ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA MAGDALENA

Ime Magdalena je sve omiljenije na našim prostorima. Uprkos dubokom religioznom značaju a i kontraverzi lika Marije Magdalene, ime ne zvuči „preopterećeno“ i  prisutno je u svim zemljama na karti Evrope, a opet nigdje nije u samom vrhu, što ime čini tradicionalnim ali ne i istrošenim.

znacenje i porijeklo imena Magdalena

Šta Znači Ime Magdalena?

Magdalena je naša slavenska, ali i njemačka, španjolska, i nordijska verzija imena nastalog na osnovu biblijskog lika Marije Magdalene. Magdalena jednostavno prevedeno znači "iz grada Magdale". No ovaj bukvalan prevod nam ne govori mnogo o simboličnom značenju imena. Stoga nije moguće tumačiti ime Magdalena bez osvrta na priču o Mariji Magdaleni, koja je jedna je od najpoznatijih ženskih likova u Novom zavjetu.  Marija tzv. Magdalena je bila Židovka iz Magdale, sela na Galilejskom moru. Samo ime grada Magdala dolazi iz hebrejske riječi, koja znači "toranj", ali ime Magdalena tumačeno kroz lik Marije Magdalene može značiti mnogo toga ; izabrana, pročišćena, uzvišena, zagonetna, nedorečena, zavodljiva, bludna a i svetica... Zašto je to tako, pročitajte u tekstu ispod.

Biblijsko Ime Magdalena

magdalena ime podrijetlo

Marija Magdalena je druga najpoznatija žena u Novom zavjetu nakon, naravno, Marije, majke Isusa Krista . No ko je bila Marija Magdalena? Je li ona, kao što je navedeno u Evanđelju po Marku, prva žena nove vjere i najvažniji svjedok raspeća? Ili je ona, kako ju je prikazao renesansni slikar Tizian, grešnica koja je bestidno pokrivena samo sa svojom dugom crvenom kosom? Ili preobraćena kurva, kako propagiraju crkveni oci tumačeći  Evanđelju po Pluki Luki (Citat: „...i neke žene koje je oslobodio zloduha i izliječio od bolesti: Marija zvana Magdalena, iz koje je istjerao sedam đavola“)

Po Evanđelju po Marku ona je bila učenica Isusa Krista. Nakon uskrsnuća, Marija Magdalena prva je osoba kojoj se Isus pojavio.  Lik Marije Magdalene naglašava važnost žene u Isusovom služenju,  jer da se Isus prvo pojavio ženi je doista vrlo važan događaj!

U evanđeljima Marija Magdalena pripisuje se tri prilično velika događaja: ona svjedoči o raspeću Isusu, njegovu ukopu, a potom i praznom grobu iz koje je Isus ustao nakon tri dana.

Zbog svega ovoga, Magdalena važi kao svetica, kako kod katolika tako i kod pravoslavaca.  No priča o Magdaleni je kontraverzna i čini se da je u početku dobila vjerojatnu pogrešnu reputaciju kao da je "loša" djevojka.  Ovo vjerovanje potječe od pape Grgura I Velikog  koji je trvdio da je ona ista ona Marija „grešnica“ iz Betanije.

S druge strane, suvremeni gnostičari idu toliko daleko da je predstavljaju kao najdražeg Isusovog apostola koji je pozvan širiti njegovu riječ. U pravoslavlju Magdalena nikad nije važila kao bludnica.  

Popularnost imena Magdalena

Ime Magdalena slika

U slučaju Magdalena se ne zna,  gdje završava legenda, a počinju laži. Bez obzira na to, Marija Magdalena danas  ima posebnu auru i postala je popularna svetinja u srednjem vijeku, pa je njezino ime postalo prilično uobičajeno do 1600-ih godina. Magdalena je postala Madeleine u Francuskoj, a preko Francuza je ovaj oblik imena poslije postao popularan i u Engleskoj. Danas je Magdalena uprkos dubokom religioznom značaju a i kontraverzi, ime koje ne zvuči „preopterećeno“ i  prisutno je u svim zemljama na karti Evrope, a opet nigdje nije u samom vrhu, što ime čini tradicionalnim ali ne i istrošenim.

Ime Magdalena je na našem podneblju jednako popularno kako kod Srba tako i kod Hrvata, pa se  u Republici Srpskoj, na području Beograda. Na listi najpopularnijih splitskih imena i najpopularnihih zagrebačkih imena nalazi otprilike na istoj poziciji - među prvih 35 imena 

Sve ove podatke, kao i tumačenje i analizu trendova, možete pronaći u našem odjeljku – TOP LISTE

Oblici i Nadimci Imena Magdalena

Ime Magda slika

Magdalena je bugarski, njemački, skandinavski, nizozemski, španjolski, portugalski, češki, poljski, rumunjski, hrvatski i srpski oblik imena.

Najpoznatiji kratki oblik imena je – Magda., a takođe i Manda

Ostale varijante imena na stranim jezicima:

 • Maddalena, Maddalina (talijanski)
 • Madeleine, Madelon (francuski),
 • Madelena (španjolski, portugalski)
 • Madelene, Marlene (njemački, izvedeno iz francuskog jezika)
 • Madeline, Madline, Magdalen, Maud (engleski)
 • Madlenka (češki, sorbian)
 • Madzia (poljski minimi), također Magdusia, Magdunia, Magdeczka, Magdalenka
 • Magdalawit (Eritreanski, Etiopljanin)
 • Магдалина (ruski)
 • Magdolna (mađarski)
 • Magga, Maggie, Maggy (kratki oblici)
 • Madalina (rumunjski)
 • Madlena (albanski)

Pjesme o imenu Magdalena

Za kraj pjesmu Magdalena od Olivera Dragojevića:

 

Više o srpskim imenima možete naći ovdje: SRPSKA IMENA

Više o hrvatskim imenima možete naći ovdje:  HRVATSKA  IMENA

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...