Značenje i Porijeklo Imena Katarina (Kata, Katja)

Katarina je žensko ime izvedeno  iz grčkog imena Αἰκατερίνα ili Αἰκατερίνη (Aikaterina, Aikaterinē). Samo porijeklo imena je kontroverzno. Pretpostavlja se da su prvo Rimljani izveli naziv od grčkog pridjeva καθαρός (katharos) što znači, „čista”, no ime je postojalo i prije toga, a o značenju i porijeklu postoji više teorija.

znacenje i poreklo imena Katarina, Kata, Katja

 

ŠTA ZNAČI IME KATARINA?

Katarina je žensko ime koje je zastupljeno u svim hrišćanskim zemljama, jer se najviše proširilo kroz lik svete Katarine iz Aleksandrije u periodu između 3. i 4. stoljeća, čiji su legenda i kult rasli tijekom srednjeg vijeka. No ime je postojalo i prije hrišćanstva. Samo porijeklo i etimologija imena su kontroverzni, ali najraniji naziv imena najvjerojatnije proizlazi iz grčkog "hekaterosa"  (εκάτερος) što znači "dalekosežni“,svaki od dva dijela“ i simbolizuje cjelovitost.

Od iste riječi je izvedeno i ime grčke božice, čarobne Hekate (grčki Ἑκάτη). Hekata je po grčkoj mitologiji božica magije i podzemnog svijeta koja stražari na vratima između svijetova.

"H" u imenu Katarina (engl. Katharine, njem. Katharina, Catharine itd.) je dodano puno kasnije u 16. stoljeću, kako bi povezalo ime s grčkim "katharosom" što znači  "čisto, jasno, nevino". Od istog korijena potiče i riječ "katarza",  koja znači pročišćavanje ili čišćenje.

Muški oblik ovog imena nije poznat.

Iako je ovo gore navedeno tumačenje imena Katarina najpriznatije, postoji nekoliko drugih teorija otkuda potiče  imena Katarina:

  • Da je izvedeno od armenske riječi Կատար (gadar = "vrh") pa bi značenje bilo „uzvišena“, „iznad svih“.
  • Nadalje, tu su grčke riječi ἑκατόν ( „sto”), ἑκάς ( „daleko”) i αἰκία ( „maltretiranja”) koje se navode kao mogući izvor.

 

Sv. Katarina iz Aleksandrije

katarina aleksandrijska

Sv. Katarina na slici od Michelangelo Merisi da Caravaggio.

 

Kao što smo već napomenuli Katarina Aleksandrijska, povijesna figura kršćanske svetice iz 4. stoljeća, je najzaslužnija za široku rasprostranjenost ovog imena. Njen lik je bio cijenjen zbog ideala nevinosti i čistoće. Ona je umrla nakon mučenja na kotaču - osobito okrutna metoda kažnjavanja - zbog čuvanja njezinih kršćanskih uvjerenja koja su tada bila protiv rimskog prava.

 

POPULARNOST IMENA KATARINA

Ime Katarina ima bezvremensku suštinu. Iako je ime staro ono je bez osjećaja staromodnog, a iznimno je fleksibilno u stvaranju raznih nadimaka. Kod nas je najpoznatije Kata i Kaća (Katja), a na engleskom govornom području npr. Katie, Kathy, Kathleen. S obzirom na mnoge Katarine plemićkog porijekla kroz stoljeća, ime zvuči otmjeno, što ima dodatni utjecaj na njegovu privlačnost.

Na Našem Podneblju

Katarina je posljednjih godina i u Beogradu i u Zagrebu u top 30 imena. No Ipak je najpoznatiji oblik na našem podneblju- Kata.

Kata je opjevana u više narodnih pjesama. Poslusajte jednu od tih:

 

Takođe su zastupljeni i oblici Kaja, Katica.

U Svijetu

Ime Katarina je u raznim oblicima zastupljeno širom svijeta. Na kraju teksta možete naći sve oblike ovog imena.
U SAD je Katherine stalno bila na top 100 listi najučestalijih imena djevojaka već više od jednog stoljeća (osim kratkog razdoblja 1930-ih).

U Rusiji Jekaterina (ruski Екатерина) se 2017 godine našla na 13. mjestu na listi najpopularnijih ruskih imena.

U Njemačkoj Katarina (njemački Katharina) se pošle godine našla u Top 100 njemačkih imena.

Ime Katharina jedno je od rijetkih ženskih imena koje je od 1890. godine neprekidno pripadalo među 140 najpopularnijih imena u Njemačkoj. Do kraja 19. stoljeća ime je bilo umjereno popularno, ali njegova se učestalost postupno smanjivala sve do ranih 1940-ih. Od tada pa od sredine sedamdesetih godina zabilježen je snažan porast njegove popularnosti. Krajem osamdesetih godina, ime Katarina (Katharina) je čak nekoliko puta bilo i najčešće davano žensko ime u Njemačkoj. Iz naziva Katharina proizlaze brojni oblici ovog imena kao što su Catarina, Catharina, Caterina, Catrina, Katarina, Katerina, Katrina i razne varijante i nadimci uključujući Karin, Catalina, Katja, Ekaterina, Ketewan i Trine.

 
ZANIMLJIVOSTI

ime Katarina za devojčice

  • Katarina Kosača Kotromanić je bila pretposljednja bosanksa kraljica.
  • Katarina Velika (rus. Екатери́на Вели́кая), rođena kao Sofija Avgusta Frederika fon Anhalt-Cerbst je bila carica Rusije od do 1796. godine. Bila je primer prosvijećenog vladara svoga vremena.

 

 Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku: ŽENSKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i internacionalno, posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...