Značenje i Porijeklo imena Kasija

 

ŠTA ZNAČI IME KASIJA?

Ime Kasija – staro i takoreći ponovo otkriveno žensko ime. Postalo je poznato po Kasiji Carigradskoj, ženi koja je bila previše pametna i obrazovana da bi postala carica.

znacenje i poreklo imena Kasija

U Hrišćanskoj Tradiciji

Kasija (grčki Κασσιανή) je ime grčkog porijekla. I ima značenje „kasja“ (kod nas poznato i kao „sena“, što je ime tropskog drveta, sa najčešće žutim, rjeđe ružičastim cvjetovima skupljenim u grozdastim cvatovima. Pri tom ne mislimo na kajsiju nego na drvo na slici ispod.

znacenje i poreklo imena Kasija

Ali tumačenje značenja ovog imena se ne može svesti na drvo. Presudnu ulogu za tumačenje ovog imena ima Kasja, žena koja je bila previše pametna da bi bila carica.

Kasija Konstantinopoljska

Kasija je bila bizantijska monahinja, kompozitor i pjesnik. Ona se smatra najranijom kompozitorkom svijeta, čija su djela sačuvana.

Kassia - prekrasna, inteligentna, obrazovana - i tako emancipirana da se usudila suprotstaviti caru Carigrada Teofilu tokom njegove potrage za budućom caricom, što je diskvalifikovalo kao kandidatkinju. Naime Kasija je bila djevojka iz ugledne porodice, i bila je kanditatkinkja za nevjestu, ali nije bila pogodna jer je imala suviše produhovljene odgovore na pitanja o teološkom značaju žene. Umjesto nje je Teofil odabrao Teodoru.

843. godine ona osniva u Carigradu manastir, koji predsjedava do svoje smrti. Tu je komponovala svoje najbitnije kompozicije. Postoji oko pedeset himni koje je ona iskomponovala, od kojih su dvadeset tri bile uključene u liturgijske knjige pravoslavnih crkava.

Dan Sv. Kasije u pravoslavnim crkvama je  7. Septembar.

A ko je bila Kasija?

Poznato je da je Kasija rođena oko 810. godine u Carigradu. Njeni roditelji pripadaju plemstvu, a otac je visoki časnik na carskom dvoru. Kasija tako raste u okruženju carskog dvora. Ono što tada nije bilo baš uobičajeno - Kasija uči pisanje i čitanje, također se upoznaje s filozofijom i kršćanskom teologijom.

Njen rani interes za teološka pitanja se vidi i njenog dopisivanja s tada poznatim redovnikom Teodorom Studitesom koje datira još iz 826 godine.

Lijepa, inteligentna i obrazovana - sva vrata su obično otvorena jednoj takvoj ženi. I tako Kasia (Kasija) u maju 826. godine (neki izvori govore o godini 830.) sudjeluje u carskom svadbenom predstavljanju. Bizantski sud preuzeo je običaj iz antičke Grčke: Žena koju car izabere za ženu dobija od njega kao svadbeni dar zlatnu jabuku.

U bizantskim kronikama Teofilov izbor je opisan ovako :

Teofil polako hoda niz dva reda natjecateljskih ljepotica, držeći zlatnu jabuku u ruci.

Pogled mu je bio očaran Kasijinom ljepotom i zbunjeno joj je rekao da su žene na ovom svijetu bile uzrok mnogih zala. "Da sigurno, gospodine", odgovorila je samouvjereno Kasija, „no one su također bile uzrok mnogog dobra. "

Ova „drskost“ se nije dopala caru, bijesno se okrenuo od Kasije. Kasija je sakrila sebe i svoje poniženje u manastiru, a skromna i tiha Teodora bila je nagrađena zlatnom jabukom.

znacenje i poreklo imena Kasija  

Kasija je očito kroz njezino obrazovanje postala samouvjerena žena. Umjesto da se ponizno složi sa mišljenjem jednog muškarca, i to ne bilo kojeg, nego cara, ona mu daje hrabar odgovor.

Gledajući unazad, upravo to ponižavajuće iskustvo je bila prekretnica koja je Kasiju odvela na put gdje je postala kompozitorka, spisateljka, pjesnikinja i filozof koji se zalagao za ženska prava. Taj događaj je utro put za Kasijinu kasniju ostavštinu i put u istoriji. Ovo iskustvo s Teofilom zasigurno je ostavilo trag na njen život i utjecalo na gotovo sve njezine spise i kompozicije.

Za pristojne žene njezina vremena postojale su samo dvije opcije -  brak ili samostan. Za poniznu suprugu Kasija očito nije bila stvorena. Zato je odabrala samostan.

Kasia je u 843. godini osnovala manastir u Carigradu u blizini Konstantinskog zida, koji je do svoje smrti vodila. Napisala je veliki broj epigrama i više od 50 himni za koje je ona ne samo pisala tekstove nego i komponovala muziku.  33  himne su sačuvane do danas.

 

POPULARNOST IMENA KASIJA

Ime Kasija za devojčice

Na Našem Podneblju

Ime je na našem podneblju veoma rijetko, ali zasigurno ulazi u modu na području grada Beograda. Naime, 2016. godine se ime Kasija prvi put pojavilo na top listama, i to tek na 113. mjestu, da bi 2017 već bilo na 66. poziciji. Sudeći po tome, možemo očekivati da će za koju godinu dospjeti do 20 najpopularnijih imena na teritoriji Beograda o čemu smo pisali već ovdje i pomenuli i ostala imena koja bilježe veliki uspon na listama najučestalihih imena u Beogradu.

U Ostalim Zemljama

Ime se sreće još u Grčkoj

 

 Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku: ŽENSKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i internacionalno, posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...