Značenje i Porijeklo imena Sanela

Sanela je jedno od ženskih imena koja se već desetljećima daju djevojčicama u BiH i nigdje više, te se može reći da je ime bosansko. No značenje imena nije potpuno jasno, a postoji više tumačenja značenja i porijekla ovog imena.

znacenje i porijeklo imena Sanela

ŠTA ZNAČI IME SANELA?

Postoje dva tumačenja imena Sanela:

  1. Izvedeno od latinske riječi „sana“ što znači zdrava
  2. Izvedeno od naše riječi „san“ pa bi značenje imena bilo „lijepa kao san“, „snena“, „nestvarna“

Budući da se ime Sanela koristi isključivo na našem području i nigdje više, vjerovatnoća da je ime izvedeno od latinskog korjena malo vjerovatna. Pri tome ime je poprilično novo, i pojavilo se tek 70-tih godina. Dakle tumačenje koje u korijenu vidi riječ „san“ je vjerovatnija. I muška varijanta „Sanel“ se koristi isključivo na našem podneblju.

Pretpostavlja se da su oba imena izvedena iz imena Amela, i da su postala popularna zbog toga što po zvuku podsjećaju na neka druga imena, koja su arapskog porijekla i često su se nadijevala kod muslimana u BiH. Isti je slučaj i sa imenom Anela.

Za one koji pitaju „da li je ime Sanela muslimansko?“, sigurno je da ime Sanela nema nikakvo značenje na arapskom, perzijskom ili turskom. No da li ga to čini manje vrijednim imenom?! Činjenica je da je ime desetljećima već veoma popularno u BiH  i već ima tradiciju kao izvorno bosansko ime.

 

POPULARNOST IMENA SANELA

Ime Sanela na našem podneblju se ponajviše sreće kod muslimana, ali je prisutno i kod Srba i Hrvata i Slovenaca. 70-tih godina je ime bilo veoma popularno, da bi početkom 2000-te popularnost poprilično opala. 2017. godine ime Sanela nije se našlo među 100 najčešćih imena za djevojčice u Federaciji BiH.

Ime Sanela je opjevano 1978. u pjesmi Šabana Šaulića i bilo je u tom žanru muzike pravi hit. Zanimljivo je da se Šabanova kćerka zove Sanela.

 

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...