SVE O IMENU ANDREA (ANDREJA)

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA ANDREA

Ime Andrea je grčkog porijekla, izvedeno od grčke riječi petrus "andreia " (ανδρεια) što znači „hrabrost“, „muževnost“.  Ime je duboko ukorijenjeno u hrišćanskoj tradiciji i u raznim varijantama rasprostranjeno širom svijeta.

znacenje i porijeklo imena Andrea

Šta Znači Ime Andrea?

Ime Andrea se smatra ženskom ekvivalentom muškog imena Andrija, što je naš oblik grčkog imena Andreas. Ime je izvedeno iz grčkog "andreia " (ανδρεια) što znači „hrabrost“, „muževnost“. No, izvorno samo značenje imena nije  - barem izvan grčkog jezičnog područja - glavni razlog za imenovanje djeteta, nego poštovanje svetog apostola i mučenika  svetog Andrije.

Ime Andrija u Bibliji

Zajedno s bratom Šimun-Petrom, Andrija je bio jedan od prvih učenika koji je Isus pozvao u Novom zavjetu, a istočne crkve ga nazivaju „prozvani“, jer vjeruju da je Andrija bio prvi od apostola kojeg je Isus pozvao. Sv. Andrija bio je u početku učenik Ivana Krstitelja i jedan od prvih koji je prepoznao Isusa kao Mesiju. Nakon uskrsnuća, Sv. Andrija nastavlja propovijedati u Maloj Aziji i Grčkoj. Postao je jedan od najpopularnijih svetaca u srednjem vijeku i izabran je za zaštitnika Rusije, Grčke i Škotske.

Imendani za Ime Andrea (Andreja)

 • 30.novembra (Andreastag, Apostol Andreas)
 • u Mađarskoj: 18. aprila
 • u Češkoj Republici: 26. septembra
 • u Slovačkoj: 5. januara
 • u Švedskoj: 10. jula

 

POPULARNOST IMENA ANDREA

Ime Andrea slika

Na Našem Podneblju

Ime Andrea je na našem podneblju najzastupljenije u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, a sreće se i u ostalim zemljama u regionu.

Andreja se nalazi trenutačno među 30 najpopularnijih ženskih imena na području Beograda. Ime se našlo među prvih 50 takođe na listi najpopularnijih splitskih imena, a u Zagrebu je nema ni u prvih 100, dok se među imenima za dječake nalaze čak tri varijante: Andrej, Andro i Andrija.

U Ostalim Zemljama

Englezi su posudili u 11. stoljeću njihovu varijantu imena „Andrew„ od Francuza, gdje je bila poznata varijanta "Andreu" (sada je to André). Ženski oblik Andrea se pojavio tek u 17. stoljeću. Danas je Andrea vrlo popularano muško ime u Italiji. Kao žensko ime, Andrea je zastupljena u Španjolskoj, Kataloniji,  Norveškoj, Sjedinjenim Državama i Francuskoj. U novije vrijeme je ime Andrea širom svijeta bilo najpopularnije 60-tih i 70-tih godina. U Americi je bilo tada na visoko rangiranom 23. mjestu. U zemljama njemačkog govornog područja, žensko ime Andrea je u upotrebi još od 18. stoljeća. Vjerojatno je preuzetoo od danskih ili švedskih imena. Od 1950-ih do 1970-ih, Andrea je jedno od najčešćih naziva za novorođenče u zemljama njemačkog govornog područja. U 1960-ima, Andrea je bila među tri najpopularnija ženska imena. 

U Švajcarskoj ime Andrea pripada imenima, kod kojih se ne vidi jasno spol. Stoga se ime Andrea mora kombinirati s još jednim, drugim imenom, koje je očigledno muško ili žensko ime. 

Oblici i Nadimci Imena Andrea

nadimci andrea

Kod nas se koristi i ženski oblik Andreja, a muški Andrija, Andro i Andrej. U posljedjih nekoliko godina se dje i ime Andreas, što prije nije bio slučaj. Razni oblici iz drugih jezika:Andi, Andrei, Andreana, Andreani, Andi, Andi, Andrea, Andrei, Ands, Andrina, Andreea, Anni, AnnieAndu, Anzge (švajcarski nemački), Andreina (oblast italijanskog jezika)Andrina, Andrietta (područje romanskog jezika)Andika, Andoka, Andicsek, Andras (mađarski) 

Deklinacija Imena Andrea

Budući da u imenu Andrea fali slovo j, deklinacija imena kroz padeže je (kao i kod ostalih imena koja imaju isti završetak) pomalo neobična. A izgleda ovako: 

 1. N (ko?) - Andrea
 2. G (od koga?) - od Andree
 3. D (kome?) - Andrei
 4. A (koga?) - Andreu
 5. V (Heeej!) - Andrea
 6. I ( s kime?) - s Andreom
 7. L (o kome?) - o Andrei

Pjesma o Andrei

I za kraj pjesma o Andrei grupe Regata: 

 

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...