Značenje i Porijeklo imena Asja (Asija)

 

ŠTA ZNAČI IME ASJA?

Asja je ime koje mladi roditelji sve češće daju djevojčicama u BiH. Ime zvuči moderno, kratko i internacionalno, a u islamu ovo ime ima posebno značenje.

znacenje i poreklo imena Asja Asya Asija

Ime Asja, ili na našem podneblju ranije poznato kao Asija, je arapskog porijekla i standardno se prevodi kao „liječnica“. No postoji više etimoloških tumačenja ovog imena:

 • Arapski آسیة se čita „āsiya“ i ima značenje: koja pruža utjehu.
 • Persijski آسیه se čita „a:sie“ i ima isto značenje a tumači se i kao „liječnica
 • Semitski izvedeno od riječi „asu“ što znači „istok“ a  ime ima značenje „koja dolazi sa istoka“ „od tamo gdje sunce izlazi“. Odavdje i naziv kontinenta Azija.
 • Izvedeno od grčke riječi „Ἀσία“ (Asija). Asija je nimfa u grčkoj mitologiji po čemu je nazvan kontinent Azija. Ona je bila majka Prometeja.

Kod Muslimana

arapska imena Asja Asya Asija

Ime Asija ili Asja (arapski: آسیة), važi kao muslimansko ime, jer u islamu se Asja bint Muzahim smatra jednom od „četiri najveće žene svih vremena“, dok su tri druge Mirjam (Isusova tj. Isina majka), Hatidža (prva supruga Muhameda) i Fatima (kći Muhameda) . Naime Asja je u Kuranu opisana kao „žena faraona“ i bila je hraniteljica poslanika Muse. Spasila je novorođenog Musu iz Nila, koji je plutao tu ostavljen u košarici,  i podigla ga protiv faraonovog otpora.

Priča o Asiji bint Muzahim

Priča o Asiji (Asji) počinje u Egiptu, gdje je živjela sa suprugom, faraonom - poznatim kao najvećim tiraninom svih vremena. Nakon što mu je prorečeno da će ga sa trona svrgnuti čovjek koji potiče od „djece Izraela“, faraon je naredio da se pobiju sva muška izraelska novorođenčad. 

zena faraona-znacenje i poreklo imena Asja Asya Asija

Kad se rodio poslanik Musa, njegova majka je plašeći se za život svoje bebe ga stavila u korpu i pustila niz rijeku Nil, gdje ga je pronašla Asija, koja je mogla ubijediti svog supruga da zadrži dijete. Tako je Musa rastao, pod zaštitom Asije, u kući faraona kao egipatski princ i uživao je sve vladarske povlastice. No upravo Musa je postao veliki prorok, koji je pozvao svoj narod na monoteizam i obožavanje jednog jedinog Boga.

Faraon se sam proglasio Bogom, i mnogi Izraelci su bili uplašeni da ga ne poštuju. Za one koji su se usudili da ne poslušaju faraona i veruju Musi i pređu na monoteizam, bila je određena velika kazna. Ipak, uprkos ovom progonu, Asija je bila jedna od prvih koja je vjerovala u Musinu poruku i čvrsto se držala svoje vjere. To je izazvalo gnjev faraona koji ju je mučio i ubio.

U Hrišćanskoj i Židovskoj Tradiciji

Za razliku od muslimana, kod hrišćana važi da je faraonova kćerka našla malog Mojsija u košarici. Asija ne igra nikakvu bitnu ulovu u cijeloj priči. Mojsije znači na starom hebrejskom: "Iz vode izvađen", te je ga je posvojila, a na dvor je dovela njegovu rođenu majku kao dojilju, koja ga je dojila, nesvjesna činjenice da mu je to bila rođena mati.

Prema biblijskoj tradiciji, poslanik Mojsije je vođa izraelskog naroda. On je vodio izraelske ljude na četrdesetogodišnju migraciju iz egipćanskog ropstva.

 

POPULARNOST IMENA ASJA

Ime Asja slika

Na Našem Podneblju

Ime Asja uživa sve veću popularnost u Bosni i Hercegovini među Bošnjacima. No Asja je ime koje se i ranije sretalo često također među Hrvatima.

U Federaciji BiH je Asja na listi "Najpopularnija imena" 2017. godine zauzela visoko četvrto mjesto. U obliku Asija se našla na 53. mjestu.

U Ostalim Zemljama

U Rusiji je ime Asja (ruski Aся) važi kao nadimak ili oblik imena Anastasija, a Anastasija je već godinama najčešće dodijeljivano rusko žensko ime.

 
ZANIMLJIVOSTI

Gore smo napomenuli da ime Asja po nekim tumačenjima znači „liječnica“. Ova knjiga autora Michael Ingatieff ima sličnu radnju:

Kao medicinska sestra, šesnaestogodišnja Asja, kćerka kneza Galizina, upoznaje mladog oficira Sergeja u bolnici. Previranja Oktobarske revolucije razdvajaju ih poslijee samo jedne noći provedene zajedno. Ovdje počinje Asjina životna potraga za njenom prvom i jedom ljubavlju.

znacenje i poreklo imena Asja Asya Asija

 

ASJA je skraćenica za:

 • American Society of Journalists and Authors- Američko udruženje novinara i autora
 • Association for Student Judicial Affairs - Asocijacija za studentske sudske poslove
 • Anjuman Sunnat-ul-Jamaat Association- Udruženje Anjuman Sunnat-ul-Jamaat

 

Poznate ličnosti koje nose ovo ime

 

Sa našeg podneblja:

 • Asja Kisić (Zadar, 29. siječnja 1914. – Split, 3. kolovoza 1996.) bila je jugoslovenska i hrvatska glumica.
 • Asja Jovanović, udata Asja Potočar, (Asja Jovanović; 5. 5. ul 1956.) hrvatska televizijska i filmska glumica srpskog porijekla
 • Asja Laušević – ćerka poznatog glumca Žarka Lauševića.

 

Asje širom svijeta:

 • Assia Noris (1912-1998), ruska italijanska filmska glumica. Pravo ime joj je Anastasia
 • Assia (rođena 1973), francuski pop pevač
 • Assia Djebar (1936-2015), alžirski pisac, prevodilac i režiser
 • Assia Wevill (1927-1969)
 • Assia Dagher (1908-1986), egipatska glumica i producent
 • Lys Assia (1924-2018), švajcarski pop pevač
 • Asya (pjevač), turski pjevač
 • Asya, ime američkog bodybuildera, modela i profesionalnog rvača Christi Wolfa
 • Asya Abdullah, kurdski političar, kopredsednica stranke Demokratske unije (PYD)
 • Asya Bussie (rođena 1991.), američki košarkaš
 • Asya Miller (rođena 1979), američki golman
 • Asya Saavedra, osnivačka grupa Smoosh muzičke grupe, preimenovala je Chaos Chaos

 

 Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku: ŽENSKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i internacionalno, posjetite našu stranicu TOP LISTE

Ime Asja slika

Loading...