SVE O IMENU LAMIJA: Značenje i Porijeklo

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA LAMIJA

Lamija je veoma popularno muslimansko žensko ime na području BiH. Porijeklo vodi iz arapskog jezika od arapske riječi لامعة što znači „blistava“, „sjajna“. No Lamia je poznati pojam iz grčke mitologije, i nema baš tako blistavo značenje.

znacenje i porijeklo imena Lamija

Šta Znači Ime Lamija?

Ime Lamija ima višestruko značenje. Na arapskom ime ima lijepo značenje, a zvuči melodično i lijepo na našem jeziku. Mnoge djevojčice nose ovo ime, i nikako ne želimo da o imenu pišemo ružno. No ipak, osjećamo se dužnim da navedemo da se u nearapskom svijetu naziv Lamija (Lamia) veže za grčku mitologiju i nema pozitivno značenje.

Kod Muslimana

Kao lično ime Lamija se koristi najviše na području Bosne i Hercegovine. U Turskoj se ime isto koristi, ali ne tako često. Ime se tumači iz arapske riječi „لامعة“ i ima značenje „blistava“, „svjetlucava“, pri tome se na arapskom ovaj pojam izgovara kao lāmiʻ. Druga varijanta je da je ime izvedeno od arapske riječi  لَمّاع što znači „sjajna“ se izgovara lammā. Oba ova tumačenja imaju slično značenje, ali po našem izgovoru prva varijanta više odgovara imenu Lamija.

Ime Lamija na arapskom

Zanimljivo je da nasuprot gore navedenom tumačenju, koje je uobičajeno na našem prostoru, u muslimanskom svijetu se ime Lamija na arapskom piše لمياء i izgovara Lamija.  U ovoj formi ime ima potpuno drugo značenje i znači ili „lijepe tamne usne“.

U arapskom svijetu je ime rasprostranjeno i sreće se u mnogim zemljama, ali ne spada među najpopularnija imena.

U Grčkoj Mitologiji

Lamia (grčki Λάμια) je prema grčkoj mitologiji bila kći boga Posejdona i Libije. Kasnije je postala kraljica Libije i ljubavnica Zeusa. Zevs je dobio sina s njom, ali ga je ubila njegova stalno ljubomorna supruga Hera i začarala je da ne može da zaspe da bi patila stalno. Zevs joj je omogućilo da može da izvadi svoje oči iz očne duplje. Od tuge i ljutnje zbog gubitka sopstvenog djeteta, Lamija je pretvorila svoju glavu u zmijsku glavu (slično Meduzi) i počela je ubijat i jesti djecu drugih majki. Prema grčkoj mitologiji, lamie (vampiri) su nazvani po ovoj Lamiji.

Etimološki pojam lamija dolazi iz grčke riječi  λαιμός (lämós) što znači „ždrijelo“.

 

Popularnost Imena Lamija

Ime Lamija slika

U Federciji BiH je ime Lamija već godinama na samom vrhu liste najpopularnijih imena za djevojčice.

Na našem podneblju ime srećemo samo u BiH kod muslimanskog stanovništva. Ime Lamija se još sreće najčešće Turskoj, Tunisu i Maroku.

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...