima možete naći ovdje:  HRVATSKA  IMENA

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

 

Loading...