Srpska Ženska Imena za Decu- Spisak 1000 Imena

 

Interesuju Vas srpska ženska imena za decu? Ovde Vam nudimo listu sa čak 1000 tradicionalnih starih srpskih imena za devojčice i njihovo značenje (klikom na ime).

 

Ovde se nalazi aktuenla top lista:

top 150 imena u BG 2018 »

Spisak srpskih ženskih imena za decu

Ispod ćete pronaći listu sa skoro 1000 srpskih ženskih imena. Klikom na svako ime možete otkriti njegovo značenje, poreklo i još mnogo toga što vas može zanimati. Ovo putovanje kroz vremeplov srpskih ženskih imena donosi mogućnost da otkrijete posebnost svakog od njih.

Nadamo se da ćete uživati u istraživanju i potrazi, i da ćete na kraju pronaći inspiraciju za ime vaše buduće kćerke. Zapamtite, imena koja su danas popularna možda neće biti za 10 godina, ali neka od imena sa ove liste će nas pratiti i narednih desetleća, možda čak i duže.


Milica je najpopularnije srpsko žensko imene

Milica je najčešće srpsko žensko ime čak u 84 opštine u Srbiji. Ovo je pokazao popis stanovništva koji je urađen 2011. godine. U Beogradu je najčešće ime bilo Jelena.

Ali ovo stanje je samo trenutačna odslika stanja na onomastičnoj sceni.  Pre nekih 100 godina su se davala neka druga ženska imena kod Srba, kao što će se za 20 godina davati imena koja danas samo slutimo.

Mi smo vam ovde izneli jednu opsežnu listu uglavnom tradicionalnih srpskih ženskih imena (poneko ime na listi je i novije zabeleženo), ali moramo imati na umu- srpska ženska imena se uvek menjaju, kao i kod većine drugih naroda.

Srpska ženska imena nekad i sad

Žensko Ime Petra

Lična imena su jedan od oblika narodnog stvaralaštva i deo su narodnog blaga. Ona su nekada više nego sada govorila odakle dolazimo, ko su nam preci. Danas se čini da su imena internacionalizovana, ali i ona govore o epohi u kojoj živimo.

Imena nose u sebi kulturne uticaje, duh vremena, pečat istorije. Govore o tradiciji, običaju, religiji, društvenoj psihologiji, jezičkom razvoju i pogledu na svet iz ugla vremena u kom živimo.

U mnogim onomastičkim rečnicima skupljana su imena kao jedan sastavni deo jezičkog bogatstva. Jedan od ovih rečnika je, pored rečnika Vuka Karadžića iz 1814., svakako i „Rečnik ličnih imena kod Srba“ koji je napisala Milica Grković 1977. godine, a o kom smo više pisali u rubrici:

MUŠKA SRPSKA IMENA ZA DECU

Spisak – stara srpska ženska imena

Žensko Ime Srna

Mi vam ovdje izdvalamao iz ovog rečnika listu sa oko 1000 ženskih srpskih imena. Na listi su uglavnom stara ženska imena tradicionalno nadevana kod Srba, ali lista sadrži i neka nova imena koja su danas zastupljena na području Srbije.

Iako je ovaj spisak srpskih imena za devojčice poprilično veliki, on nikako ne obuhvata sva imena. Monoga od starih srpskih imena postoje samo još u pisanoj formi, i ne daju se danas deci jer nisu u skladu s vremenom. Ali ako vam ova lista koju smo ovde napisali nije dovoljno velika, svakako preporučujemo da bacite oko na gore pomenuti rečnik imena kod Srba.

Sva ženska srpska imena, isto kao i muška, se dele u dve osnovne grupe:

  1. Narodna slavensko srpska imena
  2. Pravoslavna kalendarska hrišćanska imena

Posle oslobođenja od turskog ropstva i u doba oživljavanja nacionalne srpske svesti, lična srpska imena su bila značajan element. Izdavali su se vremenom razni rečnici i spiskovi, i svi su bili odraz težnje da se potisnu strana imena, bilo da su izdavana od strane Pravoslavne crkve ili od raznih onomastičara.

Još 1828. godine u predgovoru rečnika Jovana Pačića je naglašeno da su Slaveni vekovima uzimali strana imena uglavnom grčkog i latinskog porekla, i da je napokon vreme da se vrate svojim starim srpskim imenima.

U modi su internacionalna ženska imena za decu

Ime Mila slika

I današnje diskusije oko imena su žive. I danas, kao nekad, se poziva na vraćanje tradicionalnim vrednostima. Neki će da odaberu za svoje devojčice stara tradicionalna srpska imena slavenskog porekla, neki biraju kalendarska pravoslavna ženska imena, a neki moderna imena za devojčice koja su trenutno pupularna ili čak izlaze iz svih ovih okvira.

O tome kako će nazvati svoju devojčicu odlučuju samo roditelji!

Tako ako bacite pogled na top liste imena u Moskvi, Nemačkoj, Zagrebu, Beogradu. Španiji i Italiji, naći ćete među prvig 50 imena sigurno najmanje 10 ženskih imena koja su po svuda ista.

Slično je stanje i kod muških imena ali roditelji su konzervaivniji kod imenovanja muške dece, tako je ovaj fenomen međunarodnih imena mnogo izraženiji kad su u pitanju ženska imena.

Posebno su omiljena kratka imena koja se na svim jezicima izgovaraju lako. Za mnoge koji misle da su se naši roditelji pomodarili i daju deci strana ženska imena, možda će biti zanilmljiva činjenica da se npr. naše ime Mila našlo na svim međunarodnim listama.

Globalizacija teče u svim smerovima, i kao nekada davno, i danas su imena odraz duha vremena u kojem živimo.

Moderna ženska srpska imena

Uvek su postojala i postojaće tzv. „moderna imena“, ili kako ih kritičari posprdno zovu „ pomodna imena“.

Neka od ovih imena su smele izvedenice već starih poznatih imena, te se tako danas ime Maša daje češće nego Marija. Mnoga moderna imena nam dolaze iz stranih jezika.

No ovaj fenomen „pomodnih“ imena je postojao uvek, ili barem od kada je postojao protok informacija. U srednjem veku je kod Srba bilo popularno ime Oliver, zahvaljujući uticaju literature. Na isti načinje na naš prostor došla i ruska Nataša, koja se danas tako udomaćila, da ime već važi kao “srpsko”.

Ime Gordana je proslavila Marija Jurić Zagorka sa itoimenom knjigom koja je izdata pred drugi svetski rat.  Film "Slavica" koji je bio popularan posle 2. svetskog rata je učinio ovo ime veoma poznatim kod Srba, a pesma „Marina“ koja je bila hit krajem pedesetih godina donela je ovo ime na srpske top liste najpopularnijih imena. Snežana je verovatno došla u društvu sedam patuljaka i zauvek se nastanila na srpskoj onomastičkoj sceni. A zašto da ne?!

U novije vreme su moderna kratka imena koja su melodična i lako se izgovaraju. Javljaju se čak, kao nikad do sada, i ženska imena koja završavaju na suglasnik, kao, na primer, Katrin

Izaberite ime koje vam se dopada

Bilo kako bilo, na sreću, samo roditelji imaju pravo da imenuju svoju decu, i svakom je prepušteno na volju da odabere ime koje hoće. Da li se ime nalazi u srpskom tradicionalnom imenoslovu, ili pak neko potpuno drugačije ime, stvar je ukusa i lične odluke.

Kritičara sa svih strana će uvek biti. Neki tvrde da su tradicionalna imena opet u modi. Statistika pak govori da su roditelji smeliji nego poslednjih 7 decenija u imenovanju dece. Nikada pre roditelji nisu bili toliko slobodni, koje ime će da izaberu. 

Za vašu bebu odaberite ime koje se vama dopada. Nazovite devojčicu Kiša, ako vam se ovo ime sviđa. Sigurno će se naći neko ko će reći, bože sačuvaj, pored toliko imena srpskog imenoslova gde nađe to ime?!

No, velika je verovatnoća da taj neko ko deli savete ni ne zna da su npr. imena Stana, Stanija, Stanica, Stanka, Stanomirka, Dostana i slična davana devojčicama sa željom da se više ne rađaju ženska deca. Dosta! To je bila poruka. Iz istog razloga davala su se i imena Muška i Muškija u porodicama gde se rađaju devojčice jedna za drugom, sa željom da se takva tradicija prekine i da se počnu rađati muška deca.

Da li je poruka imena Iskra, Srna, Una, Tea i svih onih imena koja se danas rado daju, a predmet su kritike tradicionalista ipak pozitivnija i više u skladu s vremenom, odlučite sami.

Ova lista ženskih imena za decu koju smo naveli ovde uglavnom sadrži stara srpska ženska imena za decu, i nadamo se da će vam dati inspiraciju.

 

A koja imena su najpopularnija u unutrašnjosti Srbije možete pročitati ovde:

Top srpska imena od 1900. do danas »

Ako Vas zanima koja imena su bila popularna ranijih godina,ovdje su Vam dostupne liste koje sadrže najčešća srpska muška imena i najčešća srpska ženska imena od 1900. pa do 2015. U našoj banci podataka imate naravno i pristup značenju svakog ovog imena.

top 20 srpskih imena od 1940 do 1950 »

top 20 srpskih imena od 1950 do 1960 »

top 20 srpskih imena od 1960 do 1970 »

top 20 srpskih imena od 1970 do 1980 »

top 20 srpskih imena od 1980 do 1990 »

top 20 srpskih imena od 1990 do 2000 »

top 20 srpskih imena od 2000 do 2010 »

top 20 srpskih imena od 2010 do 2015 » 

Loading...