Značenje i Porijeklo imena Emina (Amina)

 

 

ŠTA ZNAČI IME EMINA?

Ime Emina je oblik imena Amina, koje je vjerovatno najčešće muslimankso žensko ime jer se majka proroka Muhameda ovako zvala. Na našem podneblju je ime Emina stoljećima  prisutno, opjevano kroz sevdalinku i poemu Alekse Šantića, ime Emina je u BiH dio narodnog blaga.

znacenje i poreklo imena Emina i Amina

Ime Emina je tursko ime arapskog porijekla i ima isto značenje kao i Amina. Naime Emina je turski oblik arapkog imena Amina.  Značenje imena ovisi od toga kako ga izgovaramo, tj. da li je naglasak na slovu a ili slovu i. Na našem podneblju se ime Emina izgovara sa dugim i (Emiiina) je značenje imena „sigurna, pouzdana, od povjerenja“.

  • Arapski je oblik آمنة se izgovara Āmina. Majka proroka Muhameda se zvala Amina. U ovom obliku, Amina, naglašena na prvom slogu, znači "žena mira, sklada, sigurnosti". 
  • Arapski oblik أمينة / Amīna, s naglaskom na drugi slog, znači "pouzdana, od povjerenja, vjerna, privržena" i ženski je oblik muškog imena Amin. Takođe se prevodi i kao „sekretarica“.

Ako uzmemo u obzir da se na našem podneblju ime uobičajeno izgovara sa dugim „i“ prije neko sa kratkim, značenje imena je prije ovo drugo.

Izvedenice iz ovog imena zabilježene na našem podneblju su Mina, Mine, Minka.

 

KOD MUSLIMANA

znacenje i poreklo ime Emina Amina

Āmina bint Vahb (Arapski آمنة بنت وهب, čita se sa dugim a - Āmina bint Vahb,) bila je majka Muhameda a.s., proroka islama. Na arapskom, obično se naziva Umm an-Nabīy ("majka proroka").

Amina je bila ćerka Wahb ibn'Abd Manafa. Umrla je oko 577 kada je Muhamed imao šest godina.

Piča o Amini bint Vahb

Amina bint Vahb je bila vjernica koja je vjerovala u Boga. Udala se za Abdullah ibn Abd al-Muttaliba u dobi od 17 godina. Suprug joj je umro još prije rođenja njihovog sina – Muhameda. Postoji puno predanja o rođenju njenog sina, a sve to ukazuje na to da je to bilo vrlo čudesno.

Kada je Muhamed imao šest godina, njegova majka Amina je odlučila da svom sinu pokaže grob njegovog oca u Medini, koji je umro prije njegova rođenja. Priključili su se karavanu i preživjeli dugo i mučno putovanje u Medinu. Tamo su proveli vrijeme sa rođacima i često su posjećivali mezar Muhamedova oca. Puno je pričala o njemu, a Muhamed je osjetio jaku  vezu sa svojim ocem.

znacenje i poreklo imena Emina Amina


Stara perzijska slika: Amina i Muhammad jašu na magarcu pored jednog hrišćanskogi monaha, koji prepoznaje Poslanika Muhameda koji ga prepoznaje po znaku Siyer-i-Nebi (1595)


Nakon nekog vremena Amina i Muhamed su se s karvanom uputili nazad u Meku. U sred pustinje su bili iznenađeni snažnoim pijeskom, ljudima i životinjama koje su se borile za opstanak. Amina, koja je veš bila slaba zdravljka, iste večeri je umrla i sahranjena u malom selu Abwaa. Zato se Muhamed vratio u Meku bez svoje voljene majke. Sada nije imao ni oca niti majku i bio je siroče. Njegov did Abdulmuttalib je sada uzeo svog unuka sa sobom.

 

POPULARNOST IMENA EMINA (AMINA)

 

Na Našem Podneblju

Ime Emina je na našem podneblju zastupljeno još od Osmanlijskog carstva. Pošto je Emina turskog porijekla tj.  turski oblik arapskom imena Amina, ono je bilo u ovom obliku prisutno u BiH već stoljećima i jedno je od najrasprostranjenijih ženskih muslimanskih imena. Često se koristio nadimak Mine ili Minka.

Poslie 90-tih je sve češće u upotrebi arapski oblik imena - Amina. No budući da je kod oba imena naglasak na istom slogu, oba imena imaju isto značenje.

Zanimljivo je da su oba ova imena već godinamameđu prvih 10 imena  najpopularnijih imena za djevojčice u BiH. Pri tom se Amina u 2017. godini našla na ubjedljivom prvom mjestu a Emina na 7. mjestu.

Zanimljivo je napomenuti da je ime Emina prisutno i u Srbiji, u obliku Mina i ovo je već posljednje dvije decenije na top 20 listi najpopularnijih imena. Da li ime Mina ima veze s imenom Emina, nije sigurno. Mina (Vilhelmina) Karadžić – se zvala ćerka Vuka Stefanovića Karadžića, srpskog prosvetitelja i tvorca azbuke

 

U Ostalim Zemljama

Amina je jedno od najčešćih muslimanskih imena i rasprostranjeno je širom muslimanskog svijeta.

Amina se međutim  pojavljuje i kao novo ime 21. vijeka među američkim ženskim imenimaTako se 2000. godine popela na par stotina mesta na Top 1000 listi (izvor: http://www.ohbabynames.com) Ono što je zanimljivo za ovo arapsko ime jeste da ono, kao na primjer Hana ili Sara, nema istočni egzotični prizvuk. Ime je prije svega jednostavno i jasno, kako u pisanju, tako i u izgovoru, i za razliku od npr. imena Fikreta, može se lako izgovoriti na svim jezicima. Fonetički takođe lijepo zvuči , ali i snažnio i samopouzdanio. Amina je ime koje se sreće među afroamerikancima. Postoji razlog za to zapravo; Amina je bilo naime ime nigerijske princeze iz 15. ili 16. vijeka, Amina iz Zazzau (danas Zaria, Nigerija).

 

POZNATE ŽENE S IMENOM EMINA

Amina iz Zarije

Gore smo pomenuli Aminu iz Zarije (Amina Mohamud), a priča o njoj glasi ovako:

znacenje i poreklo imena Emina Amina

Prema legendi, Amina je odbila da se uda i nikada nije htjela djecu. Umjesto toga, od svake bitke koju je bojevala,  uzela je privremenog muža iz vojske pobijeđenog neprijatelja. Poslije jedne provedene noći zajedno s zarobljenim muškarcem, osudila bi ga na smrt ujutru, kako bi spriječila da ikada govori o svom seksualnom susretu sa kraljicom.

Legenda kaže da je umrla tokom vojne kampanje u Atagari kod Bida u Nigeriji. Tokom svojih pohoda je dobila ćerku Nikatau, ženu koja je „sposobna kao muškarac“ (izvor: history and woman)

 

Šantićeva Emina

Bez priče o Šantićevoj Emini bi tumačenje imena bilo nepotpuno. Jedno je šta ime znači na arapskom, a drugo j koju simboliku ime nosi zarad naših najbližih predaka i kulture našeg podneblja. Dajemo ovdje primjer - Adolf je izvedeno od adel i wolf i znači „plemeniti vuk“, no ime se zasigurno veže za Hitlera, i tumačenje imena Adolf bez pominjanja ove činjenice nije potpuno. Ovo je bio negativan primjer, a ime Emina je, nasuprot tome, jedan divan pozitivan primjer.

Te kako bi završili članak o Emini da ne pomenemo Šantića, negovu Eminu, i čuvenog Himzu Polovinu?!

Šantićeva najpoznatija poema je svima nama poznata kao sevdalinka Emina. Ambijent i duh ove ljubavne pjesme o izazovnoj ali skrivenoj Emininoj ljepoti je tako dubok, da su stihovi postali omiljeni narodu i pjevaju se kao sevdalinka. U pjesmi je motiv želja i čežnja. Pjesnik s žudnjom gleda svoju voljenu iz prikrajka i čežnja mu se pretvara u tugu zbog neuzvraćene ljubavi.

Ljubavna poezija Alekse Šantića razvila se pod snažnim uticajem muslimanske  ljubavne poezije u kojoj se pojavljuju orijentalni motivi putenosti probuđenih čula i tjelesnih i duhovnih  čežnji koje ostaju nezadovoljene.

PJESMA O EMINI NIKAD UMRIJET NEĆE

 

Emina

Sinoć kad se vraćah iz topla hamama,

prođoh pokraj bašče staroga imama.

Kad tamo u bašči, u hladu jasmina

s ibrikom u ruci stajaše Emina.

 

Ja kakva je pusta! Tako mi imana,

stid je ne bi bilo da je kod sultana.

Pa još kada šeće i plećima kreće,

ni hodžin mi zapis više pomoć' neće!

 

Ja joj nazvah selam. Al' moga mi dina,

ne šće ni da čuje lijepa Emina,

već u srebrn ibrik zahvatila vode,

pa niz bašču đule zaljevati ode.

 

S grana vjetar puhnu, pa niz pleći puste

rasplete joj njene pletenice guste.

Zamirisa kosa, k'o zumbuli plavi,

a meni se krenu bururet u glavi!

 

Malo ne posrnuh, mojega mi dina,

al' meni ne dođe lijepa Emina.

Samo me je jednom pogledala mrko,

niti haje, alčak, što za njome crko'!

Aleksa Šantić, 1902.

 

Nastavak sevdalinke

Mlada Eminaje bila ćerka imama Sefića. Udala se sa 16 godina za jednako lijepog Avdagu Koludera i rodila mu je četrnaestoro djece. Kako je i sama pričala svojoj djeci, sa Aleksom Šantićem nikada ni riječ nije razmijenila, ali sjećala ga se do kraja života.

Koluder Emina preminula je 1967. odine. Po predanju, kada je poznati bosanski pjevač sevdalinki Himzo Polovina čuo da je Emina preminula otišao je kod Sevde Katice iz Donje mahale, koja je bila poznata po usmenom kazivanju narodnih pesama. Tako i tada nastala je poslednja strofa sevdalinke o Emini. (izvor: 6yka)

 

Umro stari pjesnik, umrla Emina,

Ostala je pusta bašča od jasmina,

Salomljen je ibrik, uvelo je cvijeće,

Pjesma o Emini nikad umrijet neće

 

Bilo da volite ovo ime u čast Muhamedove majke, Šantićeve Emine, loše afričke princeze, ili jednostavno zato što tražite originalno ime z vašu bebu sa pozitivnom etimologijom - Amina ili Emina -  izbor je odličan.

 

 Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku: ŽENSKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i internacionalno, posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...