Značenje i Porijeklo imena Anja

 

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA ANJA

Ime Anja je ruski umiljati oblik imena Ana. Anja čini uzvišenu Anu nježnijom i šarmantnijom, i nije ni čudo da je omiljeni izbor mnogih roditelja.

znacenje i porijeklo imena Anja

Ime Anja- mala ruska Ana

Šta znači ime Anja? Anja je ruska minijaturna Ana. Anuška i Anka su još dvije ruske varijante ovog lijepog imena.

O tumačenju značenja i porijekla imena Anja možete naći razno razne domišjate priče na internetu, jer se ime Anja, pošto je tako kratko, nudi za raznorazne interpretacije. No obaješnjenje za ime Anja je poprilično kratko i jasno - Anja je ruski umiljati oblik imena Ana. Tačka. Ime ima prepoznatljivu rusku šemu imena od milja. Isto kao što je svjetski poznato ime Sonja zapravo ruski nadimak izveden od Sofija, Vanja od Ivan, Tonja od Antonina, Ksenja od Ksenija, Manja od Marija, Tanja od Tatjana itd.

Više o ruskim imenima i nadimcima možete pročitati ovdje: Ruska imena i nadimci

 

Ime Anja u Bibliji

Ime Anja slika

Ana je latinska varijanta hebrejskog ženskog imena Hannah (što znači "Bog joj se smilovao"). Ime Hanna dolazi iz Biblije. Od imena Hannah je vremenom nastalo ime Anna; u latinskom obliku, ime postaje Anna, gubi originalno 'H' na početkui i na kraju. Ana se ukratko ukazuje i u Novom zavjetu (Evanđelje po Luki) koji pripada pobožnoj vjerskoj proročici koja je prepoznala bebu Isusa kao Mesiju. U kršćanskoj tradiciji često se misli i vjeruje u to, da je Ana bila majka Djevice Marije (i tako i Isusove baka), ali to nije podržano direktno u Bibliji. Više o imenu Ana smo pisali ovdje.  

Ime Ana je u upotrebi u Evropi od srednjeg vijeka, kada su mnoge francuske časne sestre usvojile ovo ime. Rusi su takođe usvojili ovo ime, i kao i mnogim drugima imenima i njemu su dali umiljati nadimak u obliku: Anja.

 

Popularnost imena Anja

Ime Anja slika

Međunarodno

Ime Anja je bilo u širokoj je uporabi u Njemačkoj u prvoj polovici 20. stoljeća. Od sredine 1960-ih do ranih osamdesetih, često je bio među deset nakčešćih imena za novorođenje djevojčice U devedesetima je popularnost imena naglo opala. 

Na američkim ženskim top listama za imenovanje Anya se prvi put pojavila 1980. Godine i uživa tamo malu popularnost, ali je konstantlo prisutna na onomastičnoj  sceni. Anya je također vrlo popularan izbor među Indijncima . Očito je Aanya (sa dugim a) indijaki oblik imena Ana, kao što je Anja ruski ekvivalent). Također poatoje tumačenja da Anja znači "neiscrpnost" u sanskrtu, što nismo mogli potvrditi. Svakako oblik imena Anja čini uzvišenu Anu nježnijom i šarmantnijom, i nije ni čudo da je omiljeni izbor mnogih roditelja.

 

Domaće

Ime Anja slika

U Srbiji je žensko lično ime Anja  2017. Zauzela 20. mjesto na listii najpopularnijih imena za djevojčice, a od  od 2000. – 2010 . godine, je ime Anja u Srbiji bilo čak među 10. Najčešćih ženskih imena za npovorođene.

U Republici Hrvatskoj,  prema podacima Zavoda za statistiku iz 2016. godine, ime Anja se našlo na 49.  Poziciji, dok je Ana pri samom vrhu. Ana je inače tradicionalno u samom vrhu najtraženijih hrvatskih ženskih imena već duže od jednog stoljeća.

U Republici Srpskoj, prema podacima iz 2017. godine, na listi od sto najtratraženijih ženskih imena, ime Anja je zauzelo 15. poziciju, dok se ime Ana našlo na mjestu br. 2.

U Sloveniji je u periodu od 1991. – 2000. prema podacima zavoda za statistiku, ime Anja zauzimalo ubjedljivo 1. Mesto.

Sve ove podatke, kao i tumačenje i analizu trendova, možete pronaći u našem odjeljku – TOP LISTE

 

Zanimljivost

Audrey Hepburn je glumila prinzcezu zvanu Anja u romantičnoj komediji  iz davne 1953. godine- "Praznik u Rimu", i dodala je time krunu ovom kozmopolitskom imenu.

I za kraj jedna pjesma o Anji:

O.S.D.S. – Anja:

 

Više o hrvatskim imenima možete naći ovdje:  HRVATSKA  IMENA

Više o srpskim imenima možete naći ovdje:  SRPSKA  IMENA 

 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...