Značenje i Porijeklo Imena Srđan

Šta znači ime Srđan?

Postoji više tumačenja ovog imena: Ime Srđan na našim prostorima je postojalo još prije navodne seobe naroda te je staroslavensko ime. Po jednom tumačenju značenje je izvedeno od "srdačan", i označava nekog ko je ljubazan, a po drugom tumačenju je ime izvedeno od "srdit", što bi označavalo nekog ko se ljuti. Po izvoru Julija Golnera u delu "Julije Gollner - Stari Slaveni" koja je napisana 1898. godine, značenje imena Srđan je objašnjeno kao neko ko "zna da plane ako treba" i da se naljuti. Citat: "Pored svega toga ištu Slaveni kao pravi i pošteni ljudi i to od djece, da brane pravicu protiv krivice, da planu, ako treba, i gnjevom protiv zlotvora ljudskoga. Zato je naći kod Slavena ovakovih imena: Sijeeignjev, Ognjena, Srđan, Ljutoviđ, Jaroslava, Jaromir, Srčanica,Grdimir, Grmislav, Strahinja, Strahomir, Tvrdislav, Tvrtko, Hudislav. Ova sva imena kazuju nam, da Slaven nije bio kukavica, nego da je i on znao usplamtiti pravednim gnjevom. Stari su Slaveni na ime govorili svojim sinovima : „Ljubi, sine, mir, nu ne bježi kao kukavica predsvojim neprijateljem, nego se ogledaj s njime, kad godj ustreba". (Izvor:https://de.scribd.com/document/39666171/Julije-Gollner-Stari-Slaveni-1898). Drugo popularno tumačenje je da je Srđan varijanta imena Sergej. Ime vodi poreklo od rimskog prezimena Sergius, koje je etrurskog porekla i znači "iz plemena Sergiusa". U istočnoj Evropi ime je postalo rasprostranjeno po monarhu Sergeju Radonješkom, svetitelju Ruske pravoslavne crkve. U Španiji ime poznato kao Sergio, u Rusiji kao Сергей, a u Srbiji često kao Srđan. Do sada su 4 Pape nosile ime Sergius.

Značenje imena Srđan


Klikom na dugme ispod su Vam dostupne najnovije top liste najčešće muških i ženskih imena po regionima i po godinama, sa analizom trendova. U našoj banci podataka imate naravno i pristup značenju svakog ovog imena.

TOP LISTE NAJPOPULARNIJIH IMENA »

Želite da saznate značenje još nekog imena, ili tražite ime za Vašu bebu? Pretražite našu banku podataka uz pomoć sljedećih opcija pretrage:

 

IMENA U ZAGREBU

Top 20 ženskih imena u Zagrebu 2018.

 1. Mia
 2. Lucija
 3. Sara
 4. Ema
 5. Nika
 6. Ana
 7. Lana
 8. Marta
 9. Elena
 10. Rita
 11. Eva
 12. Marija
 13. Petra
 14. Laura
 15. Iva
 16. Lea
 17. Mila
 18. Dora
 19. Klara
 20. Lara
 21.  

Top 20 muških imena u Zagrebu 2018.

 1. Luka
 2. David
 3. Jakov
 4. Petar
 5. Ivan
 6. Mihael
 7. Filip
 8. Marko
 9. Matej
 10. Fran
 11. Leon
 12. Josip
 13. Karlo
 14. Toma
 15. Mateo
 16. Lovro
 17. Niko
 18. Borna
 19. Jan
 20. Noa
 21.  

Ako želite da vidite top listu sa 100 najpopularnijih imena u Zagrebu kliknite na dugme ispod: 

top 100 imena u ZG 2018 »

Najpopularnija imena u Zagrebu od 1900 do 2015:

Neka osobna imena su već cijelo stoljeće bila i ostala među 10 najomiljenijih, neka su iščezla, a neka su potpuno nova na zagrebačkoj onomastičkoj sceni. Kako su se trendovi mijenjali kroz protekle decenije procijenite sami, a mi Vam ovdje nudimo listu sa najpopularnijim imenima. Klikom na svako ime imate pristup značenju i podrijetlu imena

ZAGREB top 100 imena od 1900 do 2015 »


 

IMENA U BEOGRADU

Ako želite da vidite top listu sa 100 najpopularnijih imena u Beogradu kliknite na dugme ispod: 

top 150 imena u BG 2018 »

 

Na listi za devojčice najveći porast popularnosti u odnosu na prošlu godinu beleže imena Srna i Iskra, a i dalje je pravi hit ime Kalina. Na listi najpopularnijih imena za dečake novitet u vodećoj desetorki ove godine su Vukašin i Viktor.


 

IMENA U FBiH

Ako želite da vidite top listu sa 100 najpopularnijih imena u Federaciji BiH kliknite na dugme ispod: 

top 100 ženskih imena u BiH 2018 »

top 100 muških imena u BiH 2018 »

A ovdje su najpopularnija imena u Republici Srpskoj:

top 100 imena u RS 2017 »

 


 

IMENA U SPLITU

Top 20 ženskih imena u Splitu 2018.

 1. Marta
 2. Rita
 3. Mia
 4. Petra
 5. Sara
 6. Lucija
 7. Ema
 8. Ana
 9. Lana
 10. Iva
 11. Marija
 12. Lea
 13. Lara
 14. Klara
 15. Eva
 16. Laura
 17. Dora
 18. Lena
 19. Maris
 20. Nika
 21.  

Ako želite da vidite top listu sa 100 najpopularnijih imena u Splitu kliknite na dugme ispod: 

top 100 imena u Splitu 2018 »

Split je poseban grad što se tiče imena. Pored svima znanog Ante tu je i Duje, kao verzija imena zaštitnika grada Splita - Dujma, među najčešćim je imenima u gradu pod Marjanom već tri desetljeća. Roko i Toni su također imena karakterističnih pretežno u Splitu i okolici te su i ove godine među najčešćima.

Kad je riječ o djevojčicama, lista popularnosti se ne razlikuje bitno od ostalih gradova. Ali razlika ipak ima. Na primjer, ime Maris se i ove se godine u Splitu našlo među najpopularnijima.


 

Porijeklo imena

Slavensko
Srpsko
Hrvatsko

 

 

Kako lako naći ime za bebu

Više u kategoriji: zanimljivosti

kako naci ime

Očekujete bebu? Čak i ako više ne možete ni čuti pitanje "a kako će se zvati beba?", ipak nećete moći poslije porođaja bezbrižno izaći iz bolnice i ostaviti vašu bebu prosto bezimenu. Ovdje Vam nudimo par savjeta koji će Vam pomoći da nađete idealno ime za Vašu bebu.

Više o tome »

 

Ruska imena i dadimci

Više u kategoriji: zanimljivosti

ruska imena i nadimci

Ruska imena su u modi, a ruski nadimci se sve češće, kako na našem podneblju tako i međunarodno, daju djeci kao imena. Vanja od Ivan, Maša od Marija, Sonja od Sofija ili Saša od Aleksandar su samo nekoliko primjera. Mnoga od ovih imena su unisex i daju se i dječacima i djevojčicama. .

Više o tome »

 

Slavenska imena i njihovo značenje

Više u kategoriji: Slavenska imena

slavenska imena i značenje

Ako čujete neko ime i odmah znate njegovo značenje vjerovatno ćete pomisliti da je to "domaće ime".  Riječ je o slavenskom imenu, a ona su direktno izvedena iz slavenskog jezika i rasprostranjena su u svim zemljama slavenskog govornog područja.

Više o tome »

 

 

Loading...