Najpopularnija muška imena za bebe u Federaciji BiH 2018

 

Evo nas na početku 2019.godine i već imamo preliminarne statistike najčešće davanih imena u BiH sa top 100 imena. Ima li iznenađenja i novih trendova u nadijevanju imena dječacima, ili su mladi roditelji odabrali ista imena kao lani? Izvor podataka je Federalni zavod za statistiku BiH www.fzs.ba.

 

Top 10 - Bošnjačka Imena za Dječake

značenje imena Ahmed

Ahmed, Daris, Amar i Davud su kao i protekle godine istim redosljedom zauzeli prva četiri mjesta. Novo ime je u prvih 10 imena za dječake Eman, a iz top 10 je ispao Vedad. Na prvi pogled izgleda ko da je sve isto kao i lani. Ista imena vladaju već nekoliko godina. U prvih 10 su sva imena muslimanska, tj. uglavnom arapskog porijekla. No ako uradimo analizu top 100 imena, mogu se očitati novi trendovi i promijene koje slijede narednih godina.

Top i Flop i prognoza za 2019. godinu

značenje imena Džan

Od starih muških imena se malo koje našlo na listi, ali se dobri stari Emir drži na visokoj 12. poziciji.

Imena koja su na listama pala prednjači Vedad, koji je sa 8. mjesta pao na 20.

 

 

Najveći uspon na listi popularnosti se bilježi kod imena Džan, koji je sa 30. mjesta došao na 15.,a ime  Dani je svoj rejting poboljšalo za čak nevjerovarna 42 podeoka, i dospjelo sa 63. na 21. mjesto. Na osnovu ovih trendova, predviđamo da će ime Dani uživati sve veću popularnost, te da će sljedeće godine dospjeti u top 15 imena.

Svijetli Dani za Ime Dani

značenje imena Dani

 Za razliku od imena Džan, Dani se na svakom jeziku u svakom dijelu svijeta izgovara jednostavno. U doba globalizacije i kretanja stanovništva, ovaj fenomen kratkih i lako izgovorljivih imena je prisutan svugdje, kako na našem podneblju tako i širom Evrope. Ime Dani je prilično novo na našim prostorima, i iako se navodi da je ime arapskog porijekla sa značenjem "bliski" mi ćemo ovdje navesti neizbježnu činjenicu a to je- na našem jeziku ovo ime znači "dani", što je množina imenice "dan" koja označava vrijeme od izlaska do zalaska sunca.

najčešća bošnjačka imena za bebe

Kao i u susjednoj Hrvatskoj, na listi sve češće srećemo imena, koja su van pravila našeg pravopisa, te se na listi nalazi pored Amara i varijanta Ammar, a iako nije među prvih 100 imena, ove godine su upisana i imena Muhammed, Emman, Ommar ili čak ime Armmin.

Izvor podataka je Federalni zavod za statistiku BiH www.fzs.ba

 

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2018 »

 

Ovdje Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama za prošlu godinu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 ženskih imena u BiH 2017 »

top 100 muških imena u BiH 2017 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2015 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2015 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2016 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2016 »

Analizu najpopularnijih imena u 2018 za cjelokupnu BiH možete pročitati OVDJE

 

 

Loading...