Sve o Imenu Teodora (Tea, Dora) – Značenje i Porijeklo Imena

 

Ime Teodora je ženski oblik imena Teodor i na grčkom ima isto značenje kao naše domaće ime Božidar. Tea i Dora su izvedena od ovog imena.

znacenje i porijeklo imena Teodora

Šta Znači Ime Teodora?

Odakle potiče ime Teodora? Teodora (grčki Θεοδώρα) dolazi od grčkog muškog imena Theodoros,  koji potiče od elemenata "theos" (θεός)  što znači "Bog" i "doron" (δῶρον) što znači "poklon"; stoga znači "Božji dar".  Slavensko ime Božidar je naša domaća varijanta imena Teodor. 

O muškom obliku – Teodor

Upotreba imena Teodor (Theodoros) se širila kroz hrišćanstvo, jer je mnoštvo svetaca nosilo ovo ime, a i dvojica papa su se zvali Teodor. No ime datira još od drevne Grčke, i vijekovima pre Hrista su ovo ime nosili poznati pronalazači, matematičari, filozofi i vladari.

Sveta Teodora

Kasnije se ime proširilo uglavnom kroz istočnu Evropu pod uticajem Vizantijskog carstva i postalo veoma popularno među ranim hrišćanima Istočne pravoslavne crkve.

U Rusiji, ime se obično koristi u varijanti Fjodor i jedno je od najpopularnijih muških imena.

Sveta Teodora bila je bizantska carica kao supruga bizantskoga cara Teofila.

 

Nadimci za Ime Teodora

O skraćenom obliku – Ime Tea

znacenje i porijeklo imena Tea

Ime Tea znači boginja.

Ime Tea  je sve češće na našem prostoru, i došlo je kod nas s trendom kratkih imena, te se često tumači kao „izmišljotina“, no ovo je potpuno pogrešno!

Tea je veoma uobičajen engleski, nemački i skandinavski kratki oblik jednog od dva imena: bilo od Doroteje ili Teodore. Oba su veoma popularna imena u svijetu i u upotrebi od srednjeg veka. Pri tome je ime Dorotea na engleskom govornom području zastupljeno još od od 15. vijeka ,Teodora  od 16. vijeka, a skraćeni oblik Tea (Thea) kao samostalno ime se koristio još od 18. vijeka.

 

O skraćenom obliku- Ime Dora

znacenje i porijeklo imena Dora

Ime Dora (grčki Δώρα)  znači dar.

Isto kao i Tea, ime Dora je prvenstveno oblik imena Dorotea i Teodora. Oba ova imena u suštini imaju isto porijeklo i značenje.  Dorotea je evoluirala kao ženski oblik kasnog grčkog muškog imena Dōrotheos ("Dorotheos") koji znači "dar od Boga" izvedeno od drevnih grčkih elemenata : „doron“ što znači  "poklon" „ i “theo“ u značenju "bog". Obrnuto, Teodora je ženska forma starogrčkog muškog imena Theodōros ("Theodoros"), pri čemu su potpuno isti grčki elementi i u ovom imenu, samo obrnuti.  Nadalje Dora može biti i kratki oblik imena Isidora.

U Rusiji su poznati oblici imena Dora: Darja i Dorofeja

 

Oblici Imena Teodora

Ime Teodora slika

Teodora, Dora i Tea su najčešće korišteni oblici imena na našem podneblju. Navodimo još par oblika koji se koriste međunarodno:

 

 • Théodore (francuski)
 • Feodora, Fedora - Феодора, Федора (ruski)
 • Teja (finski)
 • Teodóra (mađarski)
 • Thea (engleski, nemački, skandinavski)
 • Theda (njemački)
 • Todora i Todorka (bugarski)
 • Θεοδώρα, Δώρα, Ντόρα (grčki)
 • Tidora (asirski)

 

Oblici imena Dora:

Najpoznatiji oblici su Darija, Darja, Doris i Dorina.

 

 • Dolly, Dollie, Dorothy) (engleski)
 • Daria, Darja, Dorofeja (ruski)
 • Dorotea, Dorinda (španski)

 

Popularnost imena Teodora

Ime Teodora slika

Ime Teodora  se koriti širom svijeta u raznim oblicima (vidi gore). Na našem podneblju je daleko najpopularnija kod Srba, i važi kao srpsko ime, iako je u principu ime grčko i koristi se i izvan granica Srbije. Na top listama su se našli i Tea i Dora , ali je sve popularnije ime Darja, što je ruski oblik ovog imena. Više o ruskim imenima i nadimcima možete pročitati ovdje: Ruska imena i nadimci

U Hrvatskoj je najčešći oblik Tea. 

Sve ove podatke, kao i tumačenje i analizu trendova, možete pronaći u našem odjeljku – TOP LISTE

Više o srpskim imenima možete naći ovdje: SRPSKA IMENA

Više o hrvatskim imenima možete naći ovdje:  HRVATSKA  IMENA

Loading...