Top liste ženskih i muških imena za bebe u Beogradu u 2018. godini


Koja imena za decu su bila najpopularnija ove godine u glavnom gradu Srbije? Na osnovu analize i obrade podataka ovde Vam nudimo rezultate za 2018. godinu. Za sve one koji traže STARA SRPSKA IMENA, dole ispod ovih aktuelnih tabela su i srpska imena od 1900. godine pa do danas. Izvor podataka su zvanični statistički zavodi i uredi grada Beograda.

 

 

 

 

Ovde možete naći stara, neka već zaboravljena srpska imena. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 20 srpskih imena do 1940. godine »

top 20 srpskih imena od 1950 do 1960 »

top 20 srpskih imena od 1960 do 1970 »

top 20 srpskih imena od 1970 do 1980 »

top 20 srpskih imena od 1980 do 1990 »

top 20 srpskih imena od 1990 do 2000 »

top 20 srpskih imena od 2000 do 2010 »

top 20 srpskih imena od 2010 do 2015 »

 

Ovde Vam nudimo zanimljive liste najčešće davanih imena dečacima i najčešće davanih imena devojčicama za prošlu i ovu godinu u drugim zemljama i gradovima u regionu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 muških imena u RS 2017 »

top 100 ženskih imena u BiH 2018 »

top 100 muških imena u BiH 2018 »

top 100 imena u BG 2017 »

top 100 imena u ZG 2018 » 

značenje imena Beograd

Imena Za Devojčice - Beograd 2018

Na listi najpoželjnijih imena za devojčice su i dalje vodeće tri - Sofija, Dunja i Sara, ali su se u top 10 takođe desile promene. Naime po prvi put u poslednjih 35 godina se ime Milica se nije našlo u top 10 imena za devojčice. Još od davne 1900. godine samo još u periodu između 1960 i 1980. Milica nije bila među prvom desetorkom. Ove godine je njeno mesto zauzela Tara, koja je sa 18. mesta od prošle godine dospela na 9. mesto i svoj rejting poboljšala za čitavaih 9 podeoka.

Žensko Ime Petra

Takođe nova na listi je i Petra, koja je do pre neku godinu važila kao žensko hit ime u susednoj Hrvatskoj. Ove godine Petra je u Zagrebu ispala iz top 10 najpopularnijih ženskih imena, a u Beogradu je ušla u top 10 imena. Obrnuto je bio slučaj sa Mašom i Unom - oba imena su bila hit u Beogradu, a danas ih srećemo i u Splitu i u Zagrebu.

Top i Flop Imena za Devojčice

 

 

Pored Milice najveći pad popularnosti beleže imena: Anđela, Valentina i Vanja. Ime Vanja kotira na muškoj i ženskoj listi imena otprilike isto - kao ime za devojčice je na 50. mestu, a kao ime za dečake na 52. mestu. Ipak beležimo pad popularnosti ovog imena u ženskoj varijanti, dok je u muškoj varijanti sve češče. Fenomen uniseks imena je na našem podneblju sve zastupljeniji, dok npr. na nemačkom govornom području zakon nalaže da pol deteta treba biti prepoznatljiv iz imena.

Žensko Ime Srna

Nagli rast popularnosti uočavamo nadalje kod imena: Iskra, Emilija, Srna i Ljubica, kao i kod imena Mia i Sofia. Ovde napominjemo da se i Sofia i Mia protive srpskom pravopisu, koji nalaže da se između slova i i a umeće slovo j, no pravila su pravila, a matični uredi beleže još i imena: Anastasia, Daria, Lucia, Tia, Viktoria, Aleksia, Ariana, Diana, Olivia, Anamaria itd.

Prognoza- Najpopularnija Srpska Ženska Imena 2019

Ime Mila slika

Portal Znacenje-Imena.com je pre četiri godine predvideo da će, tada negde pri dnu liste rangirana Mila da se nađe među prvih 10 imena - i pogodili smo! Ime Mila je osvojilo top liste daleko van granica Srbije, a u Nemačkoj su se na listi najpopularnijih imena našle Mila i Milana, a i muško ime Milan. O imenu Mila možete više pročitati ovde.

Ime Jelena je na prvi pogled nestalo sa scene. Ipak razni oblici ovog imena su veoma prisutni i dalje, kao npr. Helena, Elena, Lena. Naša prognoza je da će ime Lenka u sledećih nekoliko godina ući u top 10 imena.

Imena Za Dečake - Beograd 2018

Na samom vrhu top liste najčešćih muških srpskih imena u glavnom gradu Srbije nije došlo do promena; Luka, Stefan, Lazar Vuk i Filip su kao i prošle godine zauzeli prvih 5 pozicija. Fenomen Luka dakle i dalje traje, i ovo muško ime se nalazi i dalje na ubedljivom prvom mestu.

Muško Ime Vukašin

Dok se trend ženskih imena svako par godina menja, muška imena su godinama bila jedna te ista. No nakon više od 10 godina se i na listi imena za dečake desila promena. Ove godine imena Vukašin i Viktor su po prvi put ušla među top 10 imena, i istisnula su Nikolu i Aleksu. Pored Vukašina i Viktora je još jedno imen na slovo v iznenađenje. Naime Vukan je svoj rejting poboljšao za čak 23 pozicije, i sa 46. mesta se popeo na 23. mesto. Time ime Vukan beleži najveći skok popularnosti, a čak tri imena sa istim korenom reči su među 25 najčešćih muških imena za bebe u Beogradu: Vuk, Vukan i Vukašin.

Vuk Karadžić je za ime Vuk u svom "Riječniku" zapisao sledeće: "Kad se kakvoj ženi ne dadu djeca, onda nadjene detetu ime Vuk, jer misle da im djecu vještice jedu, a na vuka da neće smjeti udariti."

Muško Ime Zoran

Također su ove godine mnogo češće nego prošle dodeljivana stara srpska i slavenska imena, pa su se Zoran, Božidar i Slobodan nakon više od 3 decenije ponovo našla među top 100 srpskih muških imena u glavnom gladu Srbije. Potpuno novi na listi su još Oleg i Mateo. Mateo je još jedan oblik imena Matej, a Oleg je muški oblik imena Olga. Iako nam ovo ime dolazi iz Rusije, izvorno je staro-germanskog porekla i sa Vikinzima je iz Švedske došlo u Rusiju, a vodi značenje od reči "hailac", što znači "zdrav".

Dok su u periodu između 1990-2000 bili među prvih 20 mena, danas su Dejan i Nenad tek na 88. i 90. mjestu.

Prognoza- Najpopularnija Srpska Muška Imena 2019

Muško Ime Vid

Ime Vid se našlo tek na 66. mestu ove godine, ipak ubrzo bi se moglo naći u top 20 srpskih imena za dečake. Iako nas ime prvenstveno asocira na moć gledanja, ime je prvenstveno poznato po Svetom Vidu. Srpska pravoslavna crkva i Rimokatolička crkva proslavljaju ga 28. juna po novom kalendaru, a 15. juna postarom kalendaru kao dan Svetog Vita. A kod Srba se ime povezuje i sa Vidivdanom.

No upitno je da li ime dolazi iz hrišćanstva ili pak iz slavenske mitologije. Naime u slavenskoj je mitologiji je Svetovid četvoroglavi bog koji je povezan sa  ratovima i proricanjem. Imao je belog konja, jedan luk ili mač, kao simbol rata, i rog za piće. Sa svoje četiri glave je mogao obuhvatiti pogledom sve strane sveta (Svevid). O njemu su ovisili uspesiratnih pohoda, trgovina i bogatstvo žetve. Baltički Slaveni su ga slavili kao prvog ili najvišeg boga.

Veruje se da je dolaskom kršćanstva Svetovid i dalje ostao u slavenskom narodu kroz lik svetoga Vida.

No nakon vladavine bibllijskih imena, koja su već više od tri decenije osvajala sve top liste u Srbiji, mi predviđamo u 2019. godini vraćanje starih slaveno-srpskih imena na scenu. Ognjen, Dušan, Vukašin, Vukan, Božidar, i Slobodan će opet biti sve češće davani dečacima. 

Takođe će već popularna imena početi da se daju u malo drugačijim varijantama, te će umesto Stefana sve češće će biti ime Stevan, umesto Meteje Mateo, umesto Aleksandra ruske varijente Aleksej i Aljoša, umesto Nikole - Nikolaj.

 

Loading...