Top liste ženskih i muških imena za bebe u Španiji u 2017. godini

Koja imena su bila najpopularnija ove godine u Španiji? Prvo slijedi analiza, a na dnu teksta ćete naći odvojene liste najčešće davanih imena dečacima i najčešće davanih imena devojčicama u Španiji za 2017. godinu. Izvor podataka je Nacionalni Statistički Institut (El Instituto Nacional de Estadística). Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena.

Španska Imena Germanskog Porijekla

Vodeće ime na top listi najpoželjnijih imena za dječake je Hugo. Ime je od jednom banulo na vrh liste, takoreći. Pogledali smo statističke podatke od 1920. godine pa do danas, i ove ime sve do 2000. godine nije bilo nigdje među prvih 100 imena, a onda se odjednom pojavilo u samom vrhu. Ovo nije jedino novo ime koje se najedanput našlo na popisu imena dodijeljivanih djeci u Španiji. Razlog za ovakve novitete je što je 1994. godine reformisan Zakon o ličnom imenu. Od tada je imenovanje djece labavije regulisano, te tako po prvih puta postaje moguće djeci davati strana imena iako postoji odgovarajući prevod na španskom jeziku. Ako vam ime Hugo zvuči onako baš njemački, niste se prevarili i potpuno ste u pravu. Oni koje vode računa o modnim trendovima, vjerovatno imaju asocijaciju "Hugo Boss". I tu poznatu modnu marku je osnovao Njemac Hugo Ferdinand Boss.

špansko ime za dečako Hugo

Ime Hugo je inače germanskog porijekla, sa Špancima nema puno veze, i skraćenica je starogermanskih imena kao što su Hugberta ili Hugbald; izvedeno od starog germanskog "hugu" što znači "um, misli" i "huggen" što znači "misliti" ili kao imenica "mislilac, pametan". Takođe trećeplasirano ime Martin sve do 2010. nigdje nije zabilježeno u statistikma međiu prvih 50 imena. Iako je ime latinskog porijekla, može se reći da je i ono došlo iz Njemačke, sa tamošnjih lista popularnosti. Martin je tamo naime još od 1930. godine veoma popularan.

germansko ime za dečako Martin

Od svih imena koja su danas popularna u Španiji, u top 20 se našlo jedno jedino koje su i prije 100 godina Španci davali svojim sinovima, a to je ime Manuel. Iako zvuči bar nama tako moderno, ovo ime je još davne 1930. godine bilo na trećem mjetu, poslije Jose i Antonia.

 

Dobra Karma, Staro Ime

Na prvom jmjestu omiljenih španskih imena za djevojčice se našla Lucia. Ovo ime je, sa jednim dodatnim "j", i u Zagrebu pri vrhu liste. U Španiji se ime pojavilo tek 90-tih. Martina je na drugom mjestu odmah iza Lucije. Kao i imenjak joj Martin, o kome smo pisali gore, i ona je potpuno nova pojava u Španiji.

Maria je od vajkada bila tu, što sama kao Maria, što kao Maria Carmen, Maria Luisa, Maria Pilar. Imena koja slijede među prvih 15 imena su sve imena koja se mogu naći na top listama kako u susjednoj Italiji, tako i kod nas ili Njemačkoj. Posebno Sofia, Sara, Ema i Ana su imena koja nemaju nikakav lokalni karakter.

Izuzetak je Carmen koja je i prije 100 godina u Španiji, odmah poslije Marije bilo žensko ime koje se rado davalo kćerima. Carmen (čita se Karmen), znači "pjesma, pjevanje" ili "poema", ali "karma" znači i "proročanstvo".

 

Više o imenima u Španiji pročitajte ovdje »

 

 

Ovdje Vam nudimo zanimljive liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama za prošlu i ovu godinu u drugim zemljama i gradovima u regionu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 ženskih imena u Splitu 2017 »

top 100 muških imena u RS 2017 »

top 100 ženskih imena u BiH 2017 »

top 100 muških imena u BiH 2017 »

top 100 ženskih imena u BG 2015 »

top 100 muških imena u BG 2015 »

top 100 imena u BG 2016 »

Ovdje možete naći internacionalna imena. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 imena u Moskvi 2017 »

top 100 imena u Švajcarskoj 2017 »

top 100 imena u Njemačkoj 2017 »

Loading...