Imena novorođenčadi u Švajcarskoj

 

 

Već 30 godina Savezni satistički ured objavljuje tzv. "hit paradu imena novorođenih" u Švajcarskoj. Onomastičari, novine, onlajn portali, ali i građani zainteresovani su za imena novorođenčadi. I to ne samo za učestalost, već i za značenje i porijeklo imena, kao i vremenski kontekst u kome su imena popularna.

stara imena inostranstvo

Navedena imena prenose se Federalnom Statističkom Savezu svake godine od strane državnih ureda zajedno s demografskim podacima. Evo šta nam kažu rezulati za prošlu godinu:

Podium za tri najpopularnija imena 2016

stara imena inostranstvo

Djevojčice: Prvaci u 2016. su bili Mia (488), Emma (446) i Elena (327). One su među favoritima među oko 42.951 novorođenčadi 2016. kalendarske godine.

Dječaci: Dječaci su bili Noa (477), Liam (433), Gabriel i Luca (345), koji su bili pravi hit. Sveukupno je rođeno 44’932 dječaka prošle godine u Švajcarskoj. 

Hitparada imena po regionima

Postoje neke jasne razlike prema jezičnoj regiji u Švajcarskoj. Tako su je njemačko govorno područje izabralo je Noa i Miu kao čelnike. U francuskom dijelu Švajcarske dominiraju Gabriel i Emma. U italijanskom govornom području Švajcarske, Leonardo i Sofija nalaze se na pobjedničkom postolju, a Laurin i Valentina na prvom mjestu na području retoromanskog jezika 2016. godine.

Imena nekad i danas

Kao i kod nas, imena koja su bila uobičajena prije 50 godina, danas se veoma rijetko dodjeljuju. Samo Daniel, Thomas i Mary se nalaze još među prvih 100. Isto tako važi i obrnuto gledano sa popularnim imenima danas. Dok su Mia i Emma npr. prije 50 godina bila veoma rijetka imena ili čak ni prisutna na popisima, nakon pola stoljeća ova imena viđamo ne samo u Švajcarskoj nego po svuda. Kratka i univerzalna, zasigurno ni imena nisu zaobišla globalizaciju.

stara švajcarska imena

U poređenju s nama

Luka je, neovisno o načinu na koji se piše, postao universalni vodič hit parade imena. Neka imena sa liste za dječake su popularna i kod nas, neka ne, ali ako pogledamo liste imena za djevojčice nije lako pogoditi kojoj zemlji lista pripada.

Mia, Ema, Sofija, Lena, Lara , Ana, Sara, Nina- sva ova kratka imena su prisutna na svakoj top listi svih zemalja u regionu i kod nas. No ono što iznenađuje, da je na samom vrhu liste u Švajcarkoj Elena. A i Mila se našla u top 10.

 

Ovdje možete naći internacionalna imena. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 imena u Moskvi 2017 »

top 100 imena u Španiji 2017 »

top 100 imena u Njemačkoj 2017 »

Za najpopularnija imena svih zemalja u regionu posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...