SVE O IMENU MIRELA: Značenje i Porijeklo

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA MIRELA

Ime Mirela je žensko ime koje nam dolazi vjarovatno dolazi iz latinskog i znači „čudo“. No postoji više teorija o značenjiu i porijeklu imena. O tome više u tekstu.

znacenje i porijeklo imena Mirela

Šta Znači Ime Mirela?

Ime Mirela se sreće kod nas, ali još u Francuskoj, Bugarskoj, Španiji, Italiji a i Albaniji . Ali čije je ime Mirela i odakle potiče? Postoje dva tumačenja:

Po prvom tumačenju, ime Mirela potječe od latinskog glagola mirare, što znači „diviti se“, ili iz latinskog "miracala" što znači "čudo, čudo, čuđenje, iznenađenje". Znači ime Mirela opisuje izvanredni događaj, za koji se vjeruje da je uzrokovan nekim oblikom božanske intervencije; pojava koja se čini suprotna prihvaćenim zakonima znanosti i prirode. Ime je stoga  često izbor među roditeljima koji prolaze kroz teške trudnoće ili porođaj. 

Druga vjerovatnoća je, da je izvedeno od francuskog imena Mireille, koje relativno novo ime. Naime ono proizlazi iz francuske knjige iz 1859. godine. U njoj su objavljene okitanske poezije „Mirèio“,  pjesnika i lingviste Frédéric Mistral.

Mistralova poezija, kao i Gounodova implementacija u istoimenu operu 1864. godine, popularizirala je upotrebu imena Mirela (Mireille) kao ličnog imena imena.

Sam Mistral komentirao je pitanje, je li ime postojalo prije objavljivanja njegove pjesme. Prema Mistralu, ime Mirela potječe od Marie tj. od Miriam (Merjem). O imenu Merjem opširno pročitajte ovdje. Po tom tumačenju Mirella je ime hebrejskog podrijetla koje bi značilo "draga" ili "voljena", „časna“.

 

Ime Mirela: Hrvatsko ili Muslimansko?

Često smo dobijali ovo pitanje, pošto se ime kod nas obično sreće kod Bošnjaka i Hrvata. Odgovor je- Mirela je latinskog porijekla (čudo), ili je pak samo još jedna od izvedenica imena Marija (Mirjam). Ime, kao i većina imena koja se danas nadijevaju djeci, nije domaće tj. narodno. Znači u tom smislu nije hrvatsko, ali samo 10 procenata imena koja se danas nalaze na top listama popularnosti su izvorna narodna hrvatska imena.

Ime Mirela na arapskom

Na pitanje, da li je ime muslimansko, dajemo sljedeći odgovor: Ime Mirela nema porijeklo u arapskom jeziku. No nigdje nije propisao da ime treba da bude orijentalno da bi bilo muslimansko. Ime ima lijepo značenje, i ništa ne govori protiv toga da ga i muslimani daju djevojčicama. No ako želite neko tradicionalno ime koje ima korijen u Kuranu, onda bi npr. Mejrem bilo jedno od mogućnosti. Na arpskom se ime Mirela piše ovako: ميريلا

 

POPULARNOST IMENA MIRELA

Ime Mirela slika

Mirela je relativno novo ime, budući da ga je u devetnaestom stoljeću stvorio pjesnik Frédéric Mistral. Ime je potom bilo daleko najrasprostranjenije u Francuskoj. Međutim od ranih devedesetih, godišnje samo desetak djevojaka u Francuskoj dobija ovaj naziv.

Na našem podneblju se ime sreće u Hrvatskoj, ali je najpopularnije kod muslimana u BiH. Trenutačno se ime ne nalazi na top listama, no ime je ipak sve popularnije u inozemstvu, tj. rado ga daju roditelji koji su se odselili, i traže za djevojčicu neko međunarodno ime, koje je lijepo i izgovorljivo kako na našem jeziku tako i na stranom. I Mirela je u tom smilsu, kao što joj i ime kaže - čudo.

Ime  Mirela zvuči otmjeno, ima lijepo značenje i svakako je dobar izbor!

Oblici i Nadimci Imena Mirela

Kod nas je poznato još i muško ime Mirel.

U Americi je sve popularnije ime Miracle, koje bukvalno znači – čudo, a potiče od istog korijena riječi.

Najviše oblika ovog imena srećemo kod Francuza:
Myreille, Murielle, Mirelle, Merveille, Mirielle, Mirella, Myrielle, Mirela

Pjesme o imenu Mirela

Mirelu je opjevao Halid Bešlić jos 1981. godine

 

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...