Značenje i Porijeklo imena Sanja

Ime Sanja čekamo da se probudi i opet dođe na listu najpopularnijih ženskih imena. Sanja je naše domaće ime izvedeno od glagola „sanjati“, ali postoji još nekoliko tumačenja ovog imena.

znacenje i porijeklo imena Sanja

ŠTA ZNAČI IME SANJA?

Žensko ime Sanja je naše domaće ime izvedeno od glagola sanjati. Muški oblik ovog imena je Sanjin.

Toliko o značenju ovog imena. Iako postoje tumačenja da je ime izvedeno od imena Aleksandra (od muško ime Aleksandar), ono je malo vjerovatno.

Sanja je dakle jedno prelijepo domaće ime, koje se koristi samo na prostoru bivše Jugoslavije. Najviše u Hrvatskoj i u Srbiji, ali i Crnoj Gori, BiH, Makedoniji i Sloveniji.

 

Tumačenje imena Sanja

Tumačenje ovog imena je slično kao i tumačenje sna. Može imati stotine različitih značenja, ovisno od toga šta se sanja. Ali ime Sanja svakako je suprotnost imenu Jasna (ili Klara npr.) Sanja simbolizira snenost, nestvarnost, nejasnost. Snovi se često tumače kao poruke našeg podsvjesnog koje nam se javljaju u snovima. Ime Sanja bi moglo značiti sve ovo, ili da je lijepa kao san.

 

POPULARNOST IMENA SANJA

Ime Sanja slika

 

Ime Sanja  se posljednjih 15 godina nije našlo među 100 najpopularnijih ženskih imena nit u jednoj zemlji bivšeg regiona. Iako je nekad bila veoma popularno ime, Sanja je pala u zaborav. Čudno je da trenutno vlada trend kratkih imena, pa bi Sanja definitivno trebala da bude jedno od imena koje se traži. Ima divno značenje, kratko je, lako izgovorljivo, naše domaće ime.

 

Nije ni čudo da su Sanju opjevali mnogi na našim prostorima. Ovdje izdvajamo nekoliko pjesama.

 

  • Sanja koja mrzi osjećaje plitke, i nikad ne gubi bitke od grupe Alisa iz 1985. godine:

 

 

 

  • Sjećaš li se Sanja od Tome Zdravkovića:
 

 

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku ŽENSKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...