Značenje i Porijeklo Imena Maja

Ime Maja je jedno od onih imena koje nema religioznu pozadinu, a ipak je veoma popularno i zastupljeno širom svijeta. Shodno tome, postoji više mogućih tumačenja podrijetla i značenja ovog imena.

znacenje i poreklo imena Maja Maia Maya

ŠTA ZNAČI IME MAJA?

Budući da je kratko i milozvučno, ime je bezvremeno i uvijek moderno, a ovdje navodimo mogućna značenja:

  • Popularno tumačenje da je ime Maja vodi porijeklo od drevne božice u grčkoj mitologiji. (grčki Μαῖα, Μαίας oder Μαίη). Bila je najstarija, najsramežljivija i najljepša od sedam kćeri Atlasa i Plejone. Zeus se zaljubio u nju i ona mu rodi sina Hermesa , boga glasnika.
  • U rimskoj mitologiji Maja je smatrana kao božica plodnosti i proljeća, a time mjeseca svibnja tj maja. Otuda ovaj mjesec i nosi naziv.
  • Neki etimolozima vjeruju da Maia je izvedena iz indoeuropskog korijena „meg“ što  znači „velik”, a drugi nagađaju da dolazi iz korijena „ma“ što znači „majka dobra majka.”
  • Na hebrejskom, Maja dolazi iz „ma'ayan”, koja u prijevodu znači „izvor”, „potok“.
  • Naziv se u staroperzijskom prevodi na " velikodušan“ .
  • U Hindu mitologiji, Maja je božica iluzije i nestvarnoga te samo ime  znači ” iluzija“. Kraljica Maja (Maya)  ili drugačiji naziv je Velika Maja, je i  ime majke Buddhe. Njezino ime znači nešto poput "čaranja" ili "iluzije", koja je povezana s njezinom izvanrednom ljepotom.
  • Po nekim tumačenjima se Maja navodi i kao jedno od mnogobrojnih nadimaka za Mariju.

No mnogima vezano za ime Maja ipak na pamet pada vjerovatno crtić „Pčelica Maja“, i u tom kontekstu ime asocira na pametnicu, jer pčelica Maja važi kao izrazito pametna, dosjetljiva, pomalo drska ali jako simpatična. Na našem govornom području postoji veći izreka „pametna kao pčelica Maja“. Opširno o pčelici maji možete pročitati na dnu teksta.

Božica Maja

boginja maja božica maja 

“Spring Enchantress” by Karl Bang

 

Smatramo da je tumačenje imena Maja za evropsko i naše govorno područje najvjerojatnije vezano za rimsku mitologiju, i stoga je tumačenje imena vezano za mjesec maj, plodnost i sve što proljeće sa sobom nosi. Zbog ove asocijacije se ime najčešće i daje djevojčicama rođenim u Maju. Te ako vam se djevojčica rodi  01.05. ili 15.05., na ove dane su i imendani imena Maja.

Naime božica Maja bila je rimska boginja proljeća i plodnosti i stari Rimljani slavili su  je svakog  1. i 15. maja (svibnja). Ona je bila kći Fauna, boga plodnosti, šuma i stada, i supruga Vulkana, boga vatre.

 

 

POPULARNOST IMENA MAJA

Na Našem Podneblju

Na našem podneblju ime Maja je, kao i gore pomenuti crtić, bilo populrna 70-tih godina. Ovo ime nikad nije bilo "mainstream", ali je bilo prisutno u urbanim dijelovima tadašnje Jugoslavije. Danas je Maja u Hrvatskoj popularnija nego u ostalim dijelovima bivše Jugoslavije. U Splitu a i u Zagrebu se ime nalazi već duži niz godina među prvih 40 ženskih hrvatskih imena.

U Svijetu

Ime Maja je prisutno širom svijeta. U Rusiji (ruski Майя) se ime prošle godine našlo među Top 60 imena. U Njemačkoj je ime Maja oduvijek bilo popularno. Ovo ime je nosila i sestra Alberta Ajnštajna (Albert Einstein), a ako bacite pogled na listu poznatih ličnosti s imenom Maja, upravo sa njemačkog govornog područja je najviše poznatih žena nosilo ovo ime.

Ime Maja se pojavljuju se u Njemačkoj od 1944. godine a posebnu popularnost je ime imelo između 1972. i 1977. Zanimljivo je da se baš 1975 pojavio i poznati njemački crtić „Biene Maja, poznat kod nas kao „Pčelica Maja. U godini rođenja 2003. Maja se prvi put pojavila među prvih 30 popisa prvog imena i to traje sve do danas.

 
ZANIMLJIVOSTI

Pčelica Maja

Pčelica Maja je verovatno najpoznatiji insekt u književnoj istoriji na tlu Evrope. Prošlo je više 100 godina otkako je njemački spisatelj Waldemar Bonsens stvorio lik Pčelice Maje, a između 1975.  i 1980.  je snimljen japasko-njemački crtić u 52 epizode, i taj crtić smo gledali mi, naše mame i tate, djede i bake, a i niz naraštaja širom svijeta. Crtić je izvorno prikazan na japanskoj televiziji 1975., a tada se sinkronizira na brojne jezike diljem svijeta. Među ostalim i na hrvatski i srpski. Redatelj ovog crtića je Japanac Hiroshi Saitō, a poznatu melodiju je komponirao češki skladatelj Karel Svoboda, a pjevao je Karel Gott na njemačkom. Ovdje poslušajte glazbena špicu na hrvatskom:

 

Krasna je bila ta pčelica maja iz 70-tih. Kako prevod originalne pjesme veli , bila je to jedna „mala, drska, bistra pčela Maja. Mala pčela što kroz let, sva u čudu gleda svijet.“ A onda se 2012 pojavila neka nova pčelica Maja, koja se veoma razlikovala od one Maje iz sedamdesetih godina prošlog. Ova nova Maja više nije bila crtana, nego je animirana u 3D-u, a bila je znatno mršavija kako bi se prilagodila današnjim gledateljskim navikama. Nekako se čini da je osim trbuščića izgubila i onu čaroliju, bistrost i istraživački duh, iako je njeno snimnje koštalo cijelo bogatsvo. Snimljeno je 78 epizoda u trajanju od 11 minuta svaka košta ukupno oko 12 milijuna eura.

Uvodnu špicu za Pčelicu Maju na raznim jezicima u čak 57 različitih izvedbi možete poslušati ovdje:

 

I Još Samo Ovo

Maja Einstein- setsra poznatog naučnika je nosila ime Maja.

Maja Odžaklijevska- Srpska i makedonska pop i džez pjevačica.  Iako je na sceni prisutna više od tri desetljeća, do sada je izdala samo dva albuma.

 

Maje – carstva Maja, Asteka i Inka su bile civilizacije na podučju Amerike. Maje su prva i ujedno najstarija pretkolubmbovska civilizacija koja je trajala od 3. do 10. stoljeca . Bili su vrlo razvijena kultura mnogo prije španjolskog osvajanja i Kolumba.

Gola Maja- je jedna od najpoznatijih slika Franciska Goje (Francisco Goya).

 

Kao što vidite, toliko toga može da se kaže o imenu Maja. I ne, to nije nadimak nego samostalno osobno ime-  ime Maja je svakako dobar izbor.

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku: ŽENSKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i internacionalno, posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...