Top liste ženskih i muških imena u RS u 2017. godini

Koja imena su bila najpopularnija ove godine u Republici Srpskoj? Na osnovu posljednjih zvaničnih rezultata Republičkog Zavoda za Statistiku već imamo preliminarne rezultate za 2017. godinu.

 

Ako Vas zanima koja imena su se našla na listi popularnosti u prvih 100, ovdje Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama u Republici Srpskoj u 2017. godini. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena.

 

Novak je počeo da gubi

moderna srpska muška imena

U Republici Srpskoj se u prvoj desetorci u odnosu na prošlu godinu nije desila nikakva promjena. Stefan je i dalje na prvom mjestu, ostali su se ispremetali po jedan do dva podeoka, ali nikakvih velikih iznenađenja u vodećoj desetorci  zapravo nije bilo. Velike skokove i padove bilježi ipak nekoliko imena, koja nisu na vrhu liste ali ih obavezno želimo pomenuti. Najveći porast popularnosi bilježi ime Leon. Ime je veoma popularno diljem svijeta, ali je na našim prostorima prilično nova pojava. Odmah za njim je jedno svima nama veoma dobro poznato ime, a to je Ilija. Iako je tek na 60. poziciji ipak uočavamo da se poboljšao za čak 35 podeoka u odnosu na prošlu godinu. Ovakvi skokovi u populrnosti su pokazatelji budućih trendova, i predviđamo da će oba ova imena do 2020. da se nađu među prvih 15 imena. Pored njih dvojice pomenućemo još Relju i Gavrila. A najveći gubitak bilježe Nemanja i Novak. Ime Novak je s porastom popularnosti istoimenog tenisera proteklih godina bilo sve popularnije. Reklo bi se, odkako je Novak počeo da gubi i ime je počelo da gubi na popularnosti.

 

Marija je hit u RS kao i u ZG

moderna srpska ženska imena

Na listi za djevojčice se u vodećoj desetorci takođe ne dešava ništa. Marija je na prvom mjestu, Sofija i Ana su zamijenile mjesta a ostala ženska imena su čak ostala na istim pozicijama. Inače u Zagrebu takođe Marija uvijek u vrhu liste, ali i u cijeloj Hrvatskoj nikad za posljednjih 100 godina nije bila van vodećih 10 imena. Najveći porast popularnosti bilježi Anja koja se poboljšala za 12 pozicija u odnosu na prošlu godinu. A porast popularnosti je doživjelo i ime Kalina. Nasuprot tome, sve manje su popularne Andrea i Valentina.

Beograd nema veliki uticaj

najmodernija imena

Zanimljivo je to da što se tiče imenovanja djece u RS, Beograd ima mnogo manji uticaj nego što mnogi misle. Dok je Marija već godinama na čelu liste , u Beogradu je tek na 28. mjestu. Takođe Anastasija (koje je najčešće žensko ime u Moskvi) i Katarina nisu u Beogradu ni međiu prvih 20. S druge strane, dok je u Beogradu Mila pravi hit i ove godine je uspjela da dođe na 7. mjesto, u RS je tek na 30. A kod Nine je još veća razlika, u Beogradu je na 5. mjestu a u RS tek na 41.

Takođe i kod muških imena se primijete velike razlike, pa se tako David i Marko u glavnom gradu Srbije ne nalaze niti među prvih 20, a Miloš je tek na 36. mjestu. Obrnuto, Vuk je u Beogradu na 3. poziciji a u RS tek na 22.

 

Ovdje Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama za prošlu godinu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 ženskih imena u Splitu 2017 »

top 150 imena u Beogradu 2017 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2017 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2017 »

top 100 ženskih imena u BG 2015 »

top 100 muških imena u BG 2015 »

Analizu najpopularnijih imena u 2017 za cjelokupnu BiH možete pročitati OVDJE

 

 

 

 

Loading...