Srpska Muška Imena za Decu- Spisak 1000 Imena

 

Interesuju Vas srpska muška imena za decu? Ovde Vam nudimo listu sa čak 1000 tradicionalnih starih srpskih imena za dečake i njihovo značenje (klikom na ime).

 

Ovde se nalazi aktuenla top lista:

top 150 imena u BG 2018 »

Spisak srpskih muških imena za decu

Dobrodošli na putovanje kroz srpska muška imena! Ispod vas očekuje lista s gotovo 1000 srpskih muških imena. Svako od ovih imena krije zanimljive priče o poreklu i značenju koje ćete moći otkriti jednostavnim klikom na ime.

Uplovite u vremeplov srpskih muška imena i otkrijte posebnost svakog muškog imena koje vas zanima. Možda ćete pronaći inspiraciju za ime vašeg budućeg sina. Imajte na umu da imena koja danas obaraju rekorde popularnosti možda neće biti toliko rasprostranjena za 10 godina, ali neka od imena sa ove liste će ostati s nama i narednih desetleća, možda čak i duže.


Muško Ime Vukašin

Srpska imena se prema poreklu dele u 2 osnovne grupe :

  1. Narodna srpska imena slovenskog porekla
  2. Pravoslavla srpska imena - kalendarska odnosno hrišćanska

Lista srpskih muških imena za decu

Mi smo vam ovde sastavili listu sa 1000 srpskih muških imena za decu, i iako se na prvi pogled učini da je lista ogromna, ona nikako nije obuhvatila sva srpska muška imena. 

A ovde možete naći

ŽENSKA SRPSKA IMENA ZA DECU

Mnoga stara srpska imena postoje samo još na papiru. Retko ko od roditelja bi bio spreman da danas da detetu ime Dabiživ, Bratoteg ili Vučonja, i mi smo ovakva imena izostavili sa liste. Izabrali smo onih 1000 koja se nama čine kao imena koja se i u današnje vreme mogu davati dečacima.

Roditelji uglavnom nadevaju imena koja su negdje već čuli, neki se informišu na našoj stranici, ali retko ko se uputi u biblioteku da iznajmi pravi rečnik srpskih imena.

Ipak, sigurni smo da ovakav rečnik skriva mnogo interesantnih imena koja biste možda i dali svom dečaku.

Zato ćemo ovdje preporučiti „Rečnik ličnih imena kod Srba“ koji je napisala Milica Grković 1977. Godine.

Kako je nastao ovaj Rečnik ličnih srpskih imena

Muško Ime Vukašin

Milica Grković je prva se  osmelila i odradila veoma težak zadatak – sastavila je opsežan rečnik ličnih imena imena u Srba i Hrvata. Ona je i objasnila način kako su skupljani podaci za ovaj Rečnik srpskih imena

Tada kad je ovaj rečnik nastao, nije postojao internet i brz protok informacija. Podaci su se skupljali raznim formularima, pisana su olovkom, na papiru, a informacija se slala poštom.

Ona je onomad izradila upitnik i poslala ga u više od devedeset mesta gdje su živeli uglavnom Srbi i Crnogorci. Ovi upitnici su popunjeni, unesena su sva imena što su postojala tj. bila poznata u tom kraju, a potom je obradila sve te upitnnike, i tako je nastao ovaj opsežan rečnih srpskih imena.

Na ovaj su način zabeležena sva imena koja su tih godina bila ili živa ili u pamćenju nekih potomaka. No ovo nije bio jedini izvor podataka. Skupljajući imena sa najstarijih srpskih spomenika pa do tih 70-tih godina, cenjena Milica Grković je skupila još mnoštvo imena i dodala ih ih ovima koje je prikupila slanjem i popunjavanjem formulara.

Tako je skupila desetak hiljada ličnih srpskih imena.

Sudeći po analizama koje smo sproveli, u ono doba je ovaj Rečnik ličnih imena kod Srba spadao među bolje među većinom ovakvih evropskih onomastičkih reečnika

S njenom metodom prikupljanja podataka ona je uspela da obuhvati sva tada znana srpska imena - živa i neživa, tj istorijska. Da bi bilo potpuno jasno kojom metodom je zabeleženo i odakle potiče imejasna, Grkovićka je pored svakog imena dodala mesto gde je ime zabeleženo.

Ovaj postupak postupak arhiviranja nam pored značenja imena pruža i druge veoma važne podatke o svakom imenu. Ipak čak i ovaj veliki rečnik srpskih imena nije potpun. Napomenuto je kako nisu iskorišteni svi izvori u kojima se nalaze stara srpska imena te i u ovoj knjizi poneko fali.

Srpska imena se menjaju

Muško Ime Zoran

Tada, kada je ova knjiga napisana, još nisu postojala neka imena koja se danas daju deci širom Srbije. Imena su odraz vremena u kom živimo, ne daju se danas niti su se ikada davala samo stara tradicionalna imena. Svaki dan se rađa i rađalo se poneko dete koje nosi novo ime, potpuno nepoznato do danas. Ili pak nastaje neka nova izvedenica nekog već postojećega u ovome ili onom kraju.

Kada bi se na današnji dan dan popisala baš sva srpska imena koja postoje, sigurno bi već bi se sutra dan nastalo nekoliko novih. I ovako iz dana u dan. Od popisa imena do izlaska rečnika se nakupi dosta imena, a kamo li od 1977. godine, kad je napisan gore pomenuti rečnik, pa do danas.

Potpunost bilo koje liste ličnih imena je nemoguća, jer je broj izvora koji sadrže podatke o imenima neograničen.

Razni oblici srpskih muških imena

Pored toga, jedno ime se uglavnom pojavljuje u više oblika (u proseku 15 imena nastane od jednog imen) i ove izvedenice i nadimci se vremenom etabliraju kao vlastito ime.

Primjerice tako od imena Petar, prema podacima koje smo prikupili, postoje 152 izvedenice:

Petara, Petarac, Petreta, Petrica, Petrika, Petrina, Petrusina, Petruša; Peca, Pece, Peca, Pecalj, Pecota; Peća, Pećo, Pećan, Pećko; Peja, Peje, Pejo, Pejak, Pejan, Pejula, Pejuš; Peka, Peko, Pekan, Pekiš, Pekula; Pera, Pere, Pero, Peran, Pereta, Perica, Perina, Periša, Periško, Peruš, Perušak; Peta, Pete, Peto, Petan, Petko itd.

Ili na primer ime Branko je nastalo ili od imena Branibor, Branimir, Branislav, Branivoj, Srbobran ili je izvedeno od reči bran-iti., a od njega su opet nastala mnoga imena kao npr. Ban, Bana, Bane, Banče, Banko, Banja, Banjo, Brana, Brane, Brano, Branča, Branče, Branjo.

Istom logikom su od iste osnove „milo“ nastala imena Milak, Milan, Milanko, Milen, Milenije, Milenko, Milija, Milijan, Milijanko, Milika, Milun i dr. te od složenica Milibor, Milidrag, Milimir, Milisav, Milislav, Milivoj, Miloljub, Bogomil, Dragomil i dr.

Strana a domaća srpska muška imena

Muško Ime Vid

Pored mnogih slavenskih imena koja su se našla na ovoj našoj listi srpskih muških imena, mnoga su tzv. prevedena imena. No upitno je da li su imena stvarno prevedena, ili su u različitim krajevima sveta nastala iz iste želje, poriva, straha ili nade roditelja. Tako npr. ime Matej, Matija u hebrejskome znači isto što i na našem jeziku znači ime Božidar.

Danas je svakako popularnije ime Matej i razni oblici ovohg imena ali mnogi i ne znaju šta ovo ime znači, i da Božidar ima isto to značenje na domaćem jeziku. Tada je mnogim vernicima dete beše božji dar, otuda je i nastalo ovo ime.

Kako su roditelji motivirani danas, a i nekada davno, je gotovo neobuhvatljivo, ali usporedna proučavanja dokazuju da se većina istih motiva susreće u među svim narodima.

Ružna i opasna muška  imena

Mnoga od imena na ovoj listi su iz našeg ugla gledanja ružna. I danas neće niko dati detetu ime Gad, Grdan, Mrgud ili slično. No ova imena treba posmatrati u istorijskom kontekstu. Ovo su naime tzv. zaštitna imena, koja su po verovanju trebala da zaštite dete od zla.
Takva imena su često bila s namerom ružna, mrska, i gadna, kao npr.: Gorča, Grdan, Gadić, Gnusan, Gad, Mrkša, Zavid, Zloba i sl.
Iz našeg ugla  je prosto neverovatno da roditelji svojoj predivnoj dečici, koju nesumnjivo vole, mogu nadenutii tako grozna imena. Ali roditelji su strepeli za život svog voljenog deteta i upravo zato su davali zastrašujuća imena, kako mu ne bi ne mogu nauditi ni uroci, ni zle veštice, ni ale.
 
No nisu sva zaštitna imena bila ružna. Neka su izražavala jačinu, kao npr Gvozden. Neka od ovih imena su nosili u sebi ime varte, jer zli dusi beže od nje, kao npr. Ognjen, Plameta, Žarko, Sprža i tako dalje.
Pošto je crna boja je takođe štitila od demona, davala su se imena koja simbolišu crnu boju, kao npr. Vranko, Vran, Vraneš, Mrkša...
 
Opasna imena koja se danas koriste su ognjen, Nebojša, Strahinja, Srđan, a najrasprostranjenije je ime Vuk.
 
Vuk Karadžić je rođen u porodici gde je pre njega umrlo petoro dece, i zato je dobio to ime. Ljudi su verovali da će dete kome nadenu ime Vuk veštice, demoni i druga zla bića ostaviti na miru.
O tome sam Vuk kaže:
 
„Kad se kakvoj ženi ne dadu djeca onda nadjenu detetu ime Vuk, jer misle da im djecu vještice jedu, a na vuka da neće smjeti udariti (za to su i meni ovako ime nadjeli).”

 

A koja imena su najpopularnija u unutrašnjosti Srbije možete pročitati ovde:

Top srpska imena od 1900. do danas »

Ako Vas zanima koja imena su bila popularna ranijih godina,ovdje su Vam dostupne liste koje sadrže najčešća srpska muška imena i najčešća srpska ženska imena od 1900. pa do 2015. U našoj banci podataka imate naravno i pristup značenju svakog ovog imena.

top 20 srpskih imena od 1940 do 1950 »

top 20 srpskih imena od 1950 do 1960 »

top 20 srpskih imena od 1960 do 1970 »

top 20 srpskih imena od 1970 do 1980 »

top 20 srpskih imena od 1980 do 1990 »

top 20 srpskih imena od 1990 do 2000 »

top 20 srpskih imena od 2000 do 2010 »

top 20 srpskih imena od 2010 do 2015 » 

Loading...