SVE O IMENU MILA (MILANA): Značenje i Porijeklo

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA MILA

Sv(j)etsko a naše! Trenutno ni jedno naše domaće žensko ime nije tako popularno širom svijeta, kao što je ime Mila. A kako stranci tumače značenje imena Mila?  Više o tome u tekstu.

znacenje i porijeklo imena Mila

Šta Znači Ime Mila?

Ime Mila je nastalo od riječi istoimene riječi „mila“, i nekada davno je izražavalo želju roditelja da im kćerka bude umiljata, mila, srcu draga.  Mnoga slavenska imena sadrže element "mil",  što znači "milostiva, draga". Mila se zato često tumači zapravo i kao umiljati oblik ostalih slavenskih imena, uključujući  najpoznatija Milena, Milica i muški oblik imena – Milan, koji je kao i Milena osvojijio top liste najpopularnijih imena za novorođene  diljem svijeta. U Rusiji je u modi ime Milana.

No kako stranci, koji u međuvremeno rado nadijevaju ovo ime svojim kćerima, tumače ime Mila?

 

Ime Mila Je Međunarodno

znacenje i porijeklo imena Mila

 Ime Mila je staro narodno ime. No za sve roditelje koje traže internacionalno ime za kćer, Mila bi mogao biti perfektan izbor. Jer ono je, što bi u Srbiji rekli, ime Mila je „Svetsko a naše!“. Kako stranci tumače ime Mila: 

Mila se ponekad povezuje s španjolskim ženskim imenom Milagros, što znači "čudo" ili se također može smatrati skraćenmim oblikom imena Camille  (što znači "polaznik u vjerskim ritualima"). Međutim, Mila se općenito i međunarodno smatra kratkim oblikom različitih slavenskih ženskih imena kao što je gore spomenuto.

 Dakle ako hoćete vašoj djevojčici dati naše  a ipak međunarodno ime, i rado biste izbjegli biblijska imena- Mila je idealan izbor! 

 

POPULARNOST IMENA MILA

Ime Mila slika

Ime Mila je trenutno pravi hit diljem svijeta, ali zasigurno ne spada među pomodna imena, i na našim prostorima je zastupljeno već stoljećima. Danas se podjednako često koristi kod Srba, Hrvata, Slovenaca i nalazi se na svim listama najomiljenijih ženskih imena. Još prije neku godinu Mila je bila u zaboravu, a mi smo pisali 2014. godine o tome kako će ime postati hit, i to se obistinilo. O tome više pročitajte ovdje. A pisali smo tada sljedeće:

„Mila je kao što i njeno ime kaže- mila i divna. Staro ime Mila se iznenada pojavilo opet u punom ruhu i polako ali sigurno se penje u top liste najpopularnijih imena za devojčice kako u Beogradu tako i internacionalno. U Nemačkoj će se sudeći po statistikama u 2015. naći na listi najpopularnijih ženskih imena“ 

I to se obistinilo. Ime Mila je hit u sred Njemačke. Na top listi su se u Njemčkoj našli i Milan i Mila a i Milana. O tome možete više pročitati ovdje.

Do skora ime Mila nije korišteno kao osobno ime među engleskim govornicima. Međutim popularnost imena Mila u SAD je sve veća. Jednim dijelom i zahvaljujući dvije poznate žene;

Jedna je cijenjena glumica Mila Kunis (rođena kao Milena Kunis u Ukrajini) i bivši supermodel  i glumica Milla Jovovich (rođena kao Milica Jovović,  ruskog i srpskog/crnogorskog podrijetla).

  

Oblici i Nadimci Imena Mila

Sva  slavenska imena koja močinju sa „mil“, ili „mio“ su izvedena od istog korijena riječi. Trenutačno su najpopularniji: Mila, Milana i naravno Milica. No imena koja su skoro nestala sa scene, ali ih valja pomenuti su:

Ženska: Miona, Milanka, Milada, Miladin, Mileva, Milenija, Milenka, Miladija, Miladinka, Milevka, Miomirka, Milija, Milka, Milika,  Milica, Mileva, Milka, Mila, Milijana, Miluna, i, Milojka, Milina.

Muška: Mileta, Miomir, Milorad, Milanko, Milen, Milentije, Milašin, Milas, Miomir, Milat, Miodrag, Mile, Milenko, Milinko, Mile, Milanče, Mića, Mićko,  Miroslav, Milomir, Milutin, Milivoje, Miljenko, Milijan, Mile, Milance, Mileta, Milentije, Miloica, Milkan, Mikan, Milča, Miloš, Miljan, Mika.

Pjesme o imenu Mila

Ovdje poslušajte po našem izboru pjesmu od Psihomodo Pop: Mila

 

Više o srpskim imenima možete naći ovdje:  SRPSKA  IMENA

Više o hrvatskim imenima nađite ovdje: HRVATSKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Ime Mila slika

Loading...