Sve o Imenu Dalija (Dalia): Značenje i Porijeklo

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA DALIJA

Ime Dalija je sve češće i na našem podneblju, posebice u BiH. Ime ima četiri moguća značenja i porijekla. Saznajte više o tome.

znacenje i porijeklo imena Dalija

Ime Dalija je sve češće na našem podneblju. Iako nije na samom vrhu lista popularnosti, ime je rasprostranjeno daleko izvan naših granica. No čije je zapravo ime Dalija? Na to pitanje postoji više odgovora, te za sve one koje traže muslimansko, hrvatsko ili srpsko ime Dalia, imamo odgovarajući odgovor.

Šta Znači Ime Dalija?

Naime Dalija je ime s četiri moguća značenja:

Ime na arapskom jeziku (arapski: داليا) proizilazi iz riječi , i označava vinovu lozu. Vinova loza je između ostalog simbol romantike i zanosa.

Dalyah je hebrejski (דַּלְיָה) riječ za "mladica, vrh grančice", kao što je vrh vinove loze ili mladica maslinove grane.

Dahlia (dalia) , ili kod nas poznata jos kao georgina, je nacionalni cvijet Meksika, jer je tamo prvi put otkriven. Nazvan je po švedskom botaničaru Andresu Dahlu, a švedska riječ "dal" znači "dolina ", pa se Dahlia se često naziva" cvijetom iz doline ".

Ime Dalija slika

Cvijet dahlia ( dalija) svojom ljepotom simbolizira eleganciju i dostojanstvo, ali je također simbol vječne veze, predanosti i vjernosti, i stoga je često cvijet koji se koristi na vjenčanjima. Ova simbolika cvijeta dalija se prenosi na ime, te ime Dalija znači: ona koja je lijepa, dostojanstvena, vjerna, predana“.

Imenovanje djece po biljkama i  cvijeću je bilo vrlo moderno u kasnim 19. i početkom 20. stoljeća, ali iz nekog razloga Dalija nije tad postala popularna, već je ime koje je tek nedavno došlo u optjecaj.

Konačno, naziv Dalija također dolazi iz baltičke mitologije, i u Litvaniji je Dalija poznata kao božica sudbine.  Stoga je Dalia često ime u Litvaniji i znači "sreća, sudbina" , a na litavskom se izgovara sa kratkim a, i akcentom na i (poslušajte pjesmu na kraju teksta). Božica Dalia uglavnom se bavila materijalnim bogatstvom i pravilnom raspodjelom. Imala je moć dati i uzeti nečiju materijalnu imovinu. U ovom slučaju žensko ime Dalija je kao dukat iz 20 vijeka.

Muslimansko Ime Dalija

Ime Dalija na arapskom

Često dobijamo pitanje, da li je Dalija (Dalia) muslimansko ime. Dalija se ne pojavljuje u Kuranu, no samo par ženskih imena se uopšte pojavljuje u Kuranu. Imena koja imaju lijepo značenje, ma na kom jeziku bila, mogu se koristiti u islamu. Naime ne postoji propis koji to zabranjuje.

Jedino što moraju da ispunjavaju je: da imaju lijepo značenje, i da ne veličaju ni jednog drugog Boga osim Allaha. Dakle, ako želite djetetu dati ime Dalija, ne postoji nikakva prepreka. Ime ima lijepo značenje u svim varijantama, a pri tom ima i značenje na arapskom jeziku.

Srpsko ili Hrvatsko, Dalia ili Dalija?

znacenje i porijeklo imena Dalia

Takođe su nam stizali upiti i da li je ime srpsko ili pak hrvatsko. Zanimljivo je da se u tom kontekstu pominje onda ime Dalia (bez j). Zašto je to tako, ostaje nerazjašnjeno. Na našem podneblju su sve češća imena koja se završavaju sa ia, posebice u Hrvatskoj Mia, Sofia, Tia, Maria, Viktoria, Lucia, Pia. Pri tom pravopis (kako srpski, tako i hrvatski) nalaže sljedeće:

glas j izgovara se i piše između i i a , bez obzira na to je li riječ o:

  • stranim riječima: pizzeria – pizzerije, pizzeriji... pizzerijom
  • imenima: Maria – Marije, Mariji... Marijom, Marijin; Mia – Mije, Miji... Mijom, Mijin; Nokia – Nokije, Nokiji... Nokijom, Nokijin; Virginia – Virginije, Virginiji... Virginijom, Virginijin

Stoga ako se odlučite djetetu dati ime Dalija, mi uvijek dajemo preporuku da to bude u skladu sa pravopisom, i u ovom slučaju to bi bila- Dalija. Ako živite u inozemstvu shvatamo da varijanta bez j je elegantnija, posebno na engleskom govornom području (jer moglo bi se desiti da se izgovara kao Dalidža)

Na pitanje da li je ime srpsko ili hrvatsko ; Ime nije naše narodno tj. nije slavenskog porijekla, ali 90 posto imena koja se danas nadijevaju, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji, imaju strano porijeklo.

Isti slučaj j je onda i sa Dalijom, i ona nije izuzetak. Dalija takođe nije biblijsko ime.

 

POPULARNOST IMENA DALIJA

Ime Dalija slika

Ime Dalija je na našem podneblju najčešće među muslimanima iz BiH, te se 2017. našlo među 65 najpopularnijih ženskih imena  u Federciji BiH. Varijanta Dalia je zauzela čak 35 mjesto.

Internacionalno se ime u raznim oblicima (Dalia, Dahlia, Daliah) sreće najčešće u Litvaniji, a onda u Meksiku, Izraelu, Egiptu te u arapskim zemljama.

 

Pjesme o imenu Dalija

Kao što smo napomenuli, ime Dalija je posebno rasprostranjeno u Latviji. Poslušajte divnu pjesmu na čarobnom latvijskom, i ujedno kako se ime Dalija na latvijskom izgovara:

 

Više o muslimanskim imenima možete naći ovdje:  MUSLIMANSKA  IMENA

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...