Značenje i Porijeklo Imena Lana

Ime Lana je kratko i jednostavno pa je vjerovatnoća velika da na mnogim jezicima ime Lana ima neko značenje. No za razliku od ostalih kratkih imena koja su prisutna u inozemstvu, ovo ime je svojstveno našem podneblju.

znacenje i podrijetlo imena Lana

ŠTA ZNAČI IME LANA?

Pretpostavlka je da je Lana skraćeni oblik slavenskog imena Svjetlana , pa shodno tome i značenje „svijetla“. Posebno je ovaj nadimak poznat u Rusiji, gdje se ime Svetlana populariziralo u ranom 19. stoljeću zahvaljujući pjesniku Vasiliju Žukovskom i njegovoj 1813 istoimenoj baladi o Svetlani koja se budi. Lana se uglavnom smatra omiljenim oblikom Svjetlane (Svetlane), ali također može biti kratki oblik imena koja završavaju na „lana“ pa shodno tome i značenje imena.  

  • Na našem jeziku bi ime Lana bilo izvedeno od imena Svjetlana (Svetlana u ekavskoj varijanti) ili od istoimene biljke „lan“.

Ispod navodimo šta ime znači na drugim jezicima, iako je irelevantno za tumačenje imena ali može biti zanimljivo:

  • Na španjolskom „lana“ znači „vuna“.
  • Na baskijskom „lana“ znači „posao“.
  • Na češkom „lana“ znači „konopci“.

POPULARNOST IMENA LANA

Ime Lana je posljednjih godina u modi. Mladi roditelji ga rado daju u svim zemljama bivše Jugoslavije, ali ipak ponajviše u Hrvatskoj. No ime Lana je već odavno poznato na engleskom govornom području, posebice u Americi.

Na Engleskom Govornom Području

Na engleskom govornom području Lana je nedvojbeno postala popularna kasnih tridesetih godina zbog filmske zvijezde Lane Turner (rođena 1921. kao Julia Jean Turner). I u njenom slučaju Lana je bilo umjetničko ime, koje je poslije posvojeno i tih godina se nadijevalo djevojčicama u Americi. Ali je ubrzo nakon toga ime opet palo u zaborav.

znacenje i poreklo imena Lana

U Sjedinjenim Državama, ime Lana doista je debitirao uz slavnu karijeru Lane Turner sa nadimkom "The Sweater Girl“, što bi značilo „djevojka u džemperu“. Publika je bila očarana krivudavom figurom ispod njenog džempera, a s njome je postalo popularno i njezino lijepo ime. Ime Lana je vrlo brzo nakon pojave Lane Turner na sceni postalo popularno krajem 1930-ih i 1940-ih gdje je rangirano na mjestu 188 na kartama. U Americi ovo ime nikad nije bilo favorit, no ipak  se zadržalo svoj na ljestvicama  nosobnih imena većinu sredine 20. stoljeća. Sredinom devedesetih, ime je potpuno nestalo s grafikona.

Na Našem Podneblju

Danas je Lana je najpopularnija upravo na našem podneblju i to ponajviše u Hrvatskoj i Sloveniji, a rangirana je na 24. mjesto u Beogradu i isto na 24. mjesto u Bosni i Hercegovini.  Lana je Top 100 omiljena djevojka u Francuskoj i Belgiji i umjereno popularna u Nizozemskoj. Ime Lana stoji već nekoliko godina u top 200 njemačkih imena. Najviši rang bio je 2008. godine.

Zapravo, možemo reći da iako je Lana ime multietničkog karaktera , ona je ipak karakteristična za naše podneblje. Ovdje možete vidjeti liste najpopularnijihj imena, i kako se kotirala Lana.

 
ZANIMLJIVOSTI

Glumica Lana Wood je sestra poznate glumice Natalie Wood. Lana Wood je porijeklom iz Rusije i njeno pravo ime je Svetlana Gurdin

Poslušajte za kraj pjesmu od Lana Del Ray – Love

 

 Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku: ŽENSKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i internacionalno, posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...