Značenje i Porijeklo Imena Lara (Larisa)

Ime Lara može da znači slatka i ugodna ali i brbljiva. Ime je grčkog porijekla a ima porijeklo u grčkoj mitologiji.

znacenje i poreklo imena Lara

 

ŠTA ZNAČI IME LARA?

Ima Lara je poznato ponajviše kao ruski umiljati oblik imena Larisa.  Na našem području i u svim slavenskim zemljama se ime tumači prvenstveno kroz ime Larisa, pa je prema tome nastalo od grčke riječi "laros" (λᾱρός ) što znači "slatko, ugodno". Takođe može značiti "zaštita". Larisa je  još od doba antike u staroj Grčkoj bilo ime nekoliko gradova, a i danas se tako naziva glavni krad provincije Tesalije. No Larisa je i izvorno grčko žensko ime (λαρισσα) koje se može naći u grčkoj mitologiji. Ona je poznata kao kći Pelasgusa (kojeg su mnogi drevni Grci smatrali prvim muškarcem i prednikom prvog autohtonog naroda Grčke) i jedne nimfe. U tesalijskoj varijanti je Posejdonu (bogu mora) rodila  tri sina: Akhali, Pelasgos i Pythios koji će kasnije postati kraljevi različitih regionalnih jedinica antičke Grčke.

znacenje i poreklo imena Larisa  

Međutim ime Lara ima i samostalno mjesto  kako u grčkoj tako i u rimskoj mitologiji - latinski pjesnik Ovid pisao je o Lari. Lara je naime ime vodene nimfe na području Tibera, izvorno je prvobitno bila nazvana "Lala" (grčki λάλα "brbljiv, razgovorljiv, razgovorljiv") .

 

POPULARNOST IMENA LARA

Imena Lara a i Larisa su među slavenskim narodima populrna još od početka 19. Stoljeća.  

U ostalim zemljama je ime postalo popularno ponajviše kroz figuru Larissa Feodorovna , koja je bila  središnji lik u romanu "Doktor Živago" iz 1957. godine . Vjerojatno zbog "Doktora Živaga", ime Lara prihvaćeno je 60-tih kao neovisno dodijeljeno ime i izvan granica Rusije.

Lara je na kratko bila popularna i u Americi između 2001. i 2002. godine. Njezina popularnost se opet zasnivala na fiktivnom karakteru, ovaj put je to bila "Lara Croft: Tomb Raider", a glumila ju je Angelina Jolie kao lijepu, inteligentnu i atletsku heroinu. 

Kod nas ime Lara važi kao moderno hrvatsko ili pak srpsko ime, iako je činjenično ime u stvari međunarodno, izvorno grčkog porijekla.

Danas je Lara visoko kotirana na listama polularnih imena U Srbiji (30.mjesto u 2017.)Hrvatskoj (15. Mjesto u 2017.),Sloveniji,  Austriji, Mađarskoj, Belgiji, Australiji i Španjolskoj, Nizozemskoj, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj. Drugim riječima, ovo jednostavano četveroslovno osobno ime je prilično moderano i međunarodno.

POMEN I IMENDAN ZA IME LARA

Budući da imena Lara i Larisa nemaju tradiciju kršćanskih krsnih imena, a od XIX. stoljeća nitko nije bio kanoniziran tim imenima, u rimokatoličkoj a ni u pravoslavnoj crkvi nema svetaca s ovim imenima. Popularni rječnici nazivaju ponekad 26. mart (ožujka) kao dan blagdana navodnog sveca Larissa na Krimu u 4. Stoljeću.

 
ZANIMLJIVOSTI

Lara Croft: Tomb Raider sa Anđelinom Džoli:

U osamdesetim godinama astronomi su otkrili mjesec koji kruži oko Neptuna kojeg su nazvali Larissa u čast Posejdonovoe ljubavnice (Neptun je rimski ekvivalent Posejona, boga mora).

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku: ŽENSKA IMENA 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...