Značenje i Porijeklo imena Nina

 

Ime Nina ime više mogućih značenja. Iako zvuči kao nadimak, ime ime tradiciju u hrišćanstvu kao i u babilonskoj mitologiji.

znacenje i poreklo imena Nina

ŠTA ZNAČI IME NINA?

Nina se na našem govornom području i u slavenskim zemljama uglavnom smatra ruskim nadimkom za žensko ime Antonina. Međutim, Nina nije nadimak već samostalno osobno ime, te postoji još nekoliko vjerovatnih značenja tog imena:

  • "Niña" je španjolska riječ za 'malu djevojčicu'.
  • "Nina" znači "požar" na jeziku kekejskih naroda, koji su bili autohtoni Andama u Južnoj Americi.
  • Nina je bila boginja u babilonskoj mitologiji
  • Nina je zaštitnica Gruzije i simbol gruzijskohg hrišćanstva
  • Potiče iz grčkog “Nina” koje može biti ženski oblik od “Ninos” (Ninus) što je bilo ime legendarnog osnivača Asirskog carstva
  • "Nina" skraćeno od “loan(nina)” u značenju “nosilac svete blagodeti”. 

Sva navedena tumačenja nisu poptuna bez priče o Božici Nini i Svetoj Nini, koje su svakako doprinijele popularnosti ovog ženskog imena. O tome više u nastavku teksta.

Božica Nina

 

Nina je babilonska božica vodenih dubina u Mezopotamiiji. Ona je bila zaštitnica ribara i božica majčinstva. Imala je sposobnost stvaranja i uništavanja i toliko je štovana da su mnogi hramovi izgrađeni u njezinu časti u Babiloniji i Asiriji. Njezini simboli su povezani s ribom i vodom, a njezine su teme povezane s hranom, obiljem, stvaranjem. Nina ima mnogo moći, uključujući liječenje, biljnu magiju, meditaciju, san.

U Hrišćanskoj Tradiciji

Sveta Nina (takođe poznata i kao Kristijana Gruzijska, gruzijski se piše წმინდა ნინო) bila je misionarka i iscjeliteljka koja je inicirala konverziju Gruzijaca u hrišćanstvo. Gruzijska pravoslavna crkva je izjednačava sa apostolima i zove je "Prosvetiteljkom Gruzije".

kako je nastalo ime Nina

Nina je došla kao ropkinja u Gruziju i vidjevši poganski način života u Gruziji, odlučila se moliti za njihovo obraćenje. Ubrzo je uspjela ozdraviti bolesno dijete što se pročulo nadaleko, te je ubrzo dospjela do carske familije. Ona je uspjela pokrstiti gruzijskog cara Miriana i njegovu suprugu Nanu i njihovog sina Bekarate, te su joj oni poslije pomagali u njenom misionarskom radu, a hrišćanstvo je proglašeno službenom gruzijskom religijom. Nina je uspjela da za  svog života prođe svu Gruziju i da prevede sav narod na hrišćanstvo i to baš u vrijeme strašnog gonjenja hrišćana od strane cara Dioklecijana.

Zaštitnica je Gruzije, a po njoj je prozvan i križ od vinove loze, simbol gruzijskog kršćanstva.

Pravoslavna crkva proslavlja Svetu Ninu 14. po julijanskom, a 27. januara prema gregorijanskom kalendaru.

 

Kod Muslimana

Pošto smo često dobili upit – da li je ime Nina muslimansko ime da napomenemo da ime Nina svakako nema ružno značenje te se može koristiti u islamu. Na arapskom bi se ime pisalo نينا

Ime međutim nije tipično arapsko i nema korjena u Kuranu.

 

Imendan za Ime Nina

Imendani imena Nina su :

  1. januara (ili 27. Januara prema georgijanskom kalendaru) , 24. februara, 29. aprila, 14. maja, 2. juna i 15. decembra (hrvatski: 14. siječnja, 24. veljače, 29. travnja, 14. svibnja, 2. lipnja i 15. Prosinca).

 

POPULARNOST IMENA NINA

Ime Nina slika

Na Našem Podneblju

Iako ime Nina zvuči „svjetski“, ono je najpopularnije na našem podneblju i u slavenskim zemljama. Na listi najpopularnijih srpskih imena je Nina godinama među prvih 10, prošle godine je u Beogradu zauzela 5 mjesto. A i u Zagrebu  Nina se nalazi među 30 najomiljenijih hrvatskih imena.

Ime je popularno i u Sloveniji i u Republici Srpskoj.

U Ostalim Zemljama

U Sjedinjenim Državama, Nina je potpuno rijetko ime koje se pojavilo na kratko u kasnim 1800-im i u prvom dijelu 20. stoljeća. Međutim, kako su se desetljeća razvijala, ime Nina polako se smanjivalo u upotrebi.

U Njemačkoj, je prvoj polovici 20. stoljeća ime Nina bilo o vrlo neuobičajeno. Kasnih šezdesetih, njegova je popularnost naglo porasla te je 1983. Nina bilo jednood deset najpopularnijih ženskih imena. Od tada, njegova popularnost je nešto smanjena.

Ime Nina je jednostavno, kratko i elegantno. Ima i slavenski i europski čimbenik što ga čini prilično kosmopolitskim. Uz to ime ima toliko zanimljivih mogućih značenja da je doista lijep izbor.

 
ZANIMLJIVOSTI

Ed Sheeran-Nina (with lyrics):

 

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku: ŽENSKA IMENA 

 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...