Značenje i Poreklo imena Milica

Milica je najčešće srpsko ime u čak 84 opštine. Izvorno je staro slavensko ime izvedeno od reči „mila“ i izražava želju roditelja da im dete bude milo i umiljato. Opširno o imenu Milica pročitajte ovde.

znacenje i porieklo imena Milica

 

ŠTA ZNAČI IME MILICA?

Ime Milica je naše domaće, staro slavensko ime, i kao što i samo ime govori, značenje je – mila i draga. Reč „mila“ u ženskim imenima, ili „mio“ u muškim, je često osnova starih srpskih i slavenskih imena. Odatle potiču imena Milan, Milena, Milovan, Miodrag itd. Postoji i tumačenje da je ime Milica izvedeno iz grčkog od reči  "mil-es"  što znači "vojnik", no ovo tumačenje je smela konstrukcija i vrlo malo verovatno.

Ime Milica su nosile mnoge žene iz vladarskih porodica. O njima pročitajte više u nastavku teksta.

  

POPULARNOST IMENA MILICA

Ime Milica slika

Milica je najpopularnije ime za devojčice rođene u Srbiji od 1900. godine i trenutno je najčešća žensko ime u zemlji. Ovde vam navodimo statistiku i popularnost imena Milica u poslednjih 100 godina:

  1. Od 1900- 1940. godine na drugom mestu.
  2. Od 1940 -1950. godine na trećem mestu.
  3. Od 1950-1960. na osmom mestu.
  4. Od 1960-1970. na 18. mestu.
  5. Od 1970-1980 ime Milica se po prvi put nije našlo među 20 najpopularnijih srpskih ženskih imena.
  6. Od 1980-1990 se Milica opet vratila među u sami vrh liste- na 5. mesto!
  7. Od 1990-2000 Milica se popela na tron i celu deceniju je bila na ubedljivom prvom mestu.
  8. Od 2000-2010 Milica i dalje vlada i daleko je najpopularnije srpsko žensko ime.
  9. Od 2010-2015 Milica je i dalje carica a onda 2015. godine krunu prvo na teritoriji Beograda predaje Dunji, a u ostalim delovima Srbije postepeno isto Sofiji i Mariji. Ipak Milica je i dalje u mnogim opštinama u samom vrhu i po statistici sa poslednjeg popisa stanovništva iz 2011. najčešće srpsko žensko ime!

Popularnost ovog imena je daleko najveća među srpskim stanovništvom, te nije ni čudo da ime uživa titulu srpskog ženskog imena svih vremena, ali se takođe nalazi među top 100 imena i kod Hrvata.

 

ZANIMLJIVOSTI

znacenje i porieklo imena Milica ćirilica

Lirska narodna pesma "Srpska đevojka" ili poznatija kao „U Milice duge trepavice“ je pesma o fizičkoj ali i duhovnoj i unutrašnjoj lepoti srpske devojke. Ovu pesmu je zapisao Vuk Karadžić. O Milici i njenom izgledu nam u pesmi govori mladić koji zanesen njenom lepotom, suzdržanošću i ljupkošću. On duge tri godine pokušava da joj uhvati pogled i u njenim crnim očima vidi šta ona oseća prema njemu, ali Milica istrajno gleda preda se i „u zelenu travu“. Pesma nam otkriva koje su bile poželjne osobine koje su krasile jednu devojku u tadašnja vremena. Milica drži pogled okrenut ka zemlji i ne diže ga čak ni kad sevaju munje i gromovi. Danas se od žene ne očekuje da bude pognute glave, da skriva pogled i gleda samo „preda se“, a stidljivost je uglavnom pre prepreka nego vrlina kako kod muškaraca tako i kod žena.

Nama je drago da su žene podignule glavu. Danas bi Milica bila opevana kao drska devojka koja „pogledom šiba“.

Pesmu o Milici, srpskoh đevojci možete poslušati ovde:

 

POZNATE MILICE

Mnogo Milica je poznato u srpskoj istoriji ali i širom sveta. Mi izdvajamo pet Milica koje su doživele svetsku slavu.

Carica Milica

carica milica – poznate ličnosti s imenom milica 

Spomenik carice Milice u Trsteniku

 

Kneginja Milica Hrebeljanović, rođena Nemanjić (1335 - 1405) je bila žena srpskog kneza Lazara a nakon njegove smrti vladarka Srbije, srednjevekovna spisateljica i pravoslavna svetiteljka. Poreklom je iz vladarske porodice Nemanjića. Kad joj je muž 1389. poginuo u Kosovskoj bitci,  njihovi sinovi su bili još maloletni te je Milica upravljala narodom i državom. Kada je njen stariji sin Stefan odrastao, postao je vladar, a ona je tad napustila državne poslove i povukla se u manastir Ljubostinju, koji je sama osnovala. U njemu se zamonašila i dobila ime Evgenija.

Srpska pravoslavna crkva je slavi kao svetiteljku 19. jula po crkvenom kalendaru ili 1. avgusta po novom kalendaru.

Bavila se i književnošću, poznata su njena dela „Molitva matere“ i „Udovstvu mojemu ženik“

 

Milica Nikolajevna

milica nikolajevna- poznate licnosti s imenom milica 

Milica Nikolajevna

 

Milica Petrović Njegoš, ili poznata još kao Milica Nikolajevna, je bila crnogorska princeza.

Rođena je na Cetinju 1866 godine a preminul u Egiptu 5. septembra 1951. Ona je bila ćerka crnogorskog kralja Nikole I Petrovića (1841—1921) i kraljice Milene (1847—1923).

Millica i njena sestra Anastazija su bile pozvanena ruski institut Smolni, koji je bio škola za "plemićke devojke". Obe sestre su bile društveno vrlo uticajne na ruskom carskom dvoru.  Važila je kao veoma obrazovana žena, ali i arogantna. One su imale nadimak "crnogorski gavrani " što ima veze sa mistikom, jer obe su bile zainteresovane za okultno. Milica je čalk dobila diplomu iz Pariza sa titulom „počesni doktor alhemije“. Znala je perzijski jezik i posebno se interesovala za perzijsku književnost.

Bila je supruga velikog kneza Petra Nikolajeviča i imali su četvoro dece.

 

Milica Stojadinović Srpkinja

milica stojadinović srpkinja- poznate licnosti s imenom milica 

Milica Stojadinović Srpkinja

 

Milica Stojadinović Srpkinja je rođena 1828 godine u Bukovcu a preminula je 1878. godine u Beogradu. Bila je najveći ženski srpski pesnik iz 19. veka.

Već sa trinaest godina je objavila svoju prvu pesmu u  „Serbskom narodnom listu.“ Bila je veoma cenjenja a Vuk Stefanović Karadžić ju je volio kao svoje dete i nazvao je "moja kćerka iz Fruške".

Pisala je uglavnom srpske rodoljubne pesme. Pod komunističkom vladavinom u bivšoj Jugoslaviji je njeno delo važilo kao neprihvatljiv izraz patriotizma, gde se veliča samo za jedan od šest naroda Jugoslavije 

Sarađivala je sa mnogim poznatim listovima i bila je prva žena ratni izveštač i izveštavala je o bombardovanju Beograda 1862. godine. Pred kraj života, napustivši Vrdnik, prelazi u Beograd, gde je i umrla 1878. godine, potpuno zaboravljena od strane javnosti i u siromaštvu. Sahranjena je u dvorištu manastira sremske Ravanice, koji se nalazi u Vrdniku. Njena poezija se smatra „osnovom srpskog sentimentalizma“ i vezom srpskog pesništva sa Evropom toga doba. Više o njenom životi i delu možete pročitati ovde.

 

Milica Šviglin Čavov

milica čavov- poznate licnosti s imenom milica 

Elizabeth Blackwell

 

Milica Šviglin Čavov je bila prva hrvatska lečnica.  Medicina se smatrala tada muškom strukom.  Ovo je promenila Elizabeth Blackwell, koja 1849. u SAD-u  dobila titulu doktorke medicine pa su je mnogi smatrali prvom lečnicom modernog doba. No malo ko zna da je Varaždinka Milica Šviglin 1893. godine dobila istu titulu u Cirihu i bila je  prva hrvatska doktorka medicine.  U Hrvatskoj je tek 1903. godine bilo dopušteno da žene rade kao lečnici, te se Milica preselila u Nemačku gdje je mogla da radi svoj posao.  Posle se udala za bugarskog lečnika Bogdana Čavova i preselila se u Bugarsku. Obično je lečila žene koje su bile stidljive i htele da ih leči žena. Više o tome pročitajte ovde.

 

Milica Jovović

Ime Mila slika- poznate licnosti s imenom milica

 

I za kraj, jedna zvezda koja blista u Holivudu - Mila Jovović. Prelepa Mila je američka glumica i model rusko -crnogorskog porekla. Rođena je u Kijevu 1975. godine kao Milica Jovović i kao kćerka srpskog liječnika Bogdana Jovovića ( iz porodice rodom iz Peći) i ruske glumice Galine Loginove. Sa porodicom je prvo emigrirala u London a potom u Kaliforniju.

 

Kao što vidite, ime Milica jeste najčešće srpsko žensko ime u čak 84 opštine u Srbiji, ali su ga nosile mnoge poznate žene u istoriji i u belom svetu.

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku  ŽENSKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...