ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA NORA

Ime Nora je jedno od onih imena koja na našem podneblju gotovo da nisu ni egzistirala prije 20-tak godina, a sada su prvi hit. No u Europi ovo nije novo ime, i dolazi nam sa sjevera gdje je bilo popularno još krajem 18 stoljeća. Više o značenju i porijeklu imena u tekstu ispod.

znacenje i porijeklo imena Nora

Što Znači Ime Nora?

Nora je žensko osobno ime koje se u sjevernim krajevima Europe koristi i kao nadimak  ili kratki oblik od  Eleonore tj. Eleonora, ali može da bude i oblik irskog imena Honora (od latinske riječi honor = "čast"). U Njemačkoj je ime bilo popularno još početom 19. Stoljeća, i  prema riječniku stranih pojmova, Dudenu iz 1913. godine, ime je i moderni oblik muškog imena Norberta (u značenju "sjaji sa sjevera").

Čije je Ime Nora?

Ime Nora slika

Koje od ovih gore navedenih tumačenja je tačno, nije potpuno jednoznačno, a li sigurno je da ovo potanje ima smisla, jer ime uistinu dolazi sa sjevera.

Naime ime je postalo poznato kroz knjigu norveškog pisca, Henrika Ibsena "Et dukkehjem" (obično poznata kao: "Nora ili kuća lutkaka") iz 1879. godine. Stoga možemo reći da ime dolazi iz Norveške.

Ipak napominjemo da je ime Nora veoma često zastupljeno u Irskoj, gdje važi kao skraćeni oblik za ime Honora. Honora je od latinskog imena honorius što znači "čast".  Ime Honora postalo je toliko popularno u Irskoj, da mnogi pretpostavljaju da je riječ o izvornom irskom imenu. Noreen (čita se Norin), na primjer, se također često sreće i poteklo je iz naziva Nora, dodavanjem  tipičnog irskog deminutivnog  prefiksa "-ín",  pa znači "mala časna" .

Ime Nora se potom proširiila na britanskim otocima i u uporabi je i tamo, ali možemo uglavnom zahvaliti Ircima na rasprostranjenosti ovog imena.

 

Popularnost imena Nora

Ime Nora slika

Međunarodno

Međunarodno ime se sreće tradicionalno u Velikoj Britaniji, Irskoj i Njemačkoj, gdje je oduvijek prisutno na top listi najpopularnijih ženskih imena (statistiku za Njemačku možete vidjeti ovdje:  Njemačka Imena)

Također je ime veoma visoko je kotirano i u Španjolskoj, i tu je među 40 najpopularnijih španjolskih ženskih imena. Više o tome možete pročitati ovdje:  Španjolska Imena

 

Domaće

Nora je danas, sa trendom kratkih imena na našem podneblju  naročito popularno  u Hrvatskoj, i to ponajviše na primorju, ali je prisutno i u Srbiji.

U Splitu je ime na 45. Poziciji : Split

U Zagrebu na 92. Poziciji: Zagreb

Takođe se Nora našla među top 100 imena i u u BiH

Ime Nora u Beogradu takođe našlo na top listi najčešćih imena.

Sve ove podatke, kao i tumačenje i analizu trendova, možete pronaći u našem odjeljku – TOP LISTE

 

Oblici i Nadimci Imena Nora

Na našem podneblju se pored Nore koristi i arapsko ime Nura, koje ima poptuno drugu etimologiju i izvodi se od arapskog „nur (نورة‎), što znači svjetlost. Daljni međunarodno poznati oblici imena su:

  • Nora, a izgovara se Nura (u Švedskoj)
  • Norah, Nohra
  • Noora (u Finskoj)
  • Nóra (u Mađarskoj)
  • Νόρα (u Grčkoj)
  • Noraly / Noera (u Nizozemskoj)
  • Norina (u Švicarskoj, Provence)
  • Noreen (u Irskoj, kao iu nekim muslimanskim zemljama)

Ime Nora je svakako jedan častan (kako samo ime kaže) i kozmopolitski izbor za imenovanje djevojčica, te nije ni čudo da se nalazi na top listama najpoželjnijih ženskih imena diljem Europe.

 

Više o srpskim imenima možete naći ovdje: SRPSKA IMENA

Više o hrvatskim imenima možete naći ovdje:  HRVATSKA  IMENA

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...