ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA MARTA

Ime Marta je staro biblijsko ime. A kao što to sugerira i samo značenje imena, Marta zvuči radno, pouzdano i odano. Pravi odabir za roditelje koji žele djetetu dati ime koje je postojano i tradicionalno, a istovremeno komopolitsko. Više o tome u tekstu.

znacenje i porijeklo imena Marta

Šta Znači Ime Marta?

Odakle potječe ime Marta? Iako mnogi roditelji djevojčicama daju ime Marta, jer se rađaju u proljeće, ime u svom korijenu nema veze sa mjesecom martom. Marta je biblijsko ime porijeklom iz drevnog aramejskog jezika (hebrejski מרתה Martâ) što znači "gospođa", a ime se tumači i kao „ona koja poslužuje“. Korijen ovog značenja leži u Bibliji.

Ime Marta u Bibliji

marta ime podrijetlo 

A Marta bijaše vrlo zauzeta posluživanjem. Foto izvor

Marta je lik iz Biblije, i pojavljuje se u Novom Zavjetu, kao sestra Marije iz Betanije i njihovog smrtonosno bolesnog brata Lazara. Kada je Lazar umro, Isus ga je vaskrsnuo iz mrtvih. U Evanđelju po Luki 10:38, Isus posjećuje kuću Marte i Marije. Marija sjedi pokraj Isusovih stopala i slušala njegove riječi, dok Marta "biješe zauzeta posluživanjem". Marta se žali Isusu kako radi sve poslove, dok Marija samo sjedi i sluša.

Citat: »Gospodine, zar ne mariš što me moja sestra ostavila samu da poslužujem? Reci joj dakle da mi pripomogne!« 41 Gospodin joj odgovori: »Marta, Marta, brineš se i uznemiruješ za mnogo, 42 a jedno je potrebno. Marija je doista bolji dio izabrala, koji joj se neće oduzeti.«

Zbog ovog se Marta često povezuje sa kućnim radom, a ne sa kontemplativnim životom.

 

Popularnost imena Marta

Međunarodno

Ime Marta slika

U Europi je ime najviše dostiglo popularnost od strane protestanata u Engleskoj tijekom reforme 16. vijeka. Martina uloga u Bibliji je bila privlačna za strogo religiozne. Takođe priču o Isusu u Martinoj i Marijinoj kući su prikazali mnogi umejtnici, među kojima Diego Velázquez, Rembrandt, Jan Vermeer, Caravaggio i Rubens. I danas, ime Martha je i dalje najveći favorit u Engleskoj.

Martha Washington je bila prva prva dama Sjedinjenih Država, i pomogla je da se ovo ime popularizuje u Americi .

Ime Marta je kozmopolitsko i naširoko se koristi u Europi – posebice u Engleskoj i Njemačkoj. Iako je popularnost nešto opala, ime je i dalje prisutno među top 100 ženskih imena.  U Španjolskoj je ime Marta takođe apsolutni hit i nalazi se na top 20 imena. Više o tome pročitajte u odjeljku: Španjolska Imena

 

Domaće

Ime Marta slika

Na našem podneblju je ima zasigurno najpopularnije u Hrvatskoj i nalazi se na samom vrhu najpoželjnijih hrvatskih ženskih imena, ali i u Srbiji i Bih se ime sve češće daje djevojčicama.

U BiH je ime bilo 2017. godine u top 50 bosanskih ženskih imena i isto tako i u Srbiji.

Kao što to sugerira i značenje imena, Marta zvuči radno, pouzdano i odano. Pravi odabir za roditelje koji žele dati djetetu ime koje je postojano i tradicionalno, a istovremeno komopolitsko.

 

Oblici i Nadimci Imena Marta

 • Aramejski: Marta
 • Njemački: Marta, Martha, Marthe
 • Finski: Märta
 • Francuski: Marthe
 • Friza: Martje
 • Hebrejski: Martâ
 • Norveški: Märtha, Marthe
 • Poljski, slovački, španjolski, portugalski: Marta
 • Ruski: Marta (Ма́рта), Marfa (Ма́рфа)
 • Švedski: Märtha, Marta
 • Mađarski: Márta

Pjesme o imenu Marta

Za ljubitelje klasične muzike, a i za obnne koji to nisu, ali su dovoljno radoznali da čuju nešto drugačije:

 

Više o hrvatskim imenima možete naći ovdje:  HRVATSKA  IMENA

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...