SVE O IMENU FATIMA (FATMA): Značenje i Porijeklo

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA FATIMA

Ime Fatima je arapskog porijekla, izvedeno od arapske riječi fatima (فاطمة‎) što znači „ona koja se odupire“, „koja odvikava“. Ime je duboko ukorijenjeno u islamskoj tradiciji i jedno od najčešćih ženskih muslimanskih imena.

znacenje i porijeklo imena Fatima

Šta Znači Ime Fatima?

Fatima je ime arapskog podrijetla (arapski فاطمة) i znači "časna" ili ona koji se "odupire (od zabranjenih stvari)". Također se kaže da znači "koja odvikava (dijete od odjenja)“. Fāṭima je veoma popularno ime među muslimanima, budući da ga je nosila najmilija i najmlađa kći proroka Muhameda. Često se kao muslimansko ime koristi oblik Fatima Zahra ( u prevodu  „Fatima, sjajna”, „ Fatima svijetla”), je je kćer Muhamedova bila poznata kao Fatima az-Zehra. (arapski  فاطمة الزهراء)

 

Fatima u Islamu

Ime Fatima na arapskom

Fatima bint Muhamed je, prema tradiciji, "majka žena svjetova"  (ام النساء العالمين), i stoga je iznad svih majki vjernika. Fatima  je bila najmlađa kći Muhamedova i žena kalifa Alija. Bila je jedna od četiri najbolje žene spomenute u Kur'anu zajedno s Asjom, Merjem, i Hatidžom. Smatra se najboljom od svih žena u islamu. O Fatimi bint Muhamed više pročitajte ovdje.

Ime Fatima kod Katolika

Ime Fatima djevojčicama nadijevaju i rimokatolici u čast "Gospe od Fátime", naziv koji se pripisuje Blaženoj Djevici Mariji koja se 1917. pojavila pred troje djece u selu Fátima, u zapadnom Portugalu. Ime sela također vodi porijeklo iz arapskog imena, nakon maurenske princeze arapskog podrijetla tijekom razdoblja kada su Mauri (islamski Arapi iz sjeverne Afrike) zauzimali Iberijski poluotok. 

Ime Fatima slika

Nakon marijanskih ukazanja, selo Fátima je postalo popularno mjesto hodočašća i fenomen nazvan kao Maria de Fatima i Gospa Fatimska. Odatle je Fatima kod katolika na pirinejskom poluotoku popularno žensko imena, obično u kombinaciji s imenom Maria.

  

POPULARNOST IMENA FATIMA

Ime Fatima slika

Ime Fatima već stoljećima je jedno od najpopularnijih ženskih muslimanskih imena u Bosni i Hercegovini. U cijelom islamskom svijetu se ime, iz gore pomenutih razloga, veoma često sreće u raznim oblicima (vidite dolje na dnu teksta). U Turskoj je u obliku Fatma ovo najčešće tursko ime. (o tome više možete pročitati ovdje.)

Oblici i Nadimci Imena Fatima

  • Kod nas je najpoznatiji oblik Fatima, ali se koristi i Fatma, a nadimak je Fata (ili Fate)
  • Turski oblik imena je Fatma ili Fadime.
  • U Somaliji je poznat oblik Fadumo.
  • Perzijsk oblik je Fatemeh, i obično se skraćuje za Fati za nadimak.
  • U obliku Fátima, ime je ime također često na španjolskim i osobito portugalskom govornom području, u Iberiji kao i u Americi.
  • Zbog utjecaja Barbera na marokanski arapski, postoje neke druge varijacije u Maroku, kao što su: Fatna, Fadma, Fettoosh, Fattoom.
  • Ime Mǎ (馬) je uobičajeno ime među kineski muslimanima i smatra se da proizlazi od imena Fatima.

Pjesme o imenu Fatima

Sigurno ima više pjesama o Fatimi, ali niti jedna ne može biti prije Suljagine Fate. Da li je Mujo zamandalio vrata, a da Fata nije htjela, ili je Fata baš to htjela, o tome su suprotna mišljenja. Poslušajte pjesmu ovdje:

 

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...