Najpopularnija ženska imena za bebe u Federaciji BiH u 2018.

 

 

Evo nas na početku 2019. godine i već imamo preliminarne statistike najčešće davanih imena u BiH sa top 100 listom. Ima li iznenađenja i novih trendova u nadijevanju imena djevojčicama, ili su mladi roditelji odabrali ista imena kao lani? Skroz na dnu vam je cijela top 100 lista sa značenjem imena.

Top 10 - Bošnjačka Imena za Djevojčice

značenje imena Sara

Ove godine je Sara zauzela prvo mjesto na listi bošnjačkih imena za djevojčice. No Sara je isto tako pri samom vrhu liste u Republici Srpskoj, a i u Zagrebu i Beogradu i van granica bivše Jugoslavije. Može se reći da je Sara ime koje povezuje svjetove, a sama istorija ovog imena je poznata kroz Kuran i Bibliju, ali i kroz nevjerovatnu priču iz doba nacističke Njemačke. Opširno o imenu Sara možete pročitati ovdje.

značenje imena Ajša

Na top 10 najpopularnijih ženskih bošnjačkih imena se desila samo jedna promjena u odnosu na lani. Ajša je ušla u top 10 i istisnula Eminu, no u obliku Amina, ovo ime je i ove godine na drugoj poziciji. Dobre stare Esma i Lejla uprkos svim trendovima već desetine godina se drže hrabro u prvih 10 imena, a ove godine su zauzele 5. i 6. mjesto.

Top i Flop i Prognoza za 2019. Godinu

značenje imena Dalija

Najveći pad popularnosti bilježe ove godine imena Amila, Lana i Nejra, a najveći uspon popularnosti imena Iman, Sumeja, Dalila i Sarah (sa h na kraju). Takođe su sve popularnija imena Melina i Elma.

Prateći statistike u Evropi, čini se da je upravo ime Melina jedno od onih imena koja će biti sve popularnije i na našem podneblju, te predviđamo da će sljedeće godine ući u top 20 imena. Takođe ime Dalija je na putu da se iz egzotičnog imena preobrati u uobičajeno ime, jer mu rejting raste iz godine u godinu. Opširno o imenu Dalija možete pročitati ovdje.

Ima Neka Tajna Veza - Una

značenje imena Una

Ipak od svih imena će najprije Una , koja se ove godine u FBiH našla na 16. mjestu, dospjeti među prvih 10 imena za djevojčice. Ime je jedinstveno po tome što znači "jedina, jedinstvena", a i po tome što nit je biblijsko, nit kuransko, a sve je popularnije u svim bivšim republikama bivše Jugoslavije. Pri tome se ime Una, za razliku od Sare, ne sreće baš nigdje na top listama širom Evrope osim na našem podneblju. Opširno o imenu Una možete pročitati ovdje.

 

 

top 100 muških imena u Fed. BiH 2018 »

Ovde Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama za prošlu godinu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 ženskih imena u BiH 2017 »

top 100 muških imena u BiH 2017 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2015 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2015 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2016 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2016 »

 

Analizu najpopularnijih imena u 2017 za cjelokupnu BiH možete pročitati OVDJE

 

Loading...