SVE O IMENU AMELA (AMAL, AMELIA): Značenje i Porijeklo

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA AMELA

Ime Amela je jedno od tipičnih bosanskih imena, jer se u tom obliku sreće samo u BiH. Postoji više mogućih tumačenja značenja i porijekla imena.

znacenje i porijeklo imena Amela

Šta Znači Ime Amela?

Ime Amela se na našem podneblju svrtstava u grupu „muslimanskih imena“. Ovo kategoriziranje počiva na činjenici da se Amela sreće uglavnom kod bosanskih muslimana. No samo porijeklo imena je nejasno, i postoje tri različita tumačenja:

  • Prvo tumačenje da ime dolazi takođe iz arpskog od riječi „amel“ (عمل) što znači „posao, rad“.
  • Drugo tumačenje je da je ime Amela izvedeno iz arapskog od riječi „amal“ (أمل) što znači „nada“ ali i „isčekivanje“.
  • Treće tumačenje je da je ime Amela izvedeno od germanskog „aml “ što znači „naporan rad, trud“. Značenje se ponekad prevodi kao „učinkovitost, efikasnost“. Po tom tumačenju ime Amela ima isto značenje kao u arapskom – vrijedna, radna, ambiciozna, revnosna. 

Ime Amela na arapskom

Koji od ova dva moguća puta su doveli ime do naših prostora ostaje nerazjašnjeno. Ime Amela se na našim prostorima pojavljuje po prvih puta 60-tih, i moguće je da je sama ideja za ime došla sa njemačkog govornog područja. S druge strane, muslimanska imena na našem prostoru su obično arapskog porijekla, te je vrlo vjerovatno da je neka od knjiga muslimanskih imena koja je tad bila u opticaju dovela Amelu na naše prostore. 

Ime Amela se na arapskom piše ovako: أميلا.

 

POPULARNOST IMENA AMELA

Ime Amela slika

U obliku Amela se ime sreće samo kod nas, uglavnom na području BiH. Posljednjih godina se nije našlo među top 100 najčešćih ženskih imena na području BiH, ali je ime traženo posebno sa područja Njemačke. Razlog su mladi roditelji , koji dolaze s našeg podneblja i žele da nađu međunarodno ime za djevojčicu koje „povezuje oba svijeta“, a Amela je u tom slučaju fenomenalan izbor.

U obliku Amal (u tom slučaju znači nada) je ime popularno u Turskoj i u arapskim zemljama a sve češće se nadijeva i djevojčicama u BiH.

Ime Amelia slika

Ime u obliku Amelia je prilično popularno u svim zemljama engleskog govornog područja. To je zapravo bilo ime broj 1 za djevojčice u Engleskoj od 2011.  godine, a u top 10 je već više od 20 godina.  Amelia se takođe nalazi na Top 10 listama u Australiji, Škotskoj i Poljskoj, a među Top 25 u Kanadi i Sjedinjenim Državama. Ime je takođe visoko kotirano u Irskoj. Francuski oblik imena, Amélie, takođe se nalazi u Top 100 u Engleskoj, Škotskoj i Australiji, ali ironično, u Francuskoj ovo ime nije visoko rangirano. Popularnost imena Amélie (čita se Ameli) vjerovatno ime veze sa šarmantnim filmom koji je bio hit 2001. godine. Pogledjte kratak trailer ovog filma ovdje:

 

Oblici i Nadimci Imena Amela

Muški oblik imena kod nas je Amel.

Kao ženski oblici sve češće se sreću su Amal, Amelia i Amelija i Amalija i Amelina.

Amal (أمل) se na arapskom govornom području koristi i kao žensko i kao muško ime.

Pjesme o imenu Amela

Jer ja nisam tvoj, hej Amela (Crno Vino):

 

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Ime Amal slika

Loading...