Top liste ženskih i muških imena za bebe u Beogradu u 2017. godini

Koja imena su bila najpopularnija ove godine u Beogradu? Na osnovu poslednje analize podataka ovde Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama u Beogradu u 2017. godini. Izvor podataka je Gradska uprava grada Beograda. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena

 

 

 

Ovde Vam nudimo zanimljive liste najčešće davanih imena dečacima i najčešće davanih imena devojčicama za prošlu i ovu godinu u drugim zemljama i gradovima u regionu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 ženskih imena u Splitu 2017 »

top 100 muških imena u RS 2017 »

top 100 ženskih imena u BiH 2017 »

top 100 muških imena u BiH 2017 »

top 100 ženskih imena u BG 2015 »

top 100 muških imena u BG 2015 »

top 100 imena u BG 2016 »

 

Ovde možete naći stara, neka već zaboravljena srpska imena. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 20 srpskih imena do 1940. godine »

top 20 srpskih imena od 1950 do 1960 »

top 20 srpskih imena od 1960 do 1970 »

top 20 srpskih imena od 1970 do 1980 »

top 20 srpskih imena od 1980 do 1990 »

top 20 srpskih imena od 1990 do 2000 »

top 20 srpskih imena od 2000 do 2010 »

top 20 srpskih imena od 2010 do 2015 »

 

150 NAJPOPULARNIJIH ŽENSKIH IMENA U BEOGRADU 2017.

Interesuju Vas moderna srpska ženska imena za bebe? Ovde Vam nudimo listu sa top 150 najčešće davanih imena devojčicama u Beogradu u poslednjoj godini i njihovo značenje

 

Sofijin Svet

značenje imena Sofija

Do 2000. godine Sofija nikad  nije bila ni među prvih 20 imena. Prvi put se na top 20 listama pojavljuje posle 2000. godine i to na 16. mestu top liste najpoželjnijih imena za devojčice u Beogradu. Od tada pa do danas popularnost ovog imena je sve veća ne samo u Beogradu nego i u ostalim zemljama Evrope a i šire. U Beogradu Sofija je  2017. godine osvojila  ubedljivo prvo mesto ostavivši prošlogodišnju pobednicu Dunju iza sebe na drugoj poziciji. Sofija je i 2015. godine bila najčešće dodeljivano žensko ime u glavnom gradu Srbije. 

Bezvremena Milica

Na trećem mestu 2017. godine se našla Milica, najčešće srpsko žensko  ime u čak  84 opštine u Srbiji, kako pokazuju rezultati statističke publikacije na osnovu rezultata poslednjeg Popisa stanovništva urađenog u Srbiji 2011. godine

značenje imena Nina

Za njima slede Sara i Nina koje su se takođe pojavile prvi puta na top listama kako u Beogradu tako i u Srbiji tek posle 2000. godine. Posebno Sara je veoma popularna i internacionalno. A i na našem podneblju je Sara ime koje ujedinjuje i prošle godine je  ponelo tituli "Ime BiH 2016" jer je bilo jedino  ime koje se našlo na vrhu top liste u Republici Srpskoj a i u Federaciji BiH. Ime je popularno i kod muslimana i kod hrišćana. Na arapskom ime znači  “ona koja donosi sreću gledateljima, vesela i radosna.” Na hebrejskom ime je izvedeno od riječi Sara i  i znači "kneginjа, vladarka, žena visokog ranga".

značenje imena Ana

Na 7. mestu je Ana- ime s kojim ne može da se zabrlja. Pa ako ne znate kako da nazovete svoju kćerku a iz bolnice ne možete baš dete da iznesete bezimeno, dajte joj ime Ana. Šta tu ima da se pogreši?!

 

Prognoza za 2027. Godinu

Za Anom slede Mila, Maša, Lena i Teodora. Kao što smo predvideli 2014. godine da će Mila da dođe na sami vrh tople liste, a tad nije bila ni među 25 imena u Beogradu, ona se  zaista i našla prvi put ove godine među top 10 imena za devojčice. Prošle godine je bila na 14. mestu.

značenje imena Mila

Trendovi se smenjuju , i ako izuzmemo Milicu i Anu, niti jedno ime od top 20 nije bilo u modi pre 30 godina. Na osnovu statistike koju sad imamo i uvida u popularnosti na inetrnacionalnoj sceni predviđamo da će Đurđa do 2027. doći na samo čelo top liste. Ovo ime povezuje trend kratkih imena i trend domaćih imena, prvenstveno po svojoj zvučnosti, podsjećajući na ime  Đorđe.

 

Ko dobija a ko gubi?

Srna, Zoja su zvezde padalice moglo bi se reći. Godinu ili dve su se pojavile iznenada, i sad kao što su došle tako i nestaju sa scene. Ove godine su zabeležile od svih imena najveći pad popularnosti u odnosu na prošlu godinu.

Ove godine najveći porast popularnosti beleže: Danica, Đurđa koje su poboljšale pozicije za 12 podeoka i ušle u top 30 imena. A Jelisaveta i Kasija su se obe popele za čak po 47 podeoka. Treutno su na listi na 66. I 93. mestu ali porast popularnosti je obećavajući.

Navijamo za Danicu, pravo domaće, slavensko i srpsko ime.

 

A kud je otišla Jelena?

značenje imena Jelena

Dobra stara Jelena. Za razliku od Milice, koja je kao što smo već rekli  vodi ubedljivo prvo mesto kao najčešće žensko ime u čak 84 opštine u Srbiji, u Beogradu je još uvek najčešće žensko ime Jelena. No dok je do 2000. godine bila decenijama na ubedljivom prvom mestu, danas je Jelena tek na 62. mestu u Beogradu. Ipak u raznim drugim oblicima ovo ime je itekako prisutno kao Helena, Elena ili pak Lena.

Ime potiče iz grčkog "hele" u značenju "sunčeva svjetlost, sjajna, blistava".

Prema helenskoj legendi to je bilo ime najljepše žene sveta, kćerke Zevsa - Labuda i Lede, sestre Kastora i Poluksa

 

Više o uspodima i padovima imena Jelena možete pročitati ovde

 

150 NAJPOPULARNIJIH MUŠKIH IMENA U BEOGRADU 2017.

 

Interesuju Vas moderna srpska muška imena za bebe? Ovde Vam nudimo listu sa top 150 najčešće davanih imena dečacima u Beogradu u poslednjoj godini i njihovo značenje

 

Luka je Osvetlio Deceniju

I ove godine je Luka opet muško ime koje je ponelo najviše novorođenih u Beogradu. Luka, što znači "svjetlost, svjetleći", je već godinama na vrhu liste u Srbiji , ali je sasvim sigurno osvetlio deceniju i širom Evrope. I u zemljama u regionu je na prvom mestu: od  Zagreba preko Splita kroz celu Hrvatsku i Republiku Srpsku. 

Za njim slede Stefan, Vuk, Lazar i Filip, i upravo ova petorka je bila na vrhu liste u Beogradu i prošle godine. Na šestom mestu se ove godine našao Pavle, koji je nov u top 10 najpoželjnijih imena za dečake. Za njim slede Aleksa, Nikola i Uroš, isto kao i prošle godine. Pored Pavla novitet u vodećoj desetorki je ove godine Vasilije.

Stara Srpska Imena

značenje imena Vuk

Vuk je i dalje jedino izvorno slavensko i srpsko ime koje se našlo među prvih deset imena.

Ovo staroslavensko ime je izvedeno iz imenice "vuk" - "derikoža". U prošlosti kada se još vjerovalo da reč ima moć magije, nadevalo se muškom detetu u funkciji zastrašivanja zlih duhova koji se klone opasnih zvieri. Ime je po običaju davano muškom djetetu u porodici gde su vladale smrtonosne bolesti, da bi bolest pobegla iz straha od "strašnog vuka".

značenje imena Ognjen

Na 14 mestu je Vukašin, koji ima isto značenje i poreklo kao Vuk, a na 19. i 20.mestu su se našli u 2017. godini  Ognjen i Dušan. Ognjen je me slavenskog porijekla izvedeno od riječi "ogаnj" u značenju "plamen, vatren". I dok se Ognjen polako vraća na top liste, Dušan nikad nije padao u zaborav. 

Dušan je Najpopularnije Srpsko Ime

Trendovi se menjaju na onomastičkoj sceni. Ipak ako pogledamo statistike srpskih imena za poslednjih 100 godina, postoji jedna konstanta, a to je ime Dušan. Dok su imena kao što je Nikola, Miloš, Dejan dolazila na rang liste i nestajala sa njih, Dušan je uvek bio tu. Čak i najčešće srpsko ime Dragan, koje na osnovu rezultata poslednjeg Popisa stanovništva urađenog u Srbiji 2011. godine području Republike Srbije  vodi ubedljivo prvo mesto kao najčešće muško ime u čak 87 opština je nestalo sa scene. U 2017 je naime rođeno Dragana tačno toliko koliko i Leonarda.

Starosrpsko priželjkivano ime. Izvodi poreklo od osnove istog korena koji je u imenicama "duh" i "duša" ili od naziva praznika Duhovi. Sinonim je dobrote i lepote. U prošlosti je izražavalo roditeljsku želju i interes da dete dugo živi. Jedan od prvih, a možds i prvi nosilac imena bio je car Dušan iz loze Nemanjića za koga se smatra da mu je pravo ime bilo Dušana, koje je još za vreme njegove vladavine skraćeno kao što se to činilo i sa drugim imenima. U narodnoj tradiciji dugo je važilo za vladarsko ime pa se u prošlosti izbegavalo njegovo davanje obicnim ljudima.

 

A Kuda su Otišli Darko i Dejan

značenje imena Darko

Dok je do 2000. godine Darko bio prisutan na listama najčešće davanih imena dečacima u Srbiji, danas smo ga "lupom našli" negde pri dnu liste, jer je u 2017. samo 5 dečaka rođenih u Beogradu ponelo ovo ime. Zanimljivo je da je i jedna devojčica u Beogradu dobila ime Darko.

Slična situacija je s Dejanom. U generaciji 1970-1980 je ovo ime  bilo najčešće dodeljivano i na ubedljivom prvom mestu na listi popularnosti, a danas je skoro nestalo sa scene.

Darko i Dejan su slavenska imena. Prvo izvedeno od reči „dar, darivati“, a drugo od „dejati“, što znači „raditi“.

 

 

Loading...