Najčešća hrvatska imena za bebe u 2018. i prognoza za 2019: Zagreb.


Koja imena za djecu su bila najpopularnija ove godine u glavnom gradu Hrvatske? Na osnovu analize i obrade podataka ovdje Vam nudimo rezultate za 2018. godinu. Za sve one koji traže STARA HRVATSKA IMENA, dole ispod ovih aktuelnih tabela su i hrvatska imena od 1900. godine pa do danas. Izvor podataka su zvanični statistički zavodi i uredi grada Zagreba

 

 

Ovdje Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena za djevojčice i dječake u Zagrebu u 2018. godini. Klikom na ime imate pristup podrijetlu i značenju svakog ovog imena.

 

 

 

Ako Vas interesira koja su imena bila najpopularnija u ostalim dijelovima Hrvatske kliknite ovdje:

Top 100 HRVATSKA 1900-2015 »

Top 100 imena HRVATSKA 2018 »

Top 100 imena SPLIT 2018» 

značenje imena Zagreb

Ženska imena za djecu - Zagreb 2018

Ako uporedimo 2018. sa 2016. godinom, na samom vrhu najpopularnijih ženskih imena za bebe u Hrvatskoj se nije puno toga promijenilo. Novitet su Rita i Elena, koje su iz vodeće desetorke istisnule Ivu i Petru. Posebice ime Rita je u poređenju sa 2016. doživjelo uspjeh, i popelo se za punih 10 pozicija - sa 20. na 10. mjesto.

Analizom trenda takođe je jasno da su osobna imena Mila i Helena u uzlaznoj putanji u glavnom gradu Hrvatske. Helena je jedan od oblika imena koje srećemo u različitim varijantama: Elena, Lena, Jelena itd., a mi ovdje izdvajamo ime Mila, koje je naše domaće ime, i vrtoglavom brzinom se penje na vrhove ljestvice ne samo u Zagrebu, nego i u Beogradu ali i van granica bivše Jugoslavije. Tako je u sred Njemačke Mila pravi hit, a još dvije izvedenice su se našle na top listi na listi 100 najčešćih njemačkih imena: Milan i Milana. O imenu Mila možete više pročitati ovdje.

Ime Mila slika

Iako se nisu našle među 40 najpopularnijih imena za djecu, najveći porast popularnosti bilježimo kod imena: Pia, Nora, Greta, Emma i Ella, koje su se popele za skoro 40 pozicija. Kod Elle i Emme se vjerovatno radi o pravopisu, ili o "nepravopisu", koje se sve češće sreće na hrvatskoj onomastičnoj sceni.

Pčelica Maya ili pčelica Maja?

Ime Maja - podrijetlo i značenje

Naime imena Ema i Ela, iako su i one nova pojava, su bila prisutna i prije nekoliko godina, ali su se pisala isključivo u skladu sa hrvatskim pravopisom, bez duplih slova. Izgleda da je došlo u modu da se imena pišu kao u Njemačkoj ili negdje drugdje, pa tako imamo Elle, Emme, a sve je češće i ime Emily, koje se pored oblika Emili, takođe našlo u prvih 100 ženskih imena za djecu u Zagrebu.

Kad smo kod imena mimo hrvatske abecede, zabilježene su ove godine u glavnom gradu Hrvatske i imena: Alexandra, Maya, Lily, Amy itd., kao i Anna, Enna, Hanna, Inna itd. Napominjemo, da hrvatski pravopis nalaže da se u pisanju stranih imena i stranih riječi upotrebljavaju i slova Q q, W w, X x, Y y, no ime Maja se na hrvatskom normalno piše "Maja", a "Maya" je ok ako živite u Americi. Takođe imena koja se završavaju na ia su problematična za hrvatski pravopis, koji nalaže sljedeće: "Slovo j se u padežima stavlja između slova i i slova a (znači kod svih imena koja se završavaju na –ia." Unatoč tome, sa liste je ispala Julija, a njeno mjesto je zauzela Julia. Na samom vrhu liste stoji ime Mia, a tu su još i Tia, Pia, Sofia, Maria, Viktoria i Lucia.

Greta i Mara

Ime Greta- podrijetlo i značenje

No ipak najveće iznenađenje je ime Greta, koja se našla na 44. mjestu imena za djevojčice, a prije nekoliko godina nije bila zabilježena među prvih 100 imena. Na njemečkom se bajka braće Grimm "Ivica i Marica" u originalu zove "Hensel und Gretel". Znači Gretel je naša Marica, a Greta je naša Mara, moglo bi se reći. E pa pored svih ovih imena sa x, y, mm, nn itd, pravo iznenađenje je ime Mara, koje se ove godine našla među 50 najpoželjnijih imena za djevojčice.

Inače Greta je sve popularnija i u Njemačkoj, i vodi porijeklo od imena Margareta, a Mara je naravno izvedeno od Marija.

Muška imena za djecu - Zagreb 2018

Ime Toma - podrijetlo i značenje

Na listi hrvatskih muških imena za bebe u Zagrebu su se prva petorica zamrzli na svojim pozicijiama - Luka , David, Jakov, Petar i Ivan su identičnim redosljedom na vrhu top liste već godinama. Mihael se popeo sa 10. mjesta na 6., ali se u biti u prvih 30 imena za dječake nije zbilo nikakvo veliko pomijeranje, sa jednim izuzetkom - Toma. Toma se sa 30. mjesta popeo na 14 i tako ne od svih muških imena najveće iznenađenje u poređenju sa 2016. godinom. Takođe su Šimun i Teo sve češće izbor mladih roditelja u glavnom gradu Hrvatske, a u modu polako dolazi i ime Adam.

Kao što primjećujete, trend biblijskih imena se nastavlja. Iz mode čini se potpuno izlazi ime Sven, a takođe su Andrej, Andrija i Gabrijel u primijetnom padu na rang listi najpopularnijih zagrebačkih imena za dječake.

Prognoza -Najčešća imena za djecu u 2019

Ime Maksim - podrijetlo i značenje

Mi smo još 2014 predvidjeli da će ime Mila doći na sami vrh top lista, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji. Tada je Mila bila negdje na dnu liste sa top 100 imena. I vidite- imali smo pravo.

Mislimo da će ime Maksim uskoro biti među prvih 30, Toma će se popeti među top 10, a za djevojčice očekujemo dalji porast popularnosti imena Mila.

Po našoj procjeni, pomodna imena kao što su Max, Lucas, Maya itd. će biti u modi još koju godinu, a onda će nestati. Da citiramo hrvatskog onomastičara Domagoja Vidovića:

"Nestat će mnoga pomodna imena koja se danas čine vječnima, kao što se u općemu jeziku stoljećima ne mijenjaju riječi majka, ruka, noga ili prijatelj, a turcizme su smijenili germanizmi, pa germanizme galicizmi, pa galicizme anglizmi, a anglizme će tko zna što?"

 

Ovdje Vam nudimo zanimljive liste najčešće davanih imena dečacima i najčešće davanih imena devojčicama za prošlu i ovu godinu u drugim zemljama i gradovima u regionu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 muških imena u RS 2017 »

top 100 ženskih imena u BiH 2018 »

top 100 muških imena u BiH 2018 »

top 100 imena u BG 2018 »

 

 

Loading...